846
H Πένι Μόρντοντ στο «Splash!» - ένα reality show της βρετανικής τηλεόρασης | ITV/REX

Η πρώτη υπουργός Αμυνας της Βρετανίας είναι ποπ, πλακατζού και ζόρικη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 10:40
H Πένι Μόρντοντ στο «Splash!» - ένα reality show της βρετανικής τηλεόρασης
|ITV/REX

Η πρώτη υπουργός Αμυνας της Βρετανίας είναι ποπ, πλακατζού και ζόρικη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 10:40

Η Πένι ανήκει σίγουρα στην οικογένειά τους. Γιατί όταν εμφανίστηκε, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αγέρωχη μέσα στο μπλε παλτό της και περιτριγυρισμένη από ανώτατα στελέχη του Βασιλικού Ναυτικού, η νέα υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Πενέλοπε (Πένι) Μόρντοντ έφερε στο πέτο της ένα ιδιαίτερο κόσμημα: μια καρφίτσα με δύο δελφίνια αντικριστά και στεφανωμένα με ένα στέμμα.

Μια καρφίτσα, σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο, η οποία δεν αποτελεί επίσημη στρατιωτική τιμή αλλά μια άτυπη αναγνώριση, μια συμβολική ανταμοιβή που προσφέρουν τα μέλη του προσωπικού των υποβρυχίων της Βρετανίας στους συναδέλφους και στις συναδέλφους τους από το υπόλοιπο Ναυτικό που υποβάλλονται και περνούν με επιτυχία τη σχετική τελετή μύησης στον υποθαλάσσιο κόσμο τους. Σε όσους και όσες, δηλαδή, καταφέρνουν να πιουν ένα ποτήρι ρούμι, κρατώντας μεταξύ των δοντιών τους την εν λόγω καρφίτσα με τα δύο δελφίνια.

Αλλά η πρώτη γυναίκα στη βρετανική ιστορία που διορίστηκε –μετά την αποπομπή του Γκάβιν Γουίλιαμσον – στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας άρχισε να αντιλαμβάνεται τι εστί βρετανικός στρατός από την παιδική της, ακόμα, ηλικία. Αρκεί να να σημειωθεί ότι ο πατέρας της ήταν αλεξιπτωτιστής ο οποίος επέλεξε να τη βαφτίσει Πηνελόπη όχι προς τιμήν της συζύγου του Οδυσσέα, αλλά ενός ιστορικού καταδρομικού του Βασιλικού Ναυτικού. Η ίδια φέρει τον βαθμό της έφεδρης υποπλοιάρχου, ενώ στο παλιό της γραφείο, στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, είχε κρεμάσει σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο του ναυάρχου Νέλσονα.

H Πένι Μόρντοντ ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του Βασιλικού Ναυτικού και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS)

Η στρατιωτική της ανατροφή δεν την εμποδίζει, ωστόσο, να επιδεικνύει, ενίοτε, και τα υπόλοιπα χαρίσματά της. Διαθέτει, για παράδειγμα, μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει, πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, στο «Splash!» – ένα ριάλιτι σόου της βρετανικής τηλεόρασης με πρωταγωνιστές διασημότητες πάσης φύσεως που προσπαθούν να μυηθούν στην τέχνη των καταδύσεων.

Η ρητορική του «πέους»

Περισσότερο αίσθηση, όμως, είχε προκαλέσει το 2013, όταν, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα εκφώνησε στο βρετανικό Κοινοβούλιο έναν πύρινο λόγο υπέρ της ευημερίας των πουλερικών, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές τη λέξη cock (πετεινός αλλά και «πέος» στα Αγγλικά), στο πλαίσιο μιας αγγαρείας που της είχαν επιβάλει οι εκπαιδευτές της από το Ναυτικό.

Με τον πρώην υπουργό Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ (REUTERS/Henry Nicholls)

Ενα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο της προσωπικότητάς της είναι το γεγονός πως δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε εκφοβίζεται. Αλλιώς θα επέλεγε να αποσιωπήσει και να μην υπογραμμίσει, σε μια άλλη ομιλία της, πως την περίοδο της στρατιωτικής της εκπαίδευσης κατά την «πρακτική παρουσίαση μεθόδων προστασίας του πέους και των όρχεων στο πεδίο της μάχης δεν είχε ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κάποιες φέραμε ακατάλληλο εξοπλισμό».

Ευαίσθητη και πολιτικά στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η Πένι Μόρντοντ τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση Τραμπ για την υπογραφή νομοσχεδίου που καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή πόρων προς τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες τη μη άσκηση της πρακτικής των αμβλώσεων. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη πως παρά τη μετακίνησή της στο υπουργείο Αμυνας, συνεχίζει να είναι αρμόδια της βρετανικής κυβέρνησης για τα ζητήματα των γυναικών και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Υπέρ του «σκληρού» Brexit

Περισσότερο συντηρητική εμφανίζεται, ωστόσο, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας. Ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις, την οποία εκπροσωπεί δυναμικά και στο υπουργικό συμβούλιο, απαιτώντας ένα ξεκάθαρο και «σκληρό» Brexit. Και κάποιοι σημειώνουν ήδη πως η εν λόγω στάση θα μπορούσε να οδηγήσει τη νέα υπουργό Αμυνας της Βρετανίας στην ηγεσία του κόμματός της, ακόμα και στην πρωθυπουργία της χώρας.

Επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό του Κοξ Μπαζάρ στο Μπαγκλαντές, το 2017 (Russell Watkins/Department for International Development)

Οι Συντηρητικοί, δίχως να έχουν καταφέρει ακόμα να συνέλθουν από την ταπεινωτική ήττα που υπέστησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις τοπικές εκλογές, προετοιμάζονται ήδη για τις ευρωεκλογές και ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι έπειτα από μια τριετία σχεδόν η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ολοι θεωρούν πως ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τη βρετανίδα πρωθυπουργό, στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα ηγεσίας, θα πρέπει να είναι ένας πεπεισμένος Brexiteer. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο επικρατέστερος είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός τον οποίο αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα πάρα πολλά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

Αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι η ιδεολογική ταυτότητά του αλλά ο τρόπος με τον οποίο την εκφράζει και την προωθεί. Σε αντίθεση με την Πένι Μόρντοντ, η οποία εμφανίζεται εξίσου σίγουρη για τις απόψεις της αλλά είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Οπότε δεν αποκλείεται ακόμα και σε λίγους μήνες να μεταφέρει εκείνο το πορτρέτο του ναυάρχου Νέλσονα από το γραφείο της στο υπουργείο Αμυνας στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...