192
Η Tinder υποχρεώθηκε να καταστήσει προσβάσιμα -αν χρειαστούν- τα δεδομένα των χρηστών τους | REUTERS/Mike Blake/Illustration/File Photo

Η Ρωσία «βάζει χέρι» στα δεδομένα των χρηστών (και) του Tinder

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 11:36
Η Tinder υποχρεώθηκε να καταστήσει προσβάσιμα -αν χρειαστούν- τα δεδομένα των χρηστών τους
|REUTERS/Mike Blake/Illustration/File Photo

Η Ρωσία «βάζει χέρι» στα δεδομένα των χρηστών (και) του Tinder

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 11:36

Η εφαρμογή γνωριμιών Tinder είναι πλέον υποχρεωμένη να μοιράζεται δεδομένα που αφορούν τους χρήστες της στη Ρωσία, αν το ζητήσει η αστυνομία της χώρας.

Τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα θα καταλήγουν στις υπηρεσίες ασφαλείας, όπως την FSB, τη διάδοχο της KGB.

Οπως σημειώνει ο Monde, στην ρωσική υπηρεσία επιτήρησης του Ιντερνετ, την Roskomnadzor, έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο στο οποίο εφαρμογές και ιστότοποι θα διατηρούν κλειδιά κρυπτογράφησης και δεδομένα για έξι μήνες. Μεταξύ τους το Vkontakte, το πολύ δημοφιλές στη Ρωσία κοινωνικό δίκτυο (είναι αντίστοιχο του Facebook).

Η Tinder επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές Αρχές ζήτησαν να εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, όπως και έπραξε. Πάντως υπογραμμίζει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με τις υπηρεσίες ασφάλειας ή με την ρωσική κυβέρνηση.

Και στο παρελθόν οι ρωσικές Αρχές είχαν προσπαθήσει να αναγκάσουν εφαρμογές και ιστοτόπους να συνεργαστούν μαζί τους. Είχαν μπλοκάρει μάλιστα το 2018 την υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram ακριβώς γιατί αρνήθηκε να επιτρέψει στις Αρχές να διαβάζουν τα μηνύματα. Αργότερα η Telegram κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση και είναι κανονικά διαθέσιμη στη Ρωσία.

Η Roskomnadzor κινήθηκε στις αρχές του χρόνου κατά του Twitter και του Facebook γιατί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον νόμο για την αποθήκευση των δεδομένων για ένα εξάμηνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...