Μπορεί να είναι η πιο στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί με τίποτα να θεωρηθεί η πιο προοδευτική αραβική χώρα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, η απόφασή της να στείλει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικής σημασίας.
Πέντε χρόνια πέρασαν από την κρατική δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου με αμερικανικό διαβατήριο Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και από την κατοχύρωση του δικαιώματος οδήγησης για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας. Σήμερα, ο θηλυκός πληθυσμός της χώρας γιορτάζει την άφιξη της πρώτης γυναίκας αστροναύτη στο προνομιακό «βασίλειο» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Η 34χρονη Ρεϊγιάνα Μπαρνάουι, βιοϊατρική επιστήμονας στο επάγγελμα, θα ζήσει και θα εργαστεί στο ISS για οκτώ ημέρες, ως ένα από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Ax-2 (Axiom Mission 2 ) – της δεύτερης αποκλειστικά ιδιωτικής αποστολής στο διαστημικό εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά. Είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που «κατέκτησε» το Διάστημα.
«Είμαι εδώ εκπροσωπώντας όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα όλων πίσω στην πατρίδα μου» είπε κατά τη διάρκεια της τελετής καλωσορίσματος της ίδιας και των τριών συναδέλφων της που συνθέτουν το πλήρωμα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. «Είμαστε εδώ μαζί, με διαφορετικές κουλτούρες, σε διεθνή συνεργασία. Αυτό δείχνει πώς το Διάστημα μας φέρνει όλους πιο κοντά» προσέθεσε.
Η Μπαρνάουι ελλιμενίστηκε στο ISS μέσω της κάψουλας «Crew Dragon-Freedom», μαζί με τους τρεις συναδέλφους της. Πρόκειται για τον 67χρονο Τζον Σόφνερ, αμερικανό αεροπόρο και οδηγό αγώνων ταχύτητας, τον 31χρονο Αλι Αλκάρνι, πιλότο μαχητικών στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, και την διοικητή της αποστολής, Πέγκι Γουίτσον, 63 ετών, πρώην επικεφαλής του Σώματος Αστροναυτών της NASA.
Η Γουίτσον, που έχει υπηρετήσει δύο φορές ως διοικητής του ISS και αποσύρθηκε από τη NASA το 2018, εργάζεται για την Axiom Space, μια ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία που συνεργάστηκε με τη SpaceX του Ελον Μασκ (ιδιοκτησία της οποίας είναι η κάψουλα) για την οργάνωση της πτήσης. Ο Σόφνερ πλήρωσε περίπου 55 εκατ. δολάρια (51 εκατ. ευρώ) για το ταξίδι, ενώ η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κάλυψε οικονομικά τις συμμετοχές των Μπαρνάουι και Αλκάρνι.
Η ομάδα του Ax-2 πέρασε 16 ώρες σε τροχιά γύρω από τη Γη στην κάψουλα της, μετά την εκτόξευσή της από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, προτού οδηγηθεί στον ISS. «Ηταν μια υπέροχη εκτόξευση και μια υπέροχη βόλτα – διασκεδάσαμε πολύ καθ’ οδόν και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που θα ολοκληρώσουμε πολλή δουλειά εδώ» είπε η Γουίτσον.
Το νέο πλήρωμα εντάχθηκε στο υπάρχον του ISS, που περιλαμβάνει τέσσερις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Γερμανό, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβαινόντων στους 11. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι ιδιωτικοί αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν πάνω από 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων, στην περίπτωση της Μπαρνάουι, πειραμάτων με βλαστοκύτταρα, που σχετίζονται με την εργασία της ως ερευνήτριας για τον καρκίνο του μαστού, στο Ριάντ.
Θα πραγματοποιήσει, επίσης, ζωντανές συνδέσεις με μαθητές της Σαουδικής Αραβίας για να μοιραστεί εκπαιδευτικές μεθόδους προσέγγισης του Διαστήματος. Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα μέσα στον μήνα η ίδια μίλησε για την υπερηφάνεια της που είναι σε θέση να εκπροσωπήσει «τις ελπίδες και τα όνειρα όλων των γυναικών στην πατρίδα» της.
Ο Μισάαλ Ασεμίμρι, σύμβουλος της Σαουδαραβικής Διαστημικής Επιτροπής, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η αποστολή θα εμπνεύσει κορίτσια με διάφορα υπόβαθρα». Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν μόλις το 2018, και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι νόμοι περί ανδρικής κηδεμονίας εξακολουθούν να περιορίζουν τα δικαιώματά τους στη χώρα.
Η διαστημική οδύσσεια της Μπαρνάουι αποτελεί μέρος καμπάνιας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με στόχο να αναδείξει μια εξισορρόπηση στο ζήτημα της ανισότητας των φύλων, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κριτική για περιορισμούς των γυναικείων δικαιωμάτων και για το κατασταλτικό ιστορικό της – συμπεριλαμβανομένης της ανάμιξης του ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του αντιφρονούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς τον ISS, η Μπαρνάουι εξομολογήθηκε σε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από το Διάστημα: «Κοιτάζω έξω στο Διάστημα και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού για όλους μας. Προς τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο: κάντε τολμηρά όνειρα, πιστέψτε στον εαυτό σας και πιστέψτε στην ανθρωπότητα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News