547
Η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους: Την αποκαλούν «πίτμπουλ με ψηλά τακούνια» λόγω της εκστρατείας της για την απαγόρευση της παρενόχλησης στους δρόμους | CreativeProtagon / Reuter

Η πρόσφυγας που πάει για πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:33
Η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους: Την αποκαλούν «πίτμπουλ με ψηλά τακούνια» λόγω της εκστρατείας της για την απαγόρευση της παρενόχλησης στους δρόμους
|CreativeProtagon / Reuter

Η πρόσφυγας που πάει για πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:33

Η Ντιλάν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους είναι η διάδοχος του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Είναι επίσης πρώην πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής, θέλει να μειώσει τη μετανάστευση, άνοιξε την πόρτα στην Ακροδεξιά και θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κομματικό συνέδριο του VVD στο Ρότερνταμ το περασμένο Σάββατο, η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. «Από τους γονείς μου έμαθα να αγαπώ την ελευθερία και να υπερασπίζομαι τους άλλους όταν απειλούνταν η ελευθερία τους», είπε. «Αλλά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να χάσουμε όλο και περισσότερη από αυτήν την ελευθερία, δείχνοντας όλο και λιγότερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον και η πολιτική λειτουργεί όλο και περισσότερο με κινητήριο δύναμη τη δυσπιστία. Δεν είναι τυχαίο ότι το μανιφέστο μας ονομάζεται: δίνοντας χώρο, ορίζοντας σύνορα», είπε.

Επί 13 χρόνια, το VVD κυβερνούσε την Ολλανδία υπό τον Ρούτε και μετά την παραίτησή του όλοι αναρωτιούνται για την επόμενη μέρα της χώρας. Η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και η 46χρονη Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους θα πρέπει να επιλέξει τις συμμαχίες που θα κάνει προκειμένου να κυβερνήσει τη χώρα, όπως παρατηρεί ο Guardian.

Οπως επισήμαναν πολιτικοί αναλυτές, το VVD ποντάρει πολύ στο γενικότερο προφίλ της. Είναι μια γυναίκα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, που παρουσιάζεται πολύ ως αυτοδημιούργητη. Ως παιδί, κατέφυγε με την οικογένειά της στην Ολλανδία, άρπαξε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν και τώρα είναι στον δρόμο για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Η ίδια η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους επένδυσε πολύ στη δημιουργία αυτού του προφίλ. Σε ένα talk show, το 2016, έδειξε την τσάντα Louis Vuitton της γιαγιάς της και είπε ότι η ίδια και οι πολιτικά δραστήριοι κούρδοι γονείς της είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία όταν εκείνη ήταν οκτώ ετών. Μπήκαν σε μια βάρκα στην Αλικαρνασσό με ό,τι χωρούσε σε εκείνη την τσάντα, κατευθύνθηκαν αρχικά στη Κω και τελικά εγκαταστάθηκαν στο Αμερσφορτ, 30 μίλια νοτιοανατολικά του Αμστερνταμ.

Μέχρι την εκλογή της στο κοινοβούλιο το 2017, είχε ήδη 45 τηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, με την ιδιότητα της «πολιτικής συμβούλου». Την καλούσαν σε εκπομπές που ακόμη και υπουργοί θα πλήρωναν για να εμφανιστούν.

Η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της από το Ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και μετά πέρασε στο Εργατικό Κόμμα, πριν καταλήξει στο κεντροδεξιό VVD. Την αποκαλούν «πίτμπουλ με ψηλά τακούνια» λόγω της εκστρατείας της για την απαγόρευση της παρενόχλησης στους δρόμους. Εχει μιλήσει πολύ και δημόσια για τον γάμο της και το δισταγμό της να γίνει μητέρα. Πέρυσι, έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή για να υποστηρίξει τις γυναίκες στο Ιράν.

Από τον Ιανουάριο του 2022 ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και από τη θέση αυτή είχε επικρίνει την «ατζέντα της αφύπνισης (woke)», ενώ όταν η κυβέρνηση του Ρούτε έπεσε λόγω του Μεταναστευτικού, η Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους είπε ότι η οικογενειακή επανένωση προσφύγων πρέπει να περιοριστεί, υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν θα είχε τις ευκαιρίες που είχε σε μια χώρα με περισσότερους πρόσφυγες.

Πρόσφατα, δήλωσε στη δεξιά εφημερίδα De Telegraaf ότι, σε αντίθεση με τον Ρούτε, δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να σχηματίσει συνασπισμό με το PVV, το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς.

Μετά την ομιλία της ρωτήθηκε για τις πιθανότητες που πιστεύει ότι έχει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. «Δεν ξέρω, αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», απάντησε. «Εξαρτάται από τους ψηφοφόρους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...