724
Οι μακάκοι, με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό-καφετί χρώμα τους, «ευδοκιμούν» μόνο στη Σρι Λάνκα | Getty Images/Jason Edwards

Η Σρι Λάνκα στέλνει στην Κίνα 100.000 πιθήκους ως αποπληρωμή δανείου

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 17:38
Οι μακάκοι, με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό-καφετί χρώμα τους, «ευδοκιμούν» μόνο στη Σρι Λάνκα
|Getty Images/Jason Edwards

Η Σρι Λάνκα στέλνει στην Κίνα 100.000 πιθήκους ως αποπληρωμή δανείου

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 17:38

Η αποπληρωμή δανείου σε είδος δεν είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική στις συνδιαλλαγές μεταξύ χωρών. Οταν, όμως, η δανειζόμενη είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Ακόμα και η μεταφορά ενός τεράστιου αριθμού μαϊμούδων, όπως συμβαίνει με τη Σρι Λάνκα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει 100.000 μακάκους σε ζωολογικούς κήπους της Κίνας επέφερε λαϊκή οργή σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την οικονομική κυριαρχία του ώστε να λεηλατήσει τους φυσικούς πόρους των μικρότερων χωρών της Ασίας, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Το σχέδιο αποστολής στην Κίνα μακάκων toque –ένα είδος κοκκινωπών-καφετί πιθήκων που υπάρχουν μόνο στη Σρι Λάνκα– δίνει μια ξεκάθαρη απεικόνιση του βαθμού οικονομικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, μια κινεζική αντιπροσωπεία ζήτησε τους πιθήκους από τον Μαχίντα Αμαραγουίρα, υπουργό Γεωργίας της Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι πίθηκοι θα φιλοξενούνταν σε ζωολογικούς κήπους. Ακτιβιστές της οικολογικής πανίδας είπαν, όμως, ότι το πιο πιθανό είναι πολλοί από τους μακάκους να χρησιμοποιηθούν για ιατρικές δοκιμές σε κινεζικά εργαστήρια.

Η συμφωνία αποτελεί τμήμα της αποπληρωμής δανείου ύψους 7 δισ. δολαρίων που οφείλει η Σρι Λάνκα στο Πεκίνο, ως μέρος του «σχεδίου ζωνών και οδών» του προέδρου Σι. Το σχέδιο αφορά μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών, που υιοθετήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση το 2013, για επενδύσεις σε περισσότερες από 150 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θεωρείται κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του κινέζου προέδρου.

Η πρόταση μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τους πολιτικούς στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πολλοί αγρότες της Σρι Λάνκα θεωρούν τους πιθήκους απειλή. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα –στα περίπου τρία εκατομμύρια–, που οι ειδικοί λένε ότι έχουν χάσει τον φόβο τους για τους ανθρώπους και συχνά κλέβουν φαγητό από τα σπίτια.

Το παγκόσμιο «σχέδιο ζωνών και δρόμων» του Σι, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο χορηγεί μακροπρόθεσμα δάνεια σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, έχει ωφελήσει τις κινεζικές εταιρείες σε όλη την περιοχή. Το λιμάνι της Χαμπαντότα, στη Σρι Λάνκα, κατασκευάστηκε με δάνειο από την Κίνα και έγινε μια από τις θαλάσσιες «χορδές μαργαριταριών» του Πεκίνου κατά μήκος της Ασίας, την Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, του Ειρηνικού και της Καραϊβικής.

Η Χαμπαντότα βρίσκεται σε στρατηγικά κρίσιμη θέση, κοντά στην Ινδία, τον οικονομικό αντίπαλο της Κίνας στην Ασία. Η Σρι Λάνκα αθέτησε τα κρατικά χρέη της πέρυσι και διολίσθησε σε μια οικονομική κρίση που έχει αφήσει πολλούς πολίτες της με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Ο πρόεδρος Γκοταπάγια Ρατζαπάκσα εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά από μαζικές διαδηλώσεις, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Ναβίν Ντισαναγιάκε, μέλος του κυβερνώντος Ηνωμένου Εθνικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter ότι αντιτίθεται στην εξαγωγή των πιθήκων στην Κίνα. «Είναι εξευτελιστικό» σημείωσε.

Ο Χεμάνθα Γουιθανάτζε, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης στο Κολόμπο –τη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα–, αμφιβάλει ότι στο νησί ζουν τρία εκατομμύρια πίθηκοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η τελευταία έρευνα, από το μακρινό 1976, ανέφερε περίπου 600.000. «Αυτά τα ζώα θα έχουν μια τρομερή μοίρα» λέει. Ο Γουιθανάτζε πιστεύει ότι η Κίνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει το πολύ 5.000 πιθήκους σε περίπου 18 ζωολογικούς κήπους. Οι μακάκοι δεν θα επιζούσαν σε άλλο σημείο της χώρας, ισχυρίζεται.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα εξάγονταν για να καταναλωθούν ως κρέας» εξηγεί. «Μετά μας είπαν για ζωολογικούς κήπους. Τώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταλήξουν σε εργαστήρια, γιατί, ιδιαίτερα μετά την Covid, υπάρχει τεράστια ζήτηση για ζώα εργαστηρίου. Ακουσα χθες το βράδυ ότι έχουν κατασκευαστεί κλουβιά με ηλεκτρονικές πόρτες για να μπορούν να τους παγιδεύουν. Αλλά θα είναι τεράστια πρόκληση. Και η μεταφορά τους θα είναι άλλος ένας τεράστιος πονοκέφαλος».

Η κόντρα δεν είναι η πρώτη στη νότια Ασία σχετικά με τη ζήτηση ζώων από πλευράς Κίνας. Το 2021 υπήρξαν αναφορές για πακιστανούς αξιωματούχους που είχαν δημιουργήσει μια φάρμα γαϊδουριών σε 3.000 στρέμματα γης για λογαριασμό της Κίνας, όπου τα δέρματα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ejiao, ενός παραδοσιακού κινέζικου φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κυκλοφορίας του αίματος, της αναιμίας, καθώς και αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Η PETA, η διεθνής οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, λέει ότι οι μακάκοι «θα εγκλωβιστούν, θα δηλητηριαστούν, θα τεμαχιστούν και θα σκοτωθούν σε κινεζικά εργαστήρια». Η δρ Ανκίτα Πάντεϊ, σύμβουλος της ινδικής PETA, ισχυρίζεται ότι οι πειραματισμοί στα ζώα ώθησαν δύο είδη πιθήκων στο χείλος της εξαφάνισης.

Ο Μπαντούλα Γκαναγουαρντάνα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις για τους μακάκους γίνονται με μια κινεζική εταιρεία, και όχι με την επίσημη κινεζική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...