607
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση, στις 20 Οκτωβρίου, στο δημαρχιακό Μέγαρο, του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Μπακογιάννη | Dimitris Kapantais / SOOC

Η πρώτη σύγκρουση Δούκα με Μπακογιάννη: Μη δημιουργείς τετελεσμένα στη Βασιλίσσης Ολγας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 08:01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση, στις 20 Οκτωβρίου, στο δημαρχιακό Μέγαρο, του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Μπακογιάννη
|Dimitris Kapantais / SOOC

Η πρώτη σύγκρουση Δούκα με Μπακογιάννη: Μη δημιουργείς τετελεσμένα στη Βασιλίσσης Ολγας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 08:01

Τέσσερις μέρες. Τόσες πέρασαν από τη συνάντηση, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, του Κώστα Μπακογιάννη με τον διάδοχό του στη δημαρχία της Αθήνας Χάρη Δούκα –και προέκυψε η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε την απερχόμενη δημοτική αρχή για προσπάθεια δημιουργίας «τετελεσμένων», σε ό,τι αφορά την παράδοση της Βασιλίσσης Ολγας ξανά στην κυκλοφορία.

Τονίζοντας πως η επιστροφή στα ΙΧ –σε ήπια κυκλοφορία– της νευραλγικής αυτής οδού του κέντρου της Αθήνας –η οποία είχε αποτελέσει το πρώτο βήμα του αποτυχημένου όπως αποδείχτηκε Μεγάλου Περιπάτου– ήταν από τα βασικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος, ο κ. Δούκας προειδοποίησε πως «δεν μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή να δημιουργεί τετελεσμένα σε μία βασική προγραμματική εξαγγελία που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ειδικά σε μία περίοδο μετάβασης που προσπαθούμε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας και εμπιστοσύνης».

Κατά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Δούκας είχε υπογραμμίσει πως το άνοιγμα της Βασιλίσσης Ολγας θα ήταν μία από τις πρώτες ενέργειες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς το κλείσιμο της οδού είχε δημιουργήσει επιπλέον πίεση στην κυκλοφορία. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο σημείο το οποίο επηρεάζει «αλυσιδωτά» περιοχές όπως το Παγκράτι και η Καισαριανή.

Μόλις μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μπακογιάννη στο δημαρχιακό Μέγαρο, ο κ. Δούκας είχε ανακοινώσει ότι πρώτη ενέργεια της θητείας του θα είναι η παράδοση της Βασιλίσσης Ολγας στην κυκλοφορία, ωστόσο φαίνεται πως η απερχόμενη δημοτική αρχή συνεχίζει τον σχεδιασμό της με έργα για αποκλειστική χρήση του δρόμου για τους πεζούς και το τραμ.

Tο κλείσιμο της Βασιλίσσης Ολγας εδώ και τρία χρόνια «χώρισε το κέντρο της Αθήνας στα δύο, έχει προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν απομάκρυνε τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς», σημείωσε ο νέος δήμαρχος της πόλης στην ανακοίνωσή του.

H ανακοίνωση του κ. Δούκα ήρθε μετά από σε συνάντηση που είχε την Τρίτη, παρουσία και του αρχιτέκτονα πoυ έχει κάνει τη μελέτη του έργου. Σε αυτή ο κ. Δούκας φέρεται να ζήτησε προσωπικά από τον κ. Μπακογιάννη να σταματήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βασιλίσσης Ολγας μέχρι εκείνος να αναλάβει καθήκοντα. Ο δήμαρχος Αθηναίων του υπέδειξε κάτι το λογικό: του εξήγησε ότι η εργολαβία δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αθέτηση της σύμβασης και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δήμου με το κόστος που προβλέπεται σχετικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Δούκα:

«Η παράδοση της Βασιλίσσης Oλγας στην κυκλοφορία ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες του προγράμματός μας, το οποίο εγκρίθηκε πριν από μόλις 9 ημέρες από τους πολίτες της Αθήνας.

Δεν μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή να δημιουργεί τετελεσμένα σε μία βασική προγραμματική εξαγγελία που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ειδικά σε μία περίοδο μετάβασης που προσπαθούμε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τη δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Ολγας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να απεμπολούμε το όραμά μας για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα και την ενοποίηση των δημόσιων και πράσινων χώρων. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το κλείσιμο της Βασιλίσσης Ολγας εδώ και τρία χρόνια χώρισε το κέντρο της Αθήνας στα δύο, έχει προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν απομάκρυνε τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην πόλη, λαμβάνοντας σε κάθε χρονική στιγμή υπόψη τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Καλώ την απερχόμενη δημοτική αρχή να σεβαστεί τη βούληση του λαού της Αθήνας και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...