366
Ο ουκρανός στρατιωτικός ετοιμάζεται να οδηγήσει το HIMARS σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Στη χώρα εκτιμάται πως έχουν φτάσει περί τα 12 τέτοια συστήματα | Anastasia Vlasova for The Washington Post via Getty Images

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «άμεση εμπλοκή» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 21:03
Ο ουκρανός στρατιωτικός ετοιμάζεται να οδηγήσει το HIMARS σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Στη χώρα εκτιμάται πως έχουν φτάσει περί τα 12 τέτοια συστήματα
|Anastasia Vlasova for The Washington Post via Getty Images

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «άμεση εμπλοκή» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 21:03

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία δεδομένου ότι οι Αμερικανοί εγκρίνουν και συντονίζουν τα πυραυλικά πλήγματα των Ουκρανών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατήγγειλε η Μόσχα την Τρίτη.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Βαντίμ Σκιμπίτσκι παραδέχθηκε στην εφημερίδα Telegraph πως η Ουάσινγκτον συντονίζει τα πυραυλικά πλήγματα των HIMARS, των πυραυλικών συστημάτων που παρέδωσαν στην ουκρανική πλευρά οι ΗΠΑ.

Ο Σκιμπίτσκι πράγματι αναφέρθηκε σε διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τα πλήγματα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στο δικαίωμα βέτο που διαθέτουν οι πρώτοι.

Η ίδια η Ουάσιγκτον έχει στείλει το μήνυμα πως η εμπλοκή της στον πόλεμο περιορίζεται στην παροχή όπλων τα οποία, μάλιστα, φτάνουν στο Κίεβο υπό προϋποθέσεις ως προς τη χρήση τους (λ.χ. για αμυντικούς σκοπούς) καθώς δεν επιθυμεί μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Σημειώνεται πως η προμήθεια εξελιγμένων μεγάλου βεληνεκούς οπλικών συστημάτων από δυτικές χώρες στην Ουκρανία θεωρείται κρίσιμης σημασίας προκειμένου η χώρα να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο των μαχών, όπου η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από βομβαρδισμούς αστικών περιοχών από μεγάλη απόσταση. Τη Δευτέρα οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ το Κίεβο, την ίδια ημέρα, είχε κάνει γνωστό πως είχε μόλις παραλάβει νέα αμερικανικά HIMARS (περισσότερα εδώ).

Ο Σκιμπίτσκι σημείωσε, εξάλλου, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στη βρετανική εφημερίδα, ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πληροφορίες για σημεία επιθέσεων και στόχους.

Για τη Ρωσία, όμως, οι αναφορές του ουκρανού αξιωματούχου δείχνουν πως η Ουάσινγκτον εμπλέκεται άμεσα στις εχθροπραξίες. «Ολο αυτό αναντίρρητα αποδεικνύει πως η Ουάσινγκτον, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν που είναι άμεσα υπεύθυνη για όλες τις πυραυλικές επιθέσεις που ενέκρινε το Κίεβο σε περιοχές κατοικιών και πολιτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές του Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές, που είχαν αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους αμάχων».

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξαπολύει καταστροφικές πυραυλικές επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων σε καθημερινή, σχεδόν, βάση. Και οι δύο πλευρές, πάντως, αρνούνται ότι στοχοποιούν αμάχους από πρόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...