Ενα νομοσχέδιο που διευρύνει την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» και περιορίζει την «επίδειξη» της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων ενέκρινε την Πέμπτη η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε έκφραση του τρόπου ζωής των μη ετεροφυλόφιλων και των τρανς ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την άνω βουλή) και από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οποιαδήποτε δράση ή πληροφόρηση που θεωρείται απόπειρα «προώθησης» της ομοφυλοφιλίας, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία και διαφημίσεις, μπορεί να επισύρει την επιβολή μεγάλου προστίμου, μετέδωσε το Reuters.
Ο νόμος –τον οποίο υπέγραψαν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων και περισσότεροι από 300 νομοθέτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Δούμας– επιβάλλει πρόστιμα έως 400.000 ρούβλια (6.364 ευρώ) σε φυσικά πρόσωπα και έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (79.553 ευρώ) σε νομικά πρόσωπα. Οι ξένοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 15 ημερών και με επακόλουθη απέλαση.
Προηγουμένως η νομοθεσία θεωρούσε παράνομη μόνο την «προώθηση» του τρόπου ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στα παιδιά.
Ο νέος νόμος επεκτείνει την ποινικοποίηση της «προπαγάνδας» προς τους ενήλικες ενώ εισάγει και την απαγόρευση της «επίδειξης» της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων στα παιδιά.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές Αρχές έχουν ήδη επικαλεστεί τον προηγούμενο νόμο κατά της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» προκειμένου να καταστείλουν τις πορείες υπερηφάνειας και να συλλάβουν ακτιβιστές της κοινότητας.
Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νέος νόμος έχει στόχο να απαλλάξει την δημόσια ζωή από τον λεγόμενο «μη παραδοσιακό» τρόπο ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που υιοθετούν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ.
Ρώσοι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι υπερασπίζονται τις παραδοσιακές αξίες του «ρωσικού κόσμου» ενάντια στην φιλελεύθερη Δύση η οποία θέλει να τις καταστρέψει, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ από τη Μόσχα προκειμένου να αιτιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρατήρησε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Η υποβολή του νόμου στον ρώσο πρόεδρο, για την τελική του έγκριση, εκτιμάται ότι δεν αποτελεί παρά μια απλή τυπική διαδικασία.
«Υβριδικός πόλεμος»
«Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αποτελεί μέρος ενός υβριδικού πολέμου και σ’ αυτόν τον υβριδικό πόλεμο πρέπει να προστατέψουμε τις αξίες μας, την κοινωνία και τα παιδιά μας», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο Αλεξάντερ Χινστέιν, ένας από τους αρχιτέκτονες του νομοσχεδίου.
Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η ασάφεια της γλώσσας του νομοσχεδίου αφήνει ευρεία περιθώρια ερμηνείας στους φορείς επιβολής του νόμου, εκθέτοντας τους ΛΟΑΤΚΙ σε κατάσταση μεγαλύτερης αβεβαιότητας σε σχέση με πριν.
Η Ξένια Μιχαήλοβα, από την ομάδα υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ «Βίχοντ», δήλωσε ότι τα γκέι μπαρ ή κλαμπ που απευθύνονται μόνο σε ενήλικες πιθανόν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, αν και ίσως όχι να διαφημίζονται, αλλά ότι τα φιλιά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε δημόσιο χώρο μπορεί να θεωρηθούν παράβαση.
Πρόσθεσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια στο εξής θα φοβούνται ότι το κράτος μπορεί να τους αφαιρέσει την κηδεμονία των παιδιών τους, με το σκεπτικό ότι τους επιδεικνύουν έναν ΛΟΑΤΚΙ τρόπο ζωής.
Η αρχική απαγόρευση, πριν από εννέα χρόνια, της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤΚΙ προς ανηλίκους είχε προκαλέσει κύμα επιθέσεων κατά της κοινότητας, συνέχισε η Μιχαήλοβα και εξέφρασε την ανησυχία και ότι τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «τσουνάμι» βίας. Στην πραγματικότητα η ρύθμιση που ενέκρινε η Δούμα «λέει ότι το κράτος δεν είναι ενάντια στη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ».
Η πολιτική επιστήμονας Γιεκατερίνα Σούλμαν σημείωσε ότι ο νόμος στοχεύει να απαγορεύσει οτιδήποτε δείχνει ότι οι σχέσεις ή οι τάσεις των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι «κοινωνικά αποδεκτές» ή «ισότιμες με τις λεγόμενες παραδοσιακές οικογενειακές ή σεξουαλικές σχέσεις».
«Οι άνθρωποι, συγγραφείς, εκδότες, απλοί άνθρωποι θα σκέφτονται δύο φορές πριν πουν οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της από την Κολωνία.
Η Σούλμαν συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί και μια «μεγάλη νίκη» της ρωσικής ρυθμιστικής Αρχής τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης Roskomnadzor, η οποία είχε ήδη «αναλάβει τις εξουσίες μιας πολιτικής αστυνομίας» και είχε πλέον την εξουσία και την ευθύνη να παρακολουθεί κάθε είδους πληροφορίες προς αναζήτηση προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ.
Μόλις τον περασμένο μήνα οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμο τριών εκατομμύριων ρουβλίων (47.732 ευρώ) στην εφαρμογή TikTok επειδή προωθούσε «βίντεο με θέματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».
Προ εβδομάδων η Roskomnadzor είχε ήδη ζητήσει από τους εκδοτικούς οίκους να φροντίσουν να απομακρύνουν όλα τα βιβλία που περιέχουν «προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ» από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το 2017 ότι ο αρχικός νόμος κατά της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» εισάγει διακρίσεις, προωθεί την ομοφοβία και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η εν λόγω νομοθεσία «δεν εξυπηρετεί κανένα έννομο συμφέρον», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι ο δημόσιος διάλογος για θέματα της κοινότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τα παιδιά ή να απειλήσει τα δημόσια ήθη.
Ανάλογη στάση έχουν ήδη λάβει ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΕΕ, μεμονωμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, καθώς και ακτιβιστές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του συνόλου της νομοθεσίας αυτής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News