355
Επιστροφή στον αλυτρωτισμό από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε πλήρη περιφρονηση του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών | REUTERS/Ognen Teofilovski

Η Σιλιάνοφσκα θυμήθηκε και προκαλεί ξανά με «Μακεδόνες του Αιγαίου» – πώς της απάντησε το ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 13:36
Επιστροφή στον αλυτρωτισμό από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε πλήρη περιφρονηση του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Η Σιλιάνοφσκα θυμήθηκε και προκαλεί ξανά με «Μακεδόνες του Αιγαίου» – πώς της απάντησε το ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 13:36

Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της Ιστορίας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στις νέες ιταμές δηλώσεις της προέδρου της γείτονος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που επιμένει να δοκιμάζει την υπομονή της Αθήνας με διαδοχικές και κλιμακούμενες προκλήσεις.

Ετσι, μετά τα «παιχνίδια» (εδώ) με την ονομασία της χώρας της (και την κατά βούληση χρήση του «Μακεδονία» σκέτο) η Σιλιάνοφσκα θυμήθηκε και τους «Μακεδόνες του Αιγαίου», σε μία έμπρακτη και επαναφορά της ρητορικής αλυτρωτισμού, περιφρονώντας απροκάλυπτα το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ. η ανακίνηση αλυτρωτισμού και η έγερση, έστω και εμμέσως, θεμάτων μειονότητας εκατέρωθεν των συνόρων, συνιστά παραβίαση των ειδικών προβλέψεων της Συμφωνίας ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών Προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου».

«Η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε να σχετικοποιηθεί», είπε και συμπλήρωσε το παραλήρημά της με την επισήμανση ότι ο σεβασμός και η γνώση του παρελθόντος «δίνει πολύ χώρο σε ένα φιλικό μέλλον που προσπαθούμε για το καλό όλων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Η συνάντηση έγινε ενόψει των εκδηλώσεων αλυτρωτισμού που γίνονται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου για την επέτειο του «διωγμού των Αιγαιατών Μακεδόνων» από τη «Μακεδονία του Αιγαίου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών προς απάντηση της νέας πρόκλησης από την πρόεδρο της γείτονος:

  Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της Ιστορίας.

Ο ‘ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει.

Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...