803
Ο Λιονέλ Μέσι «αντιμέτωπος» με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El Mundo για το «φαραωνικό» συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα | REUTERS/Marcelo Del Pozo/El Mundo/CreativeProtagon

Η «σπέκουλα» με το συμβόλαιο του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2021, 16:12
Ο Λιονέλ Μέσι «αντιμέτωπος» με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El Mundo για το «φαραωνικό» συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα
|REUTERS/Marcelo Del Pozo/El Mundo/CreativeProtagon

Η «σπέκουλα» με το συμβόλαιο του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2021, 16:12

Η αποκάλυψη της El Mundo ότι μέχρι το προσεχές καλοκαίρι ο Λιονέλ Μέσι θα έχει εισπράξει από την Μπαρτσελόνα πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για την τελευταία τετραετία της συνεργασίας τους έκανε τον γύρο του Διαδικτύου προτού, καν, κυκλοφορήσει το (κυριακάτικο) πρωτοσέλιδο της ισπανικής εφημερίδας. Το ποσό είναι αστρονομικό – το μεγαλύτερο που δόθηκε, ποτέ, σε αθλητή ομαδικού σπορ. Υπερδιπλάσιο από εκείνο που τον περασμένο Δεκέμβριο εξασφάλισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τους Μιλγουόκι Μπακς (για πέντε χρόνια), και είχε κάνει πάταγο.

Εντύπωση προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο η μαδριλένικη -έχει τη σημασία του- Mundo παρουσίασε το θέμα: «555.237.619€ το φαραωνικό συμβόλαιο του Μέσι που χρεοκοπεί την Μπαρτσελόνα», έγραφε στον κεντρικό της τίτλο. Οι αναγνώστες της, οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκτιμούν ιδιαιτέρως τα δημοσιεύματα που θα μπορούσαν να φέρουν αναστάτωση στη μισητή αντίπαλο. Οπως εκείνα που αφορούσαν την (δήθεν) άρνηση των παικτών της να αποδεχτούν τις απαραίτητες -λόγω πανδημίας- περικοπές στις αποδοχές τους. Τότε, η πηγή πληροφόρησης των media της ισπανικής πρωτεύουσας (και όχι μόνο…) ήταν η εταιρεία «I3 Ventures», την οποία ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα», Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, χρηματοδοτούσε για να κατασυκοφαντεί στο Facebook και το Twitter «αστέρες» της ομάδας (όπως ο Μέσι και ο Πικέ) και αντίπαλους παράγοντες. Τώρα; Ποιος -και γιατί- έδωσε στη Mundo αυτό το ντοκουμέντο;

Αντίγραφα του συμβολαίου του Μέσι διατηρούν μόνον ο ίδιος και ο πατέρας του (ως ατζέντης του), το δικηγορικό γραφείο που το συνέταξε, η La Liga, στην οποία κατατέθηκε, και -φυσικά- η Μπαρτσελόνα. Η πλευρά του Μέσι αποκλείεται να είναι υπεύθυνη για τη «διαρροή», επειδή δεν τη συνέφερε. Κάθε άλλο. Το δικηγορικό γραφείο και η La Liga (που «τρέμει» μήπως, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, εγκαταλείψει το ισπανικό πρωτάθλημα και ο αργεντινός σούπερ-σταρ) δεν είχαν κανένα λόγο να προβούν σε μια τέτοια κίνηση. Το club υποστήριξε, με ανακοίνωσή του, οτι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά είναι λογικό, οι υποψίες να πέφτουν πάνω του. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και είναι πολύ πιθανό, κάποιοι να μπήκαν στον πειρασμό να κάνουν σπέκουλα με τον παίκτη που μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο Τζουάν Λαπόρτα, ίσως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος του συλλόγου στη σύγχρονη ιστορία του, κατεβαίνει υποψήφιος με «σημαία» του τον Μέσι. Υποστηρίζει οτι μόνον εκείνος θα μπορούσε να πείσει τον «Ψύλλο» να παραμείνει στη Βαρκελώνη, και δεν είναι λίγοι αυτοί που το πιστεύουν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου τον δίνουν γκραν φαβορί (με ποσοστό άνω του 50%), ενώ φήμες θέλουν τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας να είναι έτοιμος να τον υποστηρίξει δημοσίως, καθώς θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Η προπαγάνδα οτι ο Μέσι θησαύρισε σε βάρος της Μπαρτσελόνα, αδιαφορώντας για την άθλια οικονομική της κατάσταση τον εκθέτει στα μάτια των οπαδών – ψηφοφόρων της, και αποδυναμώνει τον «εκλεκτό» του υποψήφιο. Ο παραιτηθείς Μπαρτομέου, ο υπηρεσιακός, Κάρλες Τουσκέτς, και αρκετοί ανθυποψήφιοι του Λαπόρτα είχαν -όλοι τους- πρόσβαση στο συμβόλαιο του «Λίο».

Περισσότερο από τις δολοπλοκίες στο club, η συζήτηση στα social media αφορούσε το αδιανόητο ποσό που ο παίκτης αποκόμισε από την καταχρεωμένη, πλέον, Μπαρτσελόνα, χάρη στο συμβόλαιο που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2017. Εκτός από τις ετήσιες αποδοχές του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προέβλεπε μπόνους ανανέωσης, 115.225.000 ευρώ, και μπόνους αφοσίωσης στον σύλλογο, ύψους 77.929.955 ευρώ (το έχουν εισπράξει, επίσης, ο Τσάβι Ερνάντεθ και ο Αντρές Ινιέστα, ενώ ο Κάρλες Πουγιόλ το είχε αρνηθεί). Την τελευταία δόση των 39 εκατ. ευρώ θα τη λάβει στις 15 Ιουλίου, ακόμη κι αν αποχωρήσει, όπως γράφει η Mundo σε νέο, σημερινό της ρεπορτάζ. Στο σύνολο, 555.237.619 ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε τους φόρους που τον βαρύνουν, ο Μέσι βγάζει «καθαρά» 210.297 ευρώ τη μέρα. Τα αξίζει, τόσα λεφτά;

Το ερώτημα τέθηκε -με διαφορετική διατύπωση- στον Λαπόρτα: «Μήπως είναι καλύτερο για τον σύλλογο να αποχωρήσει ο Μέσι, ώστε να ξεφορτωθεί ένα τόσο βαρύ συμβόλαιο;». Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Οχι, γιατί τα χρήματα που φέρνει ο Μέσι δεν τα φέρνει κανείς άλλος». Πράγματι. Από τότε που ο Αργεντινός υπέγραψε το επίμαχο συμβόλαιο, η Μπαρτσελόνα φιγουράρει στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης των ευρωπαϊκών συλλόγων με τα μεγαλύτερα έσοδα. Εάν δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός, το 2020 θα γινόταν η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα με τζίρο άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, η Βαρκελώνη είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του αθλητικού τουρισμού. Κι όλα αυτά, χάρη στον Μέσι.

Αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο, δεν υπάρχει ομάδα της ποδοσφαιρικής «ελίτ» που να εξαρτάται από έναν παίκτη τόσο πολύ, όσο η Μπαρτσελόνα από τον Μέσι. Ιδίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια της φθίνουσας πορείας της.

Ο Γκριεζμάν, ο Ντεμπελέ και ο Κοουτίνιο, που κόστισαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ (μαζί με τα ποσά της μεταγραφής τους), έχουν προσφέρει ελάχιστα στον σύλλογο, είτε στο γήπεδο είτε στο ταμείο. Αλλά κάποιοι, που δεν θέλουν τον Αργεντινό στο «Καμπ Νου», «έδειξαν» τον Μέσι ως υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή της Μπαρτσελόνα. Γιατί τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται στις προεκλογικές περιόδους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...