903
Η Σοφία Μπεκατώρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 | © Intime p.a.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατονόμασε στον εισαγγελέα τον άνδρα που την κακοποίησε

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2021, 19:45
Η Σοφία Μπεκατώρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016
|© Intime p.a.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατονόμασε στον εισαγγελέα τον άνδρα που την κακοποίησε

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2021, 19:45

Πολιτικές διαστάσεις έλαβε η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, της χρυσής ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004 που αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκης Ομοσπονδίας το 1998. Δεν είναι μόνο ότι οι αποκαλύψεις της προκάλεσαν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της και κάλεσε όσες γυναίκες είχαν παρόμοιες εμπειρίες να βρουν το θάρρος και να μιλήσουν. Είναι και ότι ο άνθρωπος τον οποίο κατήγγειλε η κυρία Μπεκατώρου είναι και μέλος της ΝΔ.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, η 43χρονη σήμερα αθλήτρια φέρεται να έχει κατονομάσει ενώπιον εισαγγελέα τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) Αριστείδη Αδαμόπουλο ως τον άνδρα που την κακοποίησε πριν από 22 χρόνια.

Η ολυμπιονίκης φέρεται να έχει υποστηρίξει πως ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τη σεξουαλική της κακοποίηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάθεση της κυρίας Μπεκατώρου έχει γίνει στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, η οποία διεξήχθη έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Καθώς ο κ. Αδαμόπουλος είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, από την Πειραιώς ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως είναι ένοχος για όσα του καταλογίζονται.

H ανακοίνωση της ΝΔ

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Πάντως, ο κ. Αδαμόπουλος, σε επιστολή του προς το protothema.gr, που πρώτο ανέφερε το όνομά του, έκανε την εξής δήλωση:

«Κύριοι,

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμά σας σε σχέση με το πρόσωπό μου και την κυρία Μπεκατώρου, τυγχάνουν παντελώς ανακριβή, ψευδή, συκοφαντικά και υποβολιμιαία, καθόσον ουδέποτε έλαβαν χώρα τα όσα ισχυρίζεται η κυρία Μπεκατώρου σε σχέση με το πρόσωπό μου. Για τον λόγο αυτόν σας καλώ όπως αποσύρετε άμεσα όλα τα δημοσιεύματα τα οποία με εμπλέκουν αδίκως με τις καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου και επιφυλάσσομαι παντώς νομίμου δικαιώματός μου για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής μου ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων».

Η μαρτυρία της Μπεκατώρου

Η κυρία Μπεκατώρου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες  στην εμπειρία της κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».

«Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δεν συνέβη τίποτα. Εκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μη μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών», διηγήθηκε, μεταξύ άλλων, η ολυμπιονίκης.

Η παραίτηση από την ΕΙΟ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου έστειλε επιστολή παραίτησης από το ΔΣ.

Στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι προέβη σε αυτή την κίνηση «ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος» και καλεί τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης την απόφαση της κυρίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική βία που υπέστη.

Μετά από επικοινωνία με την ολυμπιονίκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτησή του ότι η καταγγελία της «αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα» και «κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της πρόοδου» στη χώρα.

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με…

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του στο Instagram, από την Παρασκευή, είχε αναφέρει:

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμα της στα social media:

«Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».

Η Sofia Bekatorou μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή…

Δημοσιεύτηκε από Fofi Gennimata στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε με μήνυμα στο Twitter:

Την πλήρη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε με ανάρτησή του και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...