324
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ (δεξιά) αποδέχεται τα έγγραφα για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον σουηδό πρωθυπουργό (αριστερά) | REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

Η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 19:44
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ (δεξιά) αποδέχεται τα έγγραφα για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον σουηδό πρωθυπουργό (αριστερά)
|REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

Η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 19:44

«Είναι επίσημο: Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας», ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Προηγήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον, όπου κατατέθηκαν τα τελικό έγγραφα ένταξης της χώρας.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι τώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο φάρος της Σουηδίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Θα μοιραζόμαστε σύνορα, ευθύνες και κινδύνους με τους συμμάχους μας», τόνισε ο Κρίστερσον στον απόηχο της ειδικής τελετής στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επιτεύχθηκε έπειτα από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί μια «ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη» επιλογή της Στοκχόλμης καθώς και «μια νίκη υπέρ της ελευθερίας», προσέθεσε.

«Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η σημαία της σκανδιναβικής χώρας θα υψωθεί στην έδρα της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δική του δήλωση, αργότερα, ότι μετά και από την προσχώρηση της Στοκχόλμης, «το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε να διχάσει» τη Συμμαχία εξαπολύοντας επίθεση στην Ουκρανία, αλλά ο οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι «πιο ενωμένος, αποφασισμένος και δυναμικός από ποτέ», προσέθεσε.

Της ένταξης της Σουηδίας είχε προηγηθεί η προσχήρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2023. Και οι δύο χώρες έβαλαν τέλος στη μακρόχρονη πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι η εξέλιξη πράγματι καθιστά τη Σουηδία «καλύτερα προστατευμένη από το ρωσικό κακό». «Είναι σημαντικό να σημειωθεί σήμερα ότι ακόμη ένα ευρωπαϊκό κράτος καθίσταται καλύτερα προστατευμένο από το ρωσικό κακό», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στη δήλωσή του για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Δείτε το βίντεο από την τελετή στην Ουάσινγκτον:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...