662
Η Μετσόλα στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγο από πριν την ψηφοφορία | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα – το μήνυμα για την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 13:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 15:02
Η Μετσόλα στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγο από πριν την ψηφοφορία
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα – το μήνυμα για την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 13:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 15:02

Ηταν αναμενόμενο –μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών– ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα θα εκλεγόταν την Τρίτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και έγινε: η μαλτέζα πολιτικός και μέλος του ΕΛΚ έλαβε 458 ψήφους και εξελέγη πανηγυρικά από την πρώτη ψηφοφορία –ένα τέλειο δώρο γενεθλίων, καθώς γιορτάζει και τα 43 χρόνια.

Είναι όμως και μια ιστορική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει την προεδρία του Σώματος από το 1979, όταν συγκροτήθηκε η εκλεγμένη Ευρωβουλή. Στα 43 χρόνια του θεσμού υπήρξαν 17 πρόεδροι, αλλά μόλις δύο γυναίκες: η θρυλική γαλλίδα Σιμόν Βέιγ, που ήταν η πρώτη (1979-1982), και η Νικόλ Φοντέιν, επίσης από τη Γαλλία, που ήταν και η τελευταία (1999-2002), μέχρι τη  Μετσόλα. Η Μετσόλα είναι επίσης η νεότερη πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι, κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης».

«Το κοινοβούλιό μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε επίσης.

Η ίδια σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένα ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να το ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».

Η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».

«Ο πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε.

«Ας διαβεβαιώσουμε ότι αυτή ΕΕ αντιπροσωπεύει τις ελευθερίες για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί τόσο δυνατά, έτσι ώστε να τις εγγυηθούμε στους πολίτες μας», είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της υποψηφιότητάς της.

«Eίμαστε εδώ για να θέσουμε τα δεδομένα για όλους, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι υπερήφανοι που αποτελούν μέρος της Ευρώπης, όπου οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ανεξάρτητα από πού έρχονται, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν», τόνισε.

Η δήλωση για την Κύπρο

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε η 43χρονη πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για το Κυπριακό.

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και θεραπείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες για το τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ -την Κύπρο- υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη» είπε.

«Οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν» 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και σχετικά με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, η Ρομπέρτα Μετσόλα είχε αναφέρει ότι, «πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού, είχαμε δει την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα. Μερικές φορές ξεχνάμε και μιλάμε για τα σύνορα της Φινλανδίας ή της Λιθουανίας, αλλά δεν λέμε ότι είναι τα σύνορα της ΕΕ».

Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να σιγουρέψουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα και εκεί είναι που εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιάζουμε όταν συζητάμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό, όταν βλέπουμε ότι έχουμε γείτονες, όπως συμβαίνει τώρα με την Λιθουανία και την Πολωνία στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου έχεις έναν δικτάτορα, ένα καθεστώς που θα ήθελε να προσπαθήσει να μας διχάσει. Το μήνυμά μας από την ΕΕ είναι ότι οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν και τα εξωτερικά μας σύνορα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιηθεί η ακεραιότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...