948
Ηθοποιοί και σεναριογράφοι του Χόλιγουντ έκαναν απεργία διάρκειας τεσσάρων μηνών το 2023, για να καταπολεμήσουν τη χρήση της ΤΝ στο σινεμά και στην τηλεόραση | Mario Tama/Getty Images/Ιdeal Image

Η σχέση αγάπης-μίσους του Χόλιγουντ με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2025, 11:31
Ηθοποιοί και σεναριογράφοι του Χόλιγουντ έκαναν απεργία διάρκειας τεσσάρων μηνών το 2023, για να καταπολεμήσουν τη χρήση της ΤΝ στο σινεμά και στην τηλεόραση
|Mario Tama/Getty Images/Ιdeal Image

Η σχέση αγάπης-μίσους του Χόλιγουντ με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2025, 11:31

Τελικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί το μέλλον ή τον θάνατο του Χόλιγουντ; Πριν από μόλις δύο χρόνια, τα συνδικαλιστικά σωματεία των ηθοποιών και των σεναριογράφων του αμερικανικού κινηματογράφου πραγματοποίησαν τετράμηνη απεργία απαιτώντας προστασία από τη χρήση της ΤΝ.

Αλλά τώρα η τεχνολογία κάνει τη δυναμική και αμφιλεγόμενη εμφάνισή της στις τηλεοπτικές σειρές, τις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, δύο από τις ταινίες που τιμήθηκαν στα φετινά Οσκαρ χρησιμοποίησαν ευρέως τεχνικές της ΤΝ.

Η χρήση της τεχνολογίας στο Χόλιγουντ είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με τον Μπριν Μούσερ, συνιδρυτή του εργαλείου ΤΝ «Marey», το οποίο χρησιμοποιεί σκηνές βίντεο από κινηματογραφιστές που προσφέρουν τη συγκατάθεσή τους. Ο Μούσερ λέει στο BBC ότι η λέξη μπορεί να θεωρείται «βρώμικη», αλλά το δικό του προϊόν είναι «καθαρό», καθώς πληρώνει για τη χρήση του περιεχομένου που του παρέχει.

«Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγεί, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο να χτιστεί το εργαλείο για τους κινηματογραφιστές, παρά να καταλήξουν υποσκελισμένοι από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που το αναπτύσσουν. Η ΤΝ έχει εδώ και δεκαετίες λάβει τον ρόλο του κακοποιού στο Χόλιγουντ – ξεκινώντας από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1985 «Εξολοθρευτής», όπου αυτονομείται και καταστρέφει τον κόσμο.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα –και το αντίστοιχο μερίδιο της ευθύνης– ανήκει στους δημιουργούς της ΤΝ, και όχι στην ίδια την τεχνολογία. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών τους χρησιμοποιούν δεδομένα που περιλαμβάνουν υλικό από το διαδίκτυο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – τα οποία οι δημιουργοί τους ισχυρίζονται ότι καταπατούνται.

Η OpenAI, η Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν πολλαπλές αγωγές από σεναριογράφους, ηθοποιούς και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το έργο τους υποκλέπτεται για την εκπαίδευση των προγραμμάτων ΤΝ. Στούντιο όπως η Paramount, η Disney και η Universal, που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, παροτρύνονται από τους δημιουργούς να κάνουν το ίδιο – αλλά κανένα δεν έχει κινηθεί νομικά.

Το Χόλιγουντ έχει ήδη αρχίσει να πειραματίζεται με την τεχνολογία. Οι φετινές υποψήφιες για Οσκαρ ταινίες, «Εμίλια Περέζ» και «The Brutalist», χρησιμοποίησαν προγράμματα ΤΝ για φωνητικές αλλοιώσεις, ενώ ο νικητής της κατηγορίας Α’ Ανδρικού Ρόλου, Εϊντριαν Μπρόντι, είδε την προφορά του στα ουγγρικά να τελειοποιείται μέσω της τεχνολογίας. Παράλληλα, η ΤΝ έχει χρησιμοποιηθεί για την «απο-γήρανση» ηθοποιών όπως ο Χάρισον Φορντ και ο Τομ Χανκς.

Η τεχνολογία φαίνεται να είναι παρούσα παντού. Το OpenAI φιλοξένησε ένα φεστιβάλ ταινιών ΤΝ στο Λος Αντζελες νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι σκηνοθέτες ταινιών της Marvel, Τζο και Αντονι Ρούσο, δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν 400 εκατομμύρια δολάρια (370 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία εργαλείων ΤΝ για τους κινηματογραφιστές. Αλλά οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στο μέλλον της βιομηχανίας του θεάματος παραμένουν ασαφείς.

Η γενετική ΤΝ, για παράδειγμα, επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν και να λύνουν προβλήματα με τρόπους που φαίνονται ανθρώπινοι – αλλά πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, καθώς η τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον για τη συγγραφή σεναρίων και την κατασκευή κινούμενων σχεδίων, τοποθεσιών, φωνών και «ανθρώπινων» ηθοποιών.

Στην ερώτηση προς το δημοφιλές chatbot, ChatGPT, της εταιρείας OpenAI, «ποιες δουλειές στο Χόλιγουντ αντικαθίστανται πιο εύκολα από την ΤΝ;», οι ηθοποιοί του παρασκηνίου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ως «πιο ευάλωτοι», με τους «πρωτοκλασάτους ηθοποιούς και σκηνοθέτες» να θεωρούνται πιο ασφαλείς, καθώς «η δύναμη των αστέρων και η αναγνωρισιμότητα των επωνύμων διατηρούν τα κορυφαία ταλέντα αναντικατάστατα».

Η επιδρομή του Χόλιγουντ στη χρήση της ΤΝ έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο για τη χρήση της στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα με βάση τους υφιστάμενους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ – και ότι χρειάζονται απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα της κινηματογραφικής τέχνης για την εκπαίδευση των μοντέλων τους, ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Η Google και η OpenAI ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να ορίσει την τέχνη, τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ως «αντικείμενα δικαιοχρησίας» για την εκπαίδευση της ΤΝ –παρέχοντάς τους εξαιρέσεις για τη χρήση τους– υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτές τις εξαιρέσεις θα χάσουν τον τεχνολογικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι στον κινηματογραφικό κλάδο του Χόλιγουντ, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να υπονομεύσουν τη βιομηχανία του θεάματος, η οποία, όπως τονίζουν, υποστηρίζει περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το διεθνές ηγετικό διακύβευμα των ΗΠΑ στον κλάδο της ΤΝ δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος των βασικών δημιουργικών μας βιομηχανιών», έγραψε μια ομάδα περισσότερων από 400 πρωτοκλασάτους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ –με επικεφαλής την ηθοποιό και σεναριογράφο Νατάσα Λιόν, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του «Marey»– σε ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ζητούσε δημόσια σχόλια για το Σχέδιο Δράσης της ΤΝ της.

Οι υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνουν αστέρες της βιομηχανίας θεάματος όπως ο Μπεν Στίλερ, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Λίλι Γουατσόφσκι, συν-δημιουργός της ταινίας του 1999, «The Matrix» – η οποία απεικονίζει μια δυστοπική προσομοιωμένη πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι γίνονται υποχείρια των ευφυών υπολογιστικών μηχανών. Συνιστά το «The Matrix» μια προφητεία για τα μελλούμενα της τεχνολογίας;

Πολλοί στο Χόλιγουντ παραμένουν τρομοκρατημένοι σχετικά με το τι θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επαγγελματικό μέλλον τους. Αυτόν τον μήνα, έξω από ένα γραφείο της Disney για ηθοποιούς φωνής σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, δεκάδες ηθοποιοί έκαναν πικετοφορία εναντίον εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών που αρνούνται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στα προϊόντα τους.

Οι ηθοποιοί επιζητούν την υπογραφή σύμβασης που θα εγγυάται ότι η φωνή τους και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους δεν θα χρησιμοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεσή τους για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ, τα οποία θα τους αντικαταστήσουν στο μέλλον. Αλλά αν το παρελθόν –ειδικά στη μουσική βιομηχανία– μας διδάσκει κάτι, είναι ότι η τεχνολογία δεν περιμένει νομικού ή συνδικαλιστικού τύπου συμφωνίες για να εξαπλωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...