616
| Shutterstock / Creative Protagon

Η προειδοποίηση του Γουόρεν Μπάφετ για την Τεχνητή Νοημοσύνη…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 12:20

Η προειδοποίηση του Γουόρεν Μπάφετ για την Τεχνητή Νοημοσύνη…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 12:20

Ο Γουόρεν Μπάφετ αποτελεί έναν ζωντανό μύθο της Γουόλ Στριτ, πρόκειται για τον κορυφαίο επενδυτή των τελευταίων 70 ετών που ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές σε ηλικία 11 ετών και στα 14 του έκανε επενδύσεις στον τομέα του real estate. Στα 93 του παρά την αμύθητη περιουσία του συνεχίζει να είναι απολύτως ενεργός επαγγελματικά και αποτελεί εδώ και χρόνια ένα αληθινό προφήτη των αγορών που κάθε του λέξη επηρεάζει τα χρηματιστήρια.

Ο Μπάφετ συνέκρινε την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης με τα πυρηνικά όπλα και προέβλεψε ότι οι απάτες που θα οργανώνονται με τη βοήθεια της ΤΝ πρόκειται να γίνουν η «βιομηχανία με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ιστορία».

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, o Μπάφετ μιλούσε για ώρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η πολυεθνική του Berkshire Hathaway έχει ξεκινήσει να περιορίζει το διάσημο λόγω του μεγέθους του ποσοστό που κατέχει στην Apple. Πριν από τρεις μήνες η Berkshire κατείχε ποσοστό μετοχών στην Apple αξίας 174 δισ. δολαρίων και τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στα 135 δισ. δολάρια. Ένα μέρος των απωλειών βέβαια οφείλεται και στην πτώση της τιμής των μετοχών της Apple εξαιτίας των ανησυχιών για την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων της εταιρείας. Η Berkshire περιόρισε το ποσοστό της στην Apple στο 5,9%.

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συρρέουν για αυτό που έχει περιγραφεί ως Γούντστοκ για τους καπιταλιστές, ο αποκαλούμενος «Μάντης της Ομάχα» (επειδή η έδρα των επιχειρήσεων του είναι στην Ομάχα) θυμήθηκε ότι έγινε «νευρικός» αφού είδε μια εικόνα του εαυτού του που δημιουργήθηκε από AI.

«Ήμουν εγώ, ήταν η φωνή μου, και φορούσα το είδος των ρούχων που φοράω… Έδινε ένα μήνυμα ότι δεν προερχόταν από εμένα. Η απάτη ήταν τόσο πειστική που θα μπορούσα να είχα πειστεί να στείλω χρήματα στον εικονικό εαυτό μου που δημιουργήθηκε από την ΤΝ» είπε ο Μπάφετ αν και παραδέχτηκε ότι «Η ΤΝ έχει επίσης τη δυνατότητα για καλά πράγματα».

«Η απάτη ήταν πάντα μέρος της αμερικανικής σκηνής. Αν με ενδιέφερε να επενδύσω στην απάτη θα επένδυα στις απάτες μέσω ΤΝ που θα είναι η πλέον αναπτυσσόμενη βιομηχανία όλων των εποχών».

Το τζίνι και το τηλέφωνο

Ο Μπάφετ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει τις «καταπληκτικές» δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη δοκιμή του προγράμματος ChatGPT της OpenAI εκτιμά ότι είναι πλέον πολύ αργά για να σταματήσει η πρόοδος αυτής της τεχνολογίας. «Αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα και αυτό το τζίνι έκανε τρομερά πράγματα τελευταία. Η ΤΝ είναι κάπως παρόμοια. Έχει βγει και αυτή από το μπουκάλι. Μπορεί να ευχόμαστε να μην είχαμε δει ποτέ αυτό το τζίνι ή μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα» υποστηρίζει ο γκουρού των επενδύσεων.

Αν και η ανταγωνίστρια της Apple, η Samsung, έχει ήδη παρουσιάσει τηλέφωνα που μπορούν να διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πώς θα ενσωματωθεί η τεχνολογία στα iPhone της.

Ωστόσο, ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είπε ότι αισθάνεται «πολύ αισιόδοξος» σχετικά με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. «Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε μερικά πολύ συναρπαστικά πράγματα» έχει δηλώσει ο επικεφαλής του κολοσσού των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών.

Το μέγεθος της επένδυσης του Μπάφετ στην Apple, που συγκεντρώθηκε από το 2016, πάντα άφηνε έκπληκτους τους παρατηρητές. Ο φιλάνθρωπος λέγεται ότι αποφάσισε να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο μερίδιο στην επιχείρηση όταν ανακάλυψε ότι το ποσοστό διατήρησης πελατών της ήταν της τάξης του 95%. «Δεν καταλαβαίνω καθόλου το τηλέφωνο, αλλά καταλαβαίνω τη συμπεριφορά των καταναλωτών», είπε όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την επένδυση.

Προς το παρόν, ο Μπάφετ διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η συμμετοχή του στην Apple θα παραμείνει μεγάλη. «Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό που αλλάξει πραγματικά την κατανομή κεφαλαίων, θα έχουμε την Apple ως τη μεγαλύτερη επένδυσή μας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...