Tο Daily Beast για το Μουντιάλ και τη σεξουαλική απελευθέρωση των Ρωσίδων / Η Repubblica για την τελευταία ζαριά του BoJo / To Quartz για το WhatsApp και το εμπόριο ηρωίνης στη Μοζαμβίκη / Kαι το Bloomberg...
  • Daily Beast

    Η στρογγυλή θεά και η σεξουαλική επανάσταση των Ρωσίδων

    Η Κριστίνα είναι μια νεαρή Μοσχοβίτισσα που δεν γνωρίζει πολλά για το ποδόσφαιρο. Αλλά το ποδόσφαιρο άλλαξε τη ζωή της. Για μερικές ημέρες τουλάχιστον και – σίγουρα – προς το καλύτερο. Γιατί χάρη στη στρογγυλή θεά η 19χρονη, ψηλή και μελαχρινή, ρωσίδα καλλονή γνώρισε τον νέο της σύντροφο, τον Μανουέλ, έναν Μεξικανό που συνάντησε κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής Ρωσίας με τους Ισπανούς. 

    Σίγουρα η τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου δεν είναι ποτέ μόνον μια σημαντική αθλητική διοργάνωση. Αλλά αυτήν τη φορά, το Μουντιάλ αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για να ξεσπάσει μια μικρή σεξουαλική επανάσταση στις ρωσικές μεγαλουπόλεις με πρωταγωνίστριες της γυναίκες της Ρωσίας οι οποίες δείχνουν να έχουν αγανακτήσει με τις προσβλητικές και άκρως σεξιστικές συμπεριφορές της πλειονότητας των Ρώσων. «Οι Ρωσίδες διψούν για μια σεξουαλική επανάσταση και το παγκόσμιο κύπελλο προσφέρει μια γεύση», υποστηρίζει σε κείμενο της η Άννα Νιεμτσόβα, ανταποκρίτρια του Daily Beast και του Newsweek στη Μόσχα, εξηγώντας πως «κατά τη διάρκεια του αθλητικού φεστιβάλ, οι Ρωσίδες συγχρωτίζονται με φιλάθλους από όλον τον κόσμο, εξοργίζοντας τους “μάτσο” Ρώσους που αισθάνονται πως απειλούνται».

    «Πιθανώς θα ζήσω μια μοναχική ζωή, όπως η αδελφή μου και πολλά άλλα κορίτσια που γνωρίζω», αποκάλυψε η Κριστίνα, «αλλά ακόμα και εάν διαρκέσει μόνο ένα μήνα αυτή η επανάσταση, εγώ θέλω να την απολαύσω όσο έχω την ευκαιρία». Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου και η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στις ρωσικές μεγαλουπόλεις αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για πολλούς Ρώσους και Ρωσίδες να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. 

    Αλλά αυτή η πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας και ανεμελιάς δυσαρέστησε πολλούς οι οποίοι έσπευσαν να  χύσουν τη χολή τους στο Διαδίκτυο, κατηγορώντας τις νεαρές Ρωσίδες ότι με την ελευθεριάζουσα συμπεριφορά τους ντροπιάζουν τη χώρα. Η Κριστίνα, ωστόσο, αδιαφορεί γιατί «κανένας δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη σεξουαλική μου ζωή, ειδικά οι ανώριμοι, οι ρατσιστές και οι σεξιστές που δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν σε μια γυναίκα».

    «Είναι έτοιμες να ανοίξουν τα πόδια τους στο άκουσμα μιας ξένης γλώσσας», υποστήριξε, αναίσχυντα, κάποιος σχολιάζοντας την αναπάντεχη σεξουαλική επανάσταση των νεαρών Ρωσίδων. Φωτογραφία: REUTERS/Sergei Karpukhin
  • La Repubblica

    Μια ιστορία με γκάφες, κυνισμό, συντροφικά μαχαιρώματα και πρωταγωνιστή τον BoJo

    «Fuck business» δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ ο Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε ερώτηση ευρωπαίου διπλωμάτη σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών της Βρετανίας ενόψει του Brexit. Όσον αφορά το νέο σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, δεν δίστασε να δηλώσει πως του «κάθεται στο λαιμό». Αφότου, όμως, είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί. Παρελθόν αποτελεί όποτε και ο BoJo, όπως αποκαλούν τα βρετανικά ταμπλόιντ τον βρετανό πρώην υπουργό Eξωτερικών της εξαιρετικά εύθραυστης κυβέρνησης Μέι. Το εάν εγκατέλειψε την πολιτική οριστικά ή αποχώρησε μόνον και μόνο για να επιστρέψει, «περνώντας από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ», αναφέρει η Repubblica, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

    Είναι αλήθεια, όμως, ότι ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, πρώην υπουργός και έως τώρα βουλευτής, ξεκίνησε να μελετά τον ρόλο του πρωθυπουργού από τα θρανία του Ίτον και έδρανα της Οξφόρδης. Αλλά τον ξεπέρασε τελικά ένας μικρότερος συμμαθητής του, αρχικά, και συμφοιτητής του στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ Κάμερον. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο πραγματικός λόγος που ο Τζόνσον τάχθηκε υπέρ του Brexit ήταν το γεγονός ότι ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός ήταν κατά. Ο Τζόνσον θεωρούσε πως αυτό θα οδηγούσε στην πτώση του Κάμερον και την κάλυψη της θέσης του από τον ίδιο. Ο Κάμερον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο Τζόνσον, ως επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ήταν ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του, αλλά τον μαχαίρωσε πισώπλατα ένας άλλος υπέρμαχος μιας ανεξάρτητης από τις Βρυξέλλες Βρετανίας, ο Μάικλ Γκόουβ. «Τον γνωρίζω πολύ καλά, είναι ακατάλληλος για την ηγεσία», δήλωσε ο Γκόουβ, θέτοντας εκείνος υποψηφιότητα για τη θέση του Κάμερον. Αλλά έχασε τις εσωκομματικές εκλογές και χρέη πρωθυπουργού ανέλαβε τελικά η Τερέζα Μέι.   

    Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Γκόουβ πρόδωσε για δεύτερη φορά τον BoJo, γιατί στο συμβούλιο που έλαβε χώρα στο Τσέκερς (θερινή κατοικία των πρωθυπουργών της Βρετανίας) επρόκειτο να εναντιωθεί στο σχέδιο της Μέι για το Brexit αλλά τελικά το στήριξε. Τι θα λάβει ως αντάλλαγμα ο Γκόουβ θα φανεί στο μέλλον και μόνον εάν η Μέι καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία. Ο Τζόνσον, οπότε, μπορούσε είτε να παραμείνει στη θέση του με κίνδυνο, ωστόσο, να κατηγορηθεί ότι τον νοιάζει μόνο η εξουσία ή να παραιτηθεί.

    Τελικά ακολούθησε το παράδειγμα του πρώην υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, εγκαταλείποντας και αυτός την κυβέρνηση. Όσον αφορά το γιατί, κάποιοι υποστηρίζουν επειδή αισθάνεται ισχυρός καθώς γνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν την Μέι ούτως ώστε να αναδειχθεί ο Τζόνσον ως ιδανικός διάδοχός της. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, θεωρούν πως παραιτήθηκε γιατί είναι πολύ αδύναμος. Σύμφωνα με τους bookmakers της Βρετανίας τα φαβορί για την Ντάουνινγκ Στριτ είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Χαβίντ και ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον.   

    Κάποιοι στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι ο BoJo ενδέχεται ακόμα και να μην επανεκλέγει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Φωτογραφία: REUTERS/Simon Dawson
  • Quartz

    «Η Uber-oποίηση του εμπορίου ηρωίνης στη Μοζαμβίκη»

    Επισήμως τα κύρια εξαγώγιμα αγαθά της Μοζαμβίκης κατά το 2016 ήταν το ακατέργαστο αλουμίνιο και ο άνθρακας, με το ύψος των εξαγωγών να ανέρχεται στα 378 και 678 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Στα 378 εκατομμύρια δολάρια έφτασε και η αξία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη τη χρονιά, αλλά σύμφωνα με μια νέα έκθεση το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που εκτείνεται κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών της Αφρικής, ενδέχεται να είναι η ηρωίνη. Γιατί εκτιμάται πως κάθε χρόνο από τη Μοζαμβίκη περνάνε από 10 έως και 40 τόνοι ηρωίνης και σύμφωνα με τους ειδικούς το αντίτιμο για την εξαγωγή ενός τόνου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.  

    Από το τέλος του εμφύλιου πολέμου, το 1992, έως και σήμερα, το εμπόριο της ηρωίνης στη Μοζαμβίκη αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήξει να αποτελεί ένα κλειστό δίκτυο που ελέγχεται από μερικές πανίσχυρες οικογένειες που φέρεται να χαίρουν και της ανοχής της πολιτικής ελίτ της χώρας. Αυτό επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης «Η Ακτή της Ηρωίνης: μια πολιτική οικονομία κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αφρικής» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος και δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

    Τώρα, όμως, φαίνεται πως αυτό το παράνομο και άκρως επικερδές μονοπώλιο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τρίτους, μας πληροφορεί το Quartz, εξαιτίας «βελτίωσης του σήματος κινητής τηλεφωνίας σε συνδυασμό με τη διάδοση του WhatsApp και άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων». Σε μια ξεχωριστή, λεπτομερέστερη αναφορά της έκθεσης, ο Τζόζεφ Χάνλον, ερευνητής στο London School of Economics γράφει χαρακτηριστικά για την «uber-οποίηση του εμπορίου ηρωίνης στη Μοζαμβίκη».

    Η χώρα των 28,8 εκατομμυρίων κατοίκων κατέληξε σταδιακά να αποτελεί σημαντικό διακομιστικό κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών. Χάρη, κυρίως, στις στενές σχέσεις που ανέπτυξαν τα καρτέλ της ηρωίνης με τους κυβερνώντες. Πλέον, ωστόσο, «“ελεύθεροι επαγγελματίες” διαταράσσουν το εμπόριο χάρη στο WhatsApp. Τα ναρκωτικά διακινούνται από οδηγούς και ψαράδες που ακολουθούν οδηγίες που λαμβάνουν ανώνυμα από το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρακάμπτουν τα υφιστάμενα δίκτυα. Μέσω των εφαρμογών ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων όπως το Telegram, το Viber και το Signal, οι διακινητές μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες του εμπορεύματος και των μεσαζόντων. Αυτοί οι “ελεύθεροι επαγγελματίες” μπορεί να είναι ψαράδες που μεταφέρουν την ηρωίνη στις ακτές ή οι οδηγοί φορτηγών που επιδιώκουν να βγάλουν κάτι παραπάνω συμμετέχοντας στην παγκόσμια οικονομία του εγκλήματος».

    Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία και των Αφρικανών διακινητών ηρωίνης. Φωτογραφία: Shutterstock
  • Bloomberg

    Στην Ινδία άνοιξε τις πύλες του το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής smartphones στον κόσμο

    Πέρυσι η Ινδία κατάφερε να υπερκεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα σήμερα την ξεπερνά μόνον η Κίνα. Όχι, φυσικά, ως οικονομία, αλλά ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της Cisco Systems μέσα στην επόμενη τριετία οι χρήστες κινητών στη χώρα θα φτάσουν τα 780 εκατομμύρια ενώ μόλις πριν από μία διετία ήταν 389 εκατομμύρια. 

     Και για αυτόν, κυρίως, τον λόγο άνοιξε αυτές τις ημέρες τις πύλες του στην Ινδία (σε μια χώρα που οι φιλοδοξίες οικονομικής υπεροχής συνυπάρχουν με την απόλυτη και εκτεταμένη φτώχεια) το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής smartphones στον κόσμο. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την ινδική οικονομία το νέο εργοστάσιο της Samsung στο οποίο θα κατασκευάζονται κάθε χρόνο έως και 120 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, είναι το γεγονός ότι τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε – ιν.

     Η κατασκευή και η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου που βρίσκεται έξω από το Νέο Δελχί, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια του ινδουιστή πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, το ύψος των οποίων πέρυσι, για παράδειγμα, ξεπέρασε τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως η λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής και για την Samsung καθώς κατά τη διάρκεια του 2017, αναφέρει το Bloomberg, η ινδική αγορά κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε κατά 14%, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των 20 κορυφαίων αγορών στον κόσμο. 

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για έξυπνα κινητά στην Ινδία, με περισσότερους από 420 εκατομμύρια χρήστες, συνέβαλε και ο ινδός δισεκατομμυριούχος Μουκές Αμπάνι προσφέροντας κινητά τηλέφωνα τέταρτης γενιάς (4G) στην τιμή των 23 δολαρίων, δωρεάν φωνητικές υπηρεσίες και οικονομικά πακέτα σύνδεσης.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε – ιν κατά την τελετή εγκαινίων της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής έξυπνων κινητών στον κόσμο. Φωτογραφία: REUTERS/Adnan Abidi



text
  • Είναι κρίμα που δεν θα γίνει debate. Να περιμένουμε τρία χρόνια αλλά ποιον θα έχει απέναντι ο Κυριάκος;


    20 Απριλίου 2024, 13:30