421
Την Κυριακή οι σέρβοι διαδηλωτές επιστράτευσαν ακόμη και τον… Βλαντίμιρ Πούτιν στον «αγώνα» τους κατά της πανευρωπαϊκής Πορείας Υπερηφάνειας | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/ANDREJ CUKIC

Η Σερβία απαγόρευσε τη διεξαγωγή του EuroPride

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 22:35
Την Κυριακή οι σέρβοι διαδηλωτές επιστράτευσαν ακόμη και τον… Βλαντίμιρ Πούτιν στον «αγώνα» τους κατά της πανευρωπαϊκής Πορείας Υπερηφάνειας
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/ANDREJ CUKIC

Η Σερβία απαγόρευσε τη διεξαγωγή του EuroPride

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 22:35

Η αστυνομία της πόλης του Βελιγραδίου απαγόρευσε την πραγματοποίηση της Πορείας Υπερηφάνειας που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ως κορύφωση των εκδηλώσεων του «EuroPride 2022», που διοργανώνουν οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ευρώπης, επικαλούμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας. Προηγήθηκε η δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι η πορεία «είτε θα αναβληθεί είτε θα ματαιωθεί».

Επιπλέον, οι Αρχές απαγόρευσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για το Σάββατο ομάδες και οργανώσεις που εναντιώνονται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων.

Η απάντηση των διοργανωτών EuroPride, πάντως, είναι ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε τη φετινή πορεία του EuroPride. Το Belgrade Pride θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να ανατρέψει αυτή την απόφαση», δεσμεύτηκε.

Η εβδομάδα του πανευρωπαϊκού event ξεκίνησε τη Δευτέρα, με την έπαρση της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας έξω από το κεντρικό κτίριο της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι.

Σε καθημερινή βάση έχουν προγραμματιστεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις ,με τη συμμετοχή ακτιβιστών από ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίες επίσης συνεχίζονται, όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο η πραγματοποίηση της πορείας κατέστη εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Οι αντιδράσεις στη Σερβία για το EuroPride έχουν ήδη υπάρξει έντονες, αν και μέχρι και την Τρίτη το βράδυ εκδηλώνονταν με ειρηνικό τρόπο –πρωτοστάτησαν συντηρητικοί πολιτικοί, ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και η Εκκλησία της Σερβίας.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία όπου χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο EuroPride και τη στήριξη τους στον «θεσμό της οικογένειας» κρατώντας θρησκευτικά λάβαρα, σταυρούς αλλά και εικόνες του… Πούτιν.

Η πορεία, η οποία ξεκίνησε από την έδρα του Πατριαρχείου, κατέληξε στο πλατό μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα, όπου τελέστηκε λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου. Στην ομιλία του ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας υποστήριξε τον «θεσμό της οικογένειας» και δήλωσε ότι η ορθόδοξη θρησκεία δεν αποδέχεται την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ».

Εχοντας πει τα παραπάνω, προσέθεσε ότι είναι αντίθετος σε κάθε μορφή βίας εναντίων των μελών της κοινότητας.

Στο μεταξύ, με εντολή του ίδιου, από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο, θα διαβάζεται μία δέηση υπέρ της «ιερότητας του γάμου και της οικογένειας» σε όλους του ορθοδόξους ναούς και τα μοναστήρια, καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2001 και το 2010, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι, έγιναν σοβαρά επεισόδια. Από το 2014, οι πορείες υπερηφάνειας πραγματοποιούνται τακτικά, κάθε χρόνο, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...