359
O ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε φωτογραφία του από το οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου | REUTERS/Anton Vaganov

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 10:30
O ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε φωτογραφία του από το οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου
| REUTERS/Anton Vaganov

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 10:30

Η Ρωσία αθέτησε την πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, στο αποκορύφωμα των ολοένα και αυστηρότερων δυτικών κυρώσεων που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους υπερπόντιους πιστωτές, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Επί μήνες, η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Την περασμένη Κυριακή, όμως, έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου – προθεσμία η οποία σε περίπτωση που δεν τηρηθεί, θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης πληρωμής.

Προς το παρόν πάντως η αθέτηση πληρωμών είναι ως επί το πλείστον συμβολική, καθώς ελάχιστη σημασία έχει για τους Ρώσους, οι οποίοι όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλης φύσεως οικονομικά προβλήματα (διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων ετών).

Η Μόσχα απορρίπτει τα περί χρεοκοπίας, αντιτείνοντας ότι  διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις, αλλά έχει εξαναναγκαστεί να μην πληρώσει.

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, το Reuters μετέδωσε ότι κάτοχοι ρωσικών ευρωομολόγων στην Ταϊβάν δεν έχουν λάβει τους τόκους που οφείλονται στις 27 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι  η Ρωσία ενδέχεται να εισέλθει στην πρώτη αθέτηση του εξωτερικού χρέους της από το 1918 και τους Μπολσεβίκους.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, υπογράμμισε πως  το μπλοκάρισμα των πληρωμών δεν συνιστά πραγματική χρεοκοπία, η οποία συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα απροθυμίας ή αδυναμίας πληρωμής, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασκευάζουν πλασματικά εμπόδια στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας προκειμένου να της «βάλουν την “ετικέτα” default».

«Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει, αλλά όποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει, ξέρει ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση χρεοκοπία», παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα έχει και τη βούληση και τα κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

«Αν τελικά φτάσουμε στο σημείο να διεκδικηθούν διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία, τότε αυτό ισοδυναμεί με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και είσοδο σε άμεση σύγκρουση. Και αυτό θα μας βάλει σε έναν διαφορετικό κόσμο με εντελώς διαφορετικούς κανόνες. Θα πρέπει να αντιδράσουμε διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση και όχι μέσω της νομικής οδού», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...