Την μετάθεση, εκ νέου, της διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ζήτησε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας. Κάλεσε, δε, τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αποδεχθεί την πρότασή της για μετάθεση της σύγκλησης της Συνόδου και στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Μόσχας και δεν υπάρξει συμφωνία με τους Πατριάρχες που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, δηλώνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα μετέχει στην Σύνοδο.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Συνόδου θα μπορούσε να βοηθήσει μια «πραγματικά Πανορθόδοξη Γραμματεία της Συνόδου» η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις, θα λύσει τις ουσιαστικές διαφορές και θα πράξει την τελική επεξεργασία όλων των κειμένων, προκειμένου να υπάρξει απομάκρυνση όλων των εμποδίων για την σύγκληση της και την ολοκλήρωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
To θέμα της ρωσικής αποχής από τη συνάντηση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως την υπόθεση καλύπτει και ο βρετανικός Guardian. Παρόμοια συνάντηση των εκκλησιαστικών ηγετών της Ορθοδοξίας έχει να πραγματοποιηθεί από το έτος 787! Φυσικά, στη συνέχεια προέκυψε το σχίσμα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (το 1054) με αποτέλεσμα αυτή η συνάντηση κορυφής να ατονήσει συν τω χρόνω.
O επίσκοπος του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση και ζήτησε την αναβολή της. Πρόκειται για μια απόφαση που επιφέρει βαρύ πλήγμα στα σχέδια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήλπιζε σε μια συνάντηση όπου θα μετείχαν οι ηγέτες των 14 ανεξάρτητων Ορθόδοξων εκκλησιών και θα δημιουργούσε μια αίσθηση ενότητας μεταξύ των 300 εκατομμυρίων χριστιανών ορθόδοξων ανά τον κόσμο.
Από την μεριά του, ο αιδεσιμότατος Αλέξανδρος Καρλούτσος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία εντολή για αλλαγή ή αναβολή. Ζητήσαμε από όλες τις Εκκλησίες να πραγματοποιηθεί μια προ-συνοδική συνάντηση στις 17 Ιουνίου και περιμένουμε όλοι να είναι εδώ. Είμαστε η εκκλησία της αγάπης που τους αγκαλιάζει όλους».
Πριν από τη Ρωσία είχε προηγηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο, επικαλούμενη αντιρρήσεις στην ημερήσια διάταξη.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω σύνοδος προετοιμάζεται εδώ και 55 χρόνια. Από το σχίσμα και εντεύθεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά μικρότερα συμβούλια Ορθόδοξων Εκκλησιών ανά τους αιώνες για να συζητήσουν θεολογικά ή δογματικά ζητήματα, αλλά ποτέ δεν είχε υπάρχει συνάντηση σε τέτοια κλίμακα.
Το θέματα που θα μπουν στην ημερήσια διάταξη έχουν να κάνουν με την αποστολή και το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, όπως και θέματα λειτουργίας των εκκλησιών και των σχέσεων με άλλες χριστιανικές θρησκείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News