338
Η Μπρίτα Ερνστ και ο σύζυγός της, καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τη βραδιά των γερμανικών εκλογών το 2021 | Maja Hitij/Getty Images

Η σύζυγος του Ολαφ Σολτς παραιτείται από τον υπουργικό της θώκο

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 16:16
Η Μπρίτα Ερνστ και ο σύζυγός της, καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τη βραδιά των γερμανικών εκλογών το 2021
|Maja Hitij/Getty Images

Η σύζυγος του Ολαφ Σολτς παραιτείται από τον υπουργικό της θώκο

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 16:16

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αντιμετωπίζει την οργή των εργαζομένων για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του, αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα παραίτησής του, ή κάποιων εκ των υπουργών του. Η σύζυγος του γερμανού καγκελαρίου, από την άλλη, οδηγήθηκε σε παραίτηση με αφορμή μια μίνι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρότεινε στο κρατίδιό της.

Η Μπρίτα Ερνστ παράτησε το χαρτοφυλάκιο Παιδείας του Βραδεμβούργου, όπως ανακοινώθηκε από την πολιτειακή καγκελαρία. Μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Σολτς, ήταν υπουργός από το 2017. Τα σχέδιά της για την καταπολέμηση της έλλειψης δασκάλων στο κρατίδιο «δυστυχώς δεν βρήκαν την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο πολιτειακό κοινοβούλιο», όπως εξηγεί στη δήλωση παραίτησής της.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν εντάσεις μεταξύ της υπουργού και της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Ηθελε να περικόψει 200 θέσεις καθηγητών και να τις στελεχώσει με κοινωνικούς λειτουργούς. Η Ερνστ σχεδίαζε επίσης να μειώσει τα κονδύλια για πρόσθετες σχολικές κοινωνικές υπηρεσίες, αναφέρει το Politico.

Η συνάδελφός της και βουλευτής του SPD, Κάτια Πόσχμαν, επέκρινε ανοιχτά την πρώην υπουργό και τα σχέδιά της στα τέλη Μαρτίου, λέγοντας ότι κάθε θέση διδασκαλίας και σχολική υπηρεσία είναι «απαραίτητη».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, σοσιαλδημοκράτης Ντίτμαρ Βόντκε, ευχαρίστησε την Ερνστ με μια δήλωση για το έργο της: «Εκτέλεσε το αξίωμα σε δύσκολες στιγμές, με προνοητικότητα και σταθερό χέρι». Η Ερνστ θα αντικατασταθεί από τον σημερινό υφυπουργό Παιδείας, Στέφεν Φράιμπεργκ.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν το υπουργείο, υπό την νέα του ηγεσία, θα αποσύρει πλέον τα σχέδια  αντικατάστασης των εκπαιδευτικών και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις της Ερνστ.

Η Ερνστ είναι παντρεμένη με τον Ολαφ Σολτς από το 1998. Σπάνια εμφανίζονται μαζί, αλλά το 2021 ο καγκελάριος είχε δηλώσει: «Η Μπρίτα είναι ο έρωτας της ζωής μου, αμετάβλητος μετά από τόσο καιρό. Οι θέσεις έρχονται και φεύγουν, η αγάπη παραμένει».

Η 62χρονη Ερνστ ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1997, ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου του κρατιδίου του Αμβούργου, στο οποίο γεννήθηκε, μέχρι το 2011. Από το 2014 και για τα επόμενα τρία χρόνια, διετέλεσε υπουργός Παιδείας στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ–Χόλσταϊν. Το 2021 έγινε πρόεδρος της Συνέλευσης Υπουργών Υγείας των γερμανικών κρατιδίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...