Τα όσα διεμηνύθηκαν την Τρίτη στο Σότσι, στο φημισμένο αυτό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορούν να εικονογραφήσουν το πού το πάει η Αγκυρα και πόσα ερείσματα εξακολουθεί να έχει διεθνώς –ασχέτως με το αφήγημα περί διπλωματικής απομόνωσής της.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σαν δυο καλοί φίλοι, στη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και ενώ υποτίθεται ότι Μόσχα και Αγκυρα έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Λιβύη και στη Συρία.
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράνομες τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την χώρα του, αλλά πρόσθεσε ότι παράνομες είναι και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία. Και υπενθύμισε ότι μόνο μέσα στο 2020 έχει μιλήσει 22 φορές με τον Λαβρόφ ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε άλλες 20 φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο οποίος Πούτιν πρόσφατα είπε ότι «με τον Ερντογάν διαφωνούμε αλλά είναι άντρας».
Είναι σαφές και παρά τις διακηρύξεις του Τσαβούσογλου ότι «οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελούν εναλλακτική του ΝΑΤΟ και της προσέγγισης με την ΕΕ», ότι η Τουρκία επενδύει όλο και περισσότερο στην «ειδική σχέση» της με τη Μόσχα. Το ότι αποφάσισε να προμηθευτεί το Sputnik V, το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, είναι ένα δείγμα αυτής της σχέσης (η Αγκυρα επίσης θα προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο για τον πληθυσμό της).
Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τόνισαν, στις κοινές τους δηλώσεις, ιδιαίτερα τη συνεργασία Αγκυρας – Μόσχας και τη δέσμευσή τους αυτή να συνεχιστεί σε μια σειρά από τομείς. Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ εναντίον της Αγκυρας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίες τις χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά «παράνομες» και ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Υπενθύμισε εξάλλου με νόημα ότι η συμφωνία για τους S-400 «έχει υπογραφεί».
Στρέφοντας το βλέμμα του στις Βρυξέλλες –και εμμέσως στην Αθήνα– ότι η Τουρκία είναι γενικά ενάντια στις κυρώσεις και υπενθύμισε ότι η Αγκυρα δεν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας αλλά και κατά του Ιράν. «Η Τουρκία προτιμά να λύνει τα προβλήματα με διάλογο», ισχυρίστηκε!
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την προμήθεια των S-400 αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα και του Λαβρόφ: κατηγόρησε τη Δύση ότι επέβαλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας γιατί ακολούθησε ανεξάρτητη πολιτική, βασισμένη στις εθνικές της προτεραιότητες. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία «εστίαση» Μόσχας – Αγκυρας στη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία, «παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία δημιουργεί λόμπι για τα συμφέροντα των αμερικανικών κατασκευαστών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εκτός αγοράς».
Σύμφωνα πάντως με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, ενώ ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν και ενισχύει τους δεσμούς Ρωσίας – Τουρκίας, κύκλοι στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει. Δεδομένου δε ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θεωρούν ότι τα μηνύματα του έχουν σταλεί και είναι ηχηρά. Αναλυτές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ισχυρό και σημειώνουν ότι η διεύρυνση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, η οποία πλέον έχει καταστεί σαφές ότι είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα στην περιοχή.
Το πλεονέκτημα της Τουρκίας παραμένει πάντως: μπορεί να συνομιλεί με τη Μόσχα και να περιγράφει μια «ειδική σχέση» Ερντογάν – Πούτιν, την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος διαμηνύει ότι θέλει καλές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον. Και όσο οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η Τουρκία μπορεί να πέσει πιο βαθιά στην αγκαλιά του «Τσάρου» τόσο θα ανησυχούν.
Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, στρέφοντας για ακόμα μία φορά τα πυρά του εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για την απουσία διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
Ακάρ κατά Ελλάδας: Μας φοβούνται
Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, εξάλλου, με βασικό επιχείρημα ότι αποφεύγει τον διάλογο γιατί φοβάται πως δεν έχει δίκιο, εξαπέλυσε χθες ο Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τις επισκέψεις επισήμων σε αυτά.
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατήγγειλε την Ελλάδα για προκλήσεις απέναντι στην Τουρκία που αυξάνουν την ένταση, ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε την υποστήριξη που ήλπιζε στην ΕΕ και χαρακτήρισε τα αιτήματα της Αθήνας εγωιστικά, κακομαθημένα και βλακώδη…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News