1168
Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε στη δημόσια τηλεόραση: «Μακάρι όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη ένας πατέρας να κοιτάξει τον γκέι γιο του ή την γκέι κόρη του με υπερηφάνεια, όπως με κοιτάει εμένα ο μπαμπάς μου. Αυτό θα είναι το κέρδος» | ΕΡΤ/YouTube

Η συνέντευξη Καπουτζίδη στην ΕΡΤ1 ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απάντηση στον Κούγια

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 11:08
Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε στη δημόσια τηλεόραση: «Μακάρι όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη ένας πατέρας να κοιτάξει τον γκέι γιο του ή την γκέι κόρη του με υπερηφάνεια, όπως με κοιτάει εμένα ο μπαμπάς μου. Αυτό θα είναι το κέρδος»
|ΕΡΤ/YouTube

Η συνέντευξη Καπουτζίδη στην ΕΡΤ1 ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απάντηση στον Κούγια

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 11:08

Η τηλεοπτική παρουσία του Γιώργου Καπουτζίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, το βράδυ της Δευτέρας, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.

Οχι μόνο επειδή έδειξε μέσα σε λίγα λεπτά στο πανελλήνιο πώς μπορείς να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο σαν τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος για να υπερασπιστεί τον πελάτη του, εν προκειμένω τον Δημήτρη Λιγνάδη, δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ιδίως ad hominem επιθέσεις επί δικαίων και αδίκων –ο κ. Καπουτζίδης βρέθηκε ως γνωστόν και αυτός στο στόχαστρο του ποινικολόγου, ο οποίος απείλησε να τον στείλει στα δικαστήρια (εδώ), επειδή αντέδρασε σε ανυπόφορα ομοφοβικές θέσεις του.

Αλλά και επειδή μέσα από μια πολύ τοξική ιστορία, που θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει, ο κ. Καπουτζίδης μπόρεσε με πολλή ευαισθησία και πολλή λογική να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία και την ευτυχία των ανθρώπων. Και όλα αυτά μέσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Αν σου έλεγαν, μόλις λίγα χρόνια πριν, ότι η ΕΡΤ θα μετέδιδε μια τέτοια συζήτηση περί ανεκτικότητας και σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μια συζήτηση για τη δύσκολη, αλλά γενναία σχέση πατέρα και γκέι γιου και για… «άνεργους ομοφυλόφιλους», όπως σχολίασε με χιούμορ ο κ. Καπουτζίδης –απαντώντας στους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» που είχε πει ο κ. Κούγιας–, μια συζήτηση εν ολίγοις που αποδομεί ταμπού, μεταξύ των οποίων και αυτό της «αγίας ελληνικής οικογένειας», δύσκολα θα το πίστευες.

Ομως αυτή η συζήτηση του κ. Καπουτζίδη με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1, τα κατάφερε όλα αυτά.

«Δεν ξαφνιάστηκα, τα περίμενα αυτά τα πράγματα. Οι ομοφυλόφιλοι πολίτες τα έχουμε συνηθίσει αυτά, τα ζούμε από πολύ μικροί», είπε ο κ. Καπουτζίδης κληθείς αρχικά να σχολιάσει τις απειλές του κ. Κούγια ο οποίος είπε ότι επιφυλάσσει «ιδιαίτερη μεταχείριση στα δικαστήρια» για τον ηθοποιό και σεναριογράφο.

«Είμαι πάρα πολύ προετοιμασμένος, έχω μιλήσει με δικηγόρο κι αν χρειαστεί να πάμε στα δικαστήρια, ας πάμε», δήλωσε ο κ. Καπουτζίδης.

Ο κ. Καπουτζίδης εξήγησε ότι αντέδρασε αρχικά κατά του κ. Κούγια επειδή «αμφισβήτησε τη δική μου ευτυχία».

«Γιατί είπε ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει κάποιος ευτυχισμένος είναι η σπουδή, η μελέτη, η σκληρή εργασία και η δημιουργία μιας οικογένειας και η ρομαντική αγάπη για το άλλο φύλο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένας μόνο δρόμος για την ευτυχία. Είμαστε επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια διαδρομές για όλους μας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα υπενθύμισε ότι ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι «κάνουμε σημαία την ιδιαιτερότητά μας».

«Κανένας δεν κάνει σημαία την ιδιαιτερότητά του. Τουλάχιστον δεν μπήκε ποτέ κανένα παιδάκι 9-10 ετών με μια σημαία στην τάξη του, μπαίνει χαρούμενο να κάνει μάθημα και κάποια άλλα παιδιά το δείχνουν με το δάχτυλο. Και εκεί ξεκινά μια διαδικασία να κρύβεται, να φοβάται και καμιά φορά να νιώθει ότι απειλείται, να σκέφτεται να αλλάξει δρόμο για το σχολείο», είπε ο κ. Καπουτζίδης, για να συμπληρώσει; «Είμαι ένας άνθρωπος που έχει περάσει αυτή τη διαδικασία και πάρα πολλοί άνθρωποι την έχουν περάσει. Και να που έχω βγει δυνατός από αυτήν και αισθάνομαι καλά, δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι και είμαι ευτυχισμένος».

Ο κ. Καπουτζίδης σημείωσε ότι ακολούθησε αυτή τη διαδρομή, πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης με υψηλή βαθμολογία –«όχι έχοντας την ιδιαιτερότητά μου ως σημαία, δεν πήγα στο εξεταστικό κέντρο και είπα “είμαι γκέι, βάλτε με στη σχολή που θέλω”»– αλλά με σκληρή δουλειά.

«Αλλά για κάποιους, όσο κι αν δουλέψεις, μελετήσεις, παλέψεις, θα είσαι πάντα πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Άρα, δεν είμαι εγώ που κάνω σημαία την ιδιαιτερότητά μου, αλλά κάποιοι άλλοι που την ιδιαιτερότητά μου, αυτό που είμαι, το θεωρούν βαρίδι. Το θεωρούν ντροπή, μαύρη σημαία. Και είμαι εδώ για να πω ότι δεν είναι βαρίδι, ντροπή, μαύρη σημαία», τόνισε.

Ο κ. Καπουτζίδης αναφέρθηκε και στον όρο «φυσιολογικό» που χρησιμοποίησε ο κ. Κούγιας στην περιβόητη πλέον ανακοίνωσή του στην οποία κατηγόρησε τον ηθοποιό και σεναριογράφο ότι «στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου “Στην Υγειά μας” επί τρεις ώρες, ανέλυε-παρουσίαζε τον έρωτά του με τον σύντροφό του, ο οποίος του αφιέρωνε και του τραγουδούσε τραγούδια, ενώπιον των φυσιολογικών οικογενειών μας και των φυσιολογικών παιδιών μας και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών και ο οποίος τόλμησε, για να προσβάλει τη τιμή και την υπόληψή μου και να θίξει τον φυσιολογικό τρόπο δημιουργίας οικογενείας».

«Κι εγώ είμαι ένα παιδί φυσιολογικής οικογένειας», παρατήρησε ο κ. Καπουτζίδης, ενώ ευχαρίστησε όλες αυτές τις «“φυσιολογικές” οικογένειες και τους γονείς που εμπιστεύτηκαν έναν γκέι σεναριογράφο για να διηγηθεί στα παιδιά τους ένα πολύ όμορφο και αστείο παραμύθι, που μιλά για τη φιλία, για αξίες και ηθική. Είμαι εδώ γιατί αυτές οι οικογένειες με έχουν στηρίξει».

Σε ερώτηση για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το κύμα των αποκαλύψεων, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι «σε έναν καλύτερο κόσμο».

«Η δική μου ευτυχία ήρθε όταν σταμάτησα να φοβάμαι και να ντρέπομαι. Αν οι άνθρωποι μπορέσουν να μιλήσουν για αυτό που τους κάνει να φοβούνται και να ντρέπονται, μπορεί να διορθωθούν πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του κ. Κούγια, είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η επίθεση.

«Είναι προσωπικός; Έχει να κάνει με την γκέι κοινότητα; Έχει να κάνει με το ότι μπορεί η αντίληψή του να είναι ότι είμαι ένας πολίτης δεύτερης κατηγορίας και δεν θα έπρεπε να βγαίνω να μιλάω; Ότι μπορεί να θέλει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και να μην βγουν άνθρωποι; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είμαι εδώ για να τον κάνω αυτό τον αγώνα και για να στηρίξω ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Καπουτζίδης δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την πολιτεία να κάνει περισσότερα.

«Θα ήθελα η πολιτεία να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί αυτή τη στιγμή είμαι ένας πολίτης που έχω όλες τις υποχρεώσεις που έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης, αλλά δεν μου παραχωρεί τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχω. Ορίστε, είμαι εκτεθειμένος απέναντι σε έναν λόγο τόσο προσβλητικό και ομοφοβικό, ποια είναι η θέση της πολιτείας; Γιατί δεν φροντίζει από τα σχολεία να το διορθώσει αυτό;», διερωτήθηκε.

 

Ο ίδιος έκανε και μια σπάνια αναφορά στην προσωπική του ζωή, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Κούγιας.

«Δεν έχω αναλύσει ποτέ τρεις ώρες την προσωπική μου ζωή σε μια εκπομπή. Εδώ και 17 χρόνια έχω ζήσει τρεις πολύ όμορφες σχέσεις και έχω υπάρξει πολύ ευτυχισμένος με ανθρώπους που με αγάπησαν και τους αγάπησα. Τώρα δεν είμαι σε κάποια σχέση, είμαι άνεργος ομοφυλόφιλος, όπως θα έλεγε και ο ίδιος. Είμαι ευτυχισμένος και έτσι. Είναι πολύ προσωπικό πράγμα η ευτυχία. Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος και να λέει πώς θα γίνεις ευτυχισμένος. Ευτυχισμένος θα γίνεις αν έχεις καλή καρδιά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καπουτζίδης κατέληξε κάνοντας μια συγκινητική αναφορά στον πατέρα του, που σήμερα συμπληρώνει τα 90 χρόνια.

«Δεν ήρθα να επιτεθώ, αν θέλει να πάμε στα δικαστήρια, φυσικά και θα πάω. Επειδή είπε ότι είμαι πρότυπο, εγώ δεν είμαι πρότυπο, αλλά ο πατέρας μου είναι. Είναι πολύ υπερήφανος για μένα, είναι πολύ σημαντικό και κάναμε δύσκολη διαδρομή για να φτάσουμε σε αυτό. Έχω φτάσει στο σημείο να βλέπω την υπερηφάνεια στα μάτια του και αυτό με έκανε ευτυχισμένο», είπε και κατέληξε:

«Και μακάρι όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη, ένας πατέρας να κοιτάξει τον γκέι γιο του ή την γκέι κόρη του με υπερηφάνεια, όπως με κοιτάει εμένα ο μπαμπάς μου. Αυτό θα είναι το κέρδος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...