Στην επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας για την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη στο Βερολίνο την Πέμπτη, αναφέρεται ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα οικονομικής πολιτικής, καθώς επίσης θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής. Παρά τη γενική διατύπωση, η κρισιμότητα του τετ α τετ παραμένει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο έκτος έλληνας Πρωθυπουργός που γνωρίζει η Ανγκελα Μέρκελ στη μέχρι τώρα θητεία της και ο πέμπτος από το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με την ίδια την καγκελάριο, με τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, κατάφερε (μέσα από περιπέτειες που κατέληξαν στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου) να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης.
Εμπιστοσύνη είναι η λέξη στην οποία συμπυκνώνεται και ο στόχος που έχει θέσει εν όψει της συνάντησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει δύσκολες διαβουλεύσεις στο Βερολίνο, εκτιμά σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW).
Και αυτό διότι, όπως σημειώνει, η καγκελάριος δεν έχει ξεχάσει την εμπειρία της από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «από τη σκοπιά της Μέρκελ είχε ξοδέψει περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι ο Τσίπρας για να αποφύγει παρά να υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές», γι’ αυτό και ο νέος Πρωθυπουργός πρέπει «να αποδείξει στην πράξη ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε».
Οπως επισημαίνουν όμως «ΤΑ ΝΕΑ» στο σχετικό δημοσίευμά τους, η Ανγκελα Μέρκελ, με δεδομένο ότι έχει μπροστά της ένα «θερμό» φθινόπωρο (το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, απειλείται με ήττα σε δύο περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου την ερχόμενη Κυριακή), δεν θα είναι γαλαντόμα σε διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και το επιτελείο του, γνωρίζουν ότι το ταξίδι στο Βερολίνο γίνεται σε μια «δύσκολη» συγκυρία για την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς έχει να διαχειριστεί τα του οίκου της (βλ. κατάσταση της γερμανικής οικονομίας), αλλά και το πληγωμένο κόμμα της.
Και παρότι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, χαρακτηρίζουν «απαράγραπτη δέσμευση» τη στόχευση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 «ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδυνάμων», βιασύνη ώστε να τεθεί πιεστικά το ζήτημα στο Βερολίνο και τους άλλους εταίρους, δεν θα υπάρξει.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι «μία αξιόπιστη στρατηγική για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, τονίζει ο διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW) και βασικό περιεχόμενο του σχεδίου πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας, η αύξηση των δημόσιων δαπανών και η υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Το ρίσκο αυτής της στρατηγικής βαχυπρόθεσμα είναι ενδεχόμενη μείωση των εσόδων και αύξηση του δημόσιου ελλείμματος. Για αυτό και ο οικονομολόγος του DIW ζητά από τη Μέρκελ και τους άλλους πιστωτές να δώσουν μία «προκαταβολή εμπιστοσύνης» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την αρνητική εμπειρία που έχουν από το παρελθόν, με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ.
Και ο νέος Πρωθυπουργός να πείσει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει το συντομότερο στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το δεύτερο φορολογικό πακέτο (στα τέλη του μήνα), ενισχύοντας το φιλεπενδυτικό σχέδιό της και ισχυροποιώντας τα επιχειρήματα για μείωση του πλεονάσματος.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τις προϋποθέσεις: «Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και η βασική προτεραιότητα αφορά την ανάπτυξη» έλεγε προ ημερών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News