463
Η σορός του Λένιν στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας | Getty / Creative Protagon

Η Ρωσία θέλει να θάψει τον Λένιν 100 χρόνια μετά τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 13:31
Η σορός του Λένιν στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας
|Getty / Creative Protagon

Η Ρωσία θέλει να θάψει τον Λένιν 100 χρόνια μετά τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 13:31

Η ταριχευμένη σορός του Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) εκτίθεται δημόσια επί έναν αιώνα από τον θάνατό του, αλλά τώρα, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ταφεί κανονικά.

Λίγο μετά τον θάνατό του, στις 21 Ιανουαρίου 1924, η ελαφρώς κέρινη σορός του Λένιν εκτέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα στην Κόκκινη Πλατεία. Και παραμένει εκεί. Ομως, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ρωσικό κρατικό οργανισμό δημοσκοπήσεων VTsIOM, το 57% των Ρώσων θα ήθελε να δει τον ηγέτη των Μπολσεβίκων να κηδεύεται και να θάβεται, όπως αναφέρουν οι Times.

«Το θέμα της σορού του Βλαντίμιρ Λένιν έχει χωρίσει τους Ρώσους σε τρεις, περίπου ισάριθμες ομάδες», σημείωσε η VTsIOM.

«Το 33% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στο μαυσωλείο, το 30% να ταφεί ξανά σε ένα νεκροταφείο το συντομότερο δυνατό και το 27% να ταφεί όταν πεθάνει η γενιά όσων ενδιαφέρονται ακόμη για αυτό. Ετσι, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υποστηρίζουν την ταφή της σορού του Λένιν», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας δημοσκοπήσεων, προσθέτοντας ότι το θέμα που απομένει να καθοριστεί είναι ο χρόνος που θα συμβεί αυτό.

Η συζήτηση για το τι θα συμβεί με τη σορό του Λένιν δεν έχει πάψει στη Μόσχα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991. Οι επιθυμίες του ίδιου του Λένιν σχετικά με τη χώρα έχουν ενταφιαστεί ήδη, ωστόσο ο ίδιος παραμένει στο κόκκινο και μαύρο μαυσωλείο του αρχιτέκτονα Αλεξέι Σούσεφ, απέναντι από ένα μεγάλο και πολυτελές εμπορικό κέντρο.

Ενα άλλο ζήτημα είναι τι έχει απομείνει από τον Λένιν στο μαυσωλείο, δεδομένης της αφαίρεσης οργάνων και των πολυάριθμων επεμβάσεων που έχει υποστεί η μουμιοποιημένη σορός του από τον θάνατό του.

Το 2008 ο τότε βουλευτής της Δούμας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε: «Αυτό που έχει απομείνει εκεί είναι μόνο το 10% του σώματός του». Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών της Μόσχας είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση του σώματος και οι μέθοδοί τους παραμένουν μυστικές.

Οι δημοσκοπήσεις σε χώρες όπως η Ρωσία δεν είναι πάντα αξιόπιστες λόγω ανακριβειών, αλλά και του φόβου του κοινού να πει την αλήθεια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ιδρύματος Ελεύθερη Ρωσία, πολλοί δημοσκόποι αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που συνήθως ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις, πλέον καταγράφουν ρεκόρ αρνήσεων.

Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού οργανισμού κοινωνιολογικής έρευνας Levada, που διεξήχθη πριν από μια δεκαετία, έδειξε επίσης ότι περίπου το 53% των Ρώσων θα ήθελε να δει την ταφή του κομμουνιστή ηγέτη.

Η σορός του προσέλκυε μεγάλα πλήθη τουριστών πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ουρές το καλοκαίρι να εκτείνονται συχνά πέρα από την Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, με τον διεθνή τουρισμό να πέφτει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, η πιθανότητα να αναπαυθεί τελικά ο Λένιν μεγαλώνει.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει αρκεστεί στη διφορούμενη δήλωση ότι ο ρωσικός λαός θα αποφασίσει να θάψει τον Λένιν «όταν έρθει η στιγμή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...