Μπορεί να μην κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία, όμως η Αμερικανίδα Ρέιβεν Σόντερς ήταν σίγουρα το πρόσωπο που ξεχώρισε στο συγκεκριμένο αγώνισμα.
Πραγματοποιώντας μία πληθωρική εμφάνιση η 25χρονη αθλήτρια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ενώ το χρυσό κατέκτησε η Κινέζα Γκονγκ Λιτζιάο. Σε ημιτελικό και τελικό αγωνίστηκε με δύο ιδιαίτερες μάσκες ενώ στη συνέχεια χόρεψε, «έπαιξε» με τον φακό και στο τέλος προχώρησε σε μία χειρονομία που αναμένεται να εξεταστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Η Σόντερς, μια μαύρη αθλήτρια και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (είχε δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη), είχε αφήσει το στίγμα της από τους προκριματικούς της Παρασκευής, όταν αγωνίστηκε με μάσκα που θύμιζε εκείνη του Τζόκερ ενώ είχε τα μαλλιά της βαμμένα μπλε και πράσινα. Την Κυριακή, μετά την επιτυχία της και την δεύτερη θέση στη σφαιροβολία, έδωσε νέο σόου, με πόζες μοντέλου μπροστά στον φακό. Νωρίτερα, στη διάρκεια του αγώνα, είχε αλλάξει τη μάσκα της, φορώντας αυτή του φανταστικού ήρωα Χαλκ, όπως είναι άλλωστε και το παρατσούκλι της.
Raven Saunders ?❤️. Olympic Silver Medalist pic.twitter.com/ypSqQOxQN1
— Hercules (@SailasTemwa) August 1, 2021
Η αθλήτρια όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια της τελετής της απονομής των μεταλλίων σχημάτισε ένα «Χ» υψώνοντας τα χέρια της.
Σύμφωνα με όσα είπε αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει «το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται και συναντιούνται όλοι οι καταπιεσμένοι». «Για μένα, έχοντας κερδίσει αυτό το μετάλλιο πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, για άτομα με ψυχικές ασθένειες και για μαύρες μειονότητες. Αυτό σημαίνει τα πάντα» πρόσθεσε.
This is how you celebrate your win in Tokyo!! Ayeeee!!!!
Congratulations #RavenSaunders on your ? medal in shot put! ????
Kudos to your hometown Charleston, SC and your alma mater, Ole Miss!! ??
Her words ‘keep pushing’!!! ????
Thank You Raven!!! ?#TeamUSA #Olympics pic.twitter.com/N8kUaWsICu— Dietra Miles (@DietraMiles) August 1, 2021
Αφού κέρδισε το μετάλλιό της, δήλωσε ότι θέλει να γίνει πρότυπο για άλλους σαν αυτήν. «Για μένα, το να είμαι αυτή που πάντα φιλοδοξούσα να είμαι, να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να μην ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά και να δείξω στη νέα γενιά πως όσα και να σου πουν, σε όσα κουτιά και να προσπαθήσουν να σε βάλουν, εσύ πάντα θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου», είπε η 25χρονη αθλήτρια.
Τι θα κάνει η ΔΟΕ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι εξετάζει τη χειρονομία της Σόντερς στο βάθρο, ως μια πιθανή παραβίαση των κανόνων, που απαγορεύουν τις διαμαρτυρίες στα βάθρα των μεταλλίων.
«Είμαστε σε επαφή με την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και με τον Παγκόσμιο Στίβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς τη Δευτέρα και συμπλήρωσε:
«Δεν θέλω να πω ποια θα ήταν αυτά τα επόμενα βήματα μας, μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει. Δεν θέλουμε να βιαστούμε για τίποτα. Προσπαθούμε να σεβόμαστε τις απόψεις όλων των αθλητών και προσπαθούμε να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για να εκφραστούν. Ελευθερία έκφρασης σε συνεντεύξεις τύπου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μικτές ζώνες. Δημιουργήσαμε περισσότερες δυνατότητες, πριν το άθλημα αρχίσει να διαμαρτύρεται. Αλλά ένα πράγμα που έχουμε σημειώσει, βάσει μιας έρευνας που κάναμε με 3.500 αθλητές, είναι να προστατευτεί ο αγωνιστικός χώρος. Όλοι το θέλησαν αυτό. Για αυτό και θα ήταν καλό, αν όλοι μπορούσαν να σεβαστούν τις απόψεις των υπολοίπων αθλητών».
Η πιο σημαντική μάχη της Σόντερς
Η 25χρονη Ρέιβεν Σόντερς έχει καταφέρει να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου κατετάγη πέμπτη, έφτασε στα όρια της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας. «Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη. Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από αυτό και σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο. Ο στίβος μού αποσπούσε την προσοχή, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούσαν. Μια μέρα ενώ οδηγούσα, πέρασε από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ήμουν 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία», έχει εξομολογηθεί η ίδια.
Τελικά, στράφηκε στον ψυχολόγο της που την ενέπνευσε να βαδίσει σε έναν διαφορετικό δρόμο. Διαγνώστηκε με κατάθλιψη, άγχος και σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Από τότε μέχρι και το φετινό ασημένιο μετάλλιο πήρε μέρος μόλις σε τρεις αγώνες. Η μεγάλη επιστροφή έγινε τον Ιανουάριο και στο Τόκιο πανηγύρισε με την καρδιά της μία νίκη που θέλησε να αφιερώσει σε όσους νοιώθουν καταπιεσμένοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News