891
Ο Μπρούνο Φερνάντες αποχωρεί απογοητευμένος από το ντέρμπι του Μάντσεστερ | REUTERS/Molly Darlington

Η συννεφιασμένη Κυριακή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 30 Οκτωβρίου 2023, 14:17
Ο Μπρούνο Φερνάντες αποχωρεί απογοητευμένος από το ντέρμπι του Μάντσεστερ
|REUTERS/Molly Darlington

Η συννεφιασμένη Κυριακή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 30 Οκτωβρίου 2023, 14:17

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ είχε τελειώσει. Ο Πατρίκ Εβρά, ο εμβληματικός αριστερός μπακ της Γιουνάιτεντ την περίοδο 2006-2014, ατένιζε σκεπτικός τον αγωνιστικό χώρο, όταν ένας θεατής, ο οποίος είχε ξεμείνει στην εξέδρα που φέρει το όνομα του σερ Μπόμπι Τσάρλτον, του φώναξε: «Αγαπώ αυτό το παιχνίδι». Είναι μια φράση που ο Γάλλος χρησιμοποιεί συχνά ως επίλογο στα βιντεάκια, τα οποία «ανεβάζει» τακτικά στα social media. «Οχι απόψε», αποκρίθηκε εκείνος.

Ο Εβρά, όπως όλοι οι υποστηρικτές της Γιουνάιτεντ, είχε κάθε λόγο να είναι πικραμένος μετά τη βαριά ήττα (3-0) της παλιάς του ομάδας από τη συμπολίτισσα, Σίτι, το βράδυ της Κυριακής στο «Ολντ Τράφορντ». Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη (πριν από τον αγώνα, οπαδοί των «Κόκκινων Διαβόλων» δήλωναν στο BBC Radio πως ένα 0-2 ήταν πολύ πιθανό), όμως λίγοι περίμεναν ότι οι γηπεδούχοι θα παραδίδονταν στους μισητούς αντιπάλους τους, σχεδόν, αμαχητί.

Στο 26ο λεπτό ο Ερλινγκ Χάαλαντ σκόραρε (με εκτέλεση πέναλτι) για πρώτη φορά στην καριέρα του στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ. Πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 49’, έπειτα από μια υπέροχη ανάπτυξη της Σίτι, για να φτάσει τα 45 (γκολ) σε 46 εμφανίσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ματς είχε, ήδη, κριθεί. Οι απογοητευμένοι θεατές άρχισαν να αποχωρούν προτού ο Φόντεν διαμορφώσει το τελικό 3-0 στο 80’.

Ο Χάαλαντ έκανε πάρτι σε έναν ακόμη αγώνα. Και ο Γκουαρντιόλα δεν μπορεί παρά να χαμογελάει (REUTERS/Molly Darlington)

Οσοι έμειναν στις θέσεις τους, για να πιούν το πικρό ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα, αποδοκίμασαν έντονα τον Ερικ τεν Χαγκ όταν στο 73’, ενώ το σκορ ήταν ακόμη στο 2-0 και η Γιουνάιτεντ αναζητούσε ένα γκολ που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι, ο προπονητής της απέσυρε από τον αγώνα τον δανό σέντερ-φορ, Ράσμους Χόιλουντ. Το εξέλαβαν ως ένδειξη παράδοσης και ηττοπάθειας.

Η Γιουνάιτεντ προερχόταν από τρεις νίκες στη σειρά, στο αγγλικό πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ, που είχαν δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση προόδου. Αλλά χθες, η Σίτι… προσγείωσε την ιστορική της αντίπαλο στη σκληρή πραγματικότητα. Η διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τις δυο ομάδες, είναι χαοτική. Αν ο γκολκίπερ Ονάνα δεν βρισκόταν σε τόσο καλή μέρα, το σκορ θα είχε λάβει ταπεινωτικές διαστάσεις. Το μόνο που έχουν κοινό αυτές οι δυο ομάδες είναι η λέξη «Μάντσεστερ» στα ονόματά τους.

Μετά την αναλαμπή της περασμένης σεζόν, και παρά τις πανάκριβες μεταγραφές που πραγματοποίησε το καλοκαίρι, η Γιουνάιτεντ απέχει πολύ, ακόμη, από το παραδοσιακό της «μέγεθος». Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού στους αγώνες της, αλλά επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Στα δέκα πρώτα παιχνίδια της στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ, έχει χάσει τα μισά. Πέντε ήττες σε 10 ματς είχε να καταγράψει από την περίοδο 1986-1987. Βρίσκεται 9 βαθμούς πίσω από τη Σίτι, και 11 μακριά από την κορυφή. Εχει πετύχει, στο σύνολο, 11 γκολ – όσα έχει σκοράρει ο Χάαλαντ μόνος του. Ο δικός της σέντερ-φορ (Χόιλουντ), ακόμη δεν έχει βάλει γκολ. Σε 7 ματς. Ο άλλος της επιθετικός (Μάρκους Ράσφορντ) είναι… άσφαιρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε όλες τις διοργανώσεις. Στην πάλαι ποτέ φοβερή της έδρα, το «Ολντ Τράφορντ», έχει διατηρήσει προβάδισμα στο σκορ για, μόλις, 29 λεπτά.

Ο Ονάνα έκανε ότι μπορούσε αλλά δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα για την Γιουνάιτεντ

Στη μεγάλη εικόνα, η Γιουνάιτεντ συμπλήρωσε, χθες, 34 εντός έδρας ήττες στη μετά-Φέργκιουσον δεκαετία της. Σε 196 ματς. Ακριβώς, όσες είχε κάνει επί των ημερών του σερ Αλεξ, σε 26 χρόνια και 405 παιχνίδια πρωταθλήματος στο «Ολντ Τράφορντ». Από τη σεζόν 2016-2017, την πρώτη του Πεπ Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ, μέχρι σήμερα, η Σίτι έχει κατακτήσει 60 νίκες περισσότερες (205, έναντι 145) και 145 βαθμούς παραπάνω (649, έναντι 504) από τη Γιουνάιτεντ.

Στο κυριακάτικο ντέρμπι, η Σίτι ξεδίπλωνε τις επιθέσεις της αριστοτεχνικά, με πρωταγωνιστές τους σπεσιαλίστες του είδους, Ρόδρι και Στόουνς. Η Γιουνάιτεντ προσπαθούσε να απειλήσει με τα βολέ του γκολκίπερ της, που έωονψαχναν «στα τυφλά» τον Χόιλουντ. Στο πρώτο 45λεπτο, αυτό συνέβη 11 φορές, με την μπάλα να φτάνει στον προορισμό της μόνο δυο. Οταν οι παίκτες της πλησίαζαν τη μεσαία γραμμή, πανικοβάλλονταν από το ανελέητο πρέσινγκ της Σίτι, και επέλεγαν τη σιγουριά της πάσας πίσω, προς τον τερματοφύλακά τους. Βλέπεις τη Γιουνάιτεντ και αναρωτιέσαι, ποιο είναι το σχέδιο; Τι προσπαθεί να κάνει; Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση. Ούτε, καν, ο τεν Χαγκ.

Ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου. Απάντησε ότι το πλάνο λειτούργησε πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο (στο χρονικό διάστημα που η ομάδα του κατέγραψε μόλις δυο τελικές προσπάθειες στην αντίπαλη εστία και κατοχή μπάλας 40%), ότι το φρόνημα των παικτών του ήταν υψηλό, και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν επιστρέψουν οι τραυματίες. Οι οπαδοί περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του κάποιες εξηγήσεις για αυτήν την οδυνηρή ήττα, όμως εκείνος προτίμησε να μιλήσει για… το παιχνίδι του Λιγκ Καπ: την προσεχή Τετάρτη, εναντίον της Νιούκαστλ.

Ο τεν Χαγκ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής ήττας, όμως το παρελθόν διδάσκει ότι οι αποτυχίες απέναντι στη Σίτι αποτελούν κακό οιωνό για τους προπονητές της Γιουνάιτεντ. Από μια τέτοια άρχισε να αδειάζει η κλεψύδρα για τον Σόλσκιερ, αλλά και για τον Μόγιες παλαιότερα. Τόσο απογοητευτική αρχή σεζόν δεν είχαν, ούτε ο συμπατριώτης του, φαν Χάαλ, ούτε ο Μουρίνιο. Αλλά ο Ολλανδός δεν δείχνει να ανησυχεί για τη θέση του. Ισως, επειδή οι Γκλέιζερ, οι ιδιοκτήτες του συλλόγου, αυτή την εποχή ενδιαφέρονται μόνο για την πώληση μέρους των μετοχών τους: ένα σίριαλ που τον Νοέμβριο μπαίνει στον δωδέκατο μήνα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...