442
Η πριγκίπισσα Λεονόρ θα προωθήσει με την παρουσία της τον ρόλο των γυναικών στις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις | Carlos Alvarez/Getty Images

Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας ξεκινά τη στρατιωτική της εκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 18:51
Η πριγκίπισσα Λεονόρ θα προωθήσει με την παρουσία της τον ρόλο των γυναικών στις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις
|Carlos Alvarez/Getty Images

Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας ξεκινά τη στρατιωτική της εκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 18:51

Ενα από τα επιχειρήματα που προτάσσουν οι θιασώτες της μοναρχίας είναι η αίσθηση του καθήκοντος που χαρακτηρίζει (σχεδόν) όλα τα μέλη των βασιλικών οικογενειών. Γνωρίζοντας τον ρόλο τους από τα παιδικά τους χρόνια, οι γαλαζοαίματοι εκπαιδεύονται στην υπηρεσία των χωρών τους, ώστε να αποκτήσουν όλα τα τυπικά προσόντα ενός αρχηγού κράτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πριγκίπισσα Λεονόρ, διάδοχος του ισπανικού θρόνου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την έναρξη της τριετούς στρατιωτικής της εκπαίδευσης αυτό το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας τον μελλοντικό της ρόλο ως ανώτατης διοικήτριας των ενόπλων δυνάμεων της μεσογειακής χώρας, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η 17χρονη Λεονόρ μόλις τέλειωσε τις σπουδές της στο UWC Atlantic College, στο Vale of Glamorgan της Ουαλίας, ολοκληρώνοντας το Διεθνές Μπακαλορεά της, και πρόκειται να ξεκινήσει ως στρατιωτική δόκιμος τον επόμενο μήνα. Θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, βασιλιά Φελίπε, και του παππού της, πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, παρακολουθώντας μαθήματα εκπαίδευσης και στις τρεις ένοπλες υπηρεσίες μέχρι το 2026, όταν και θα ξεκινήσει το πανεπιστήμιο.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε τελετή απονομής βραβείων στη Χιρόνα της Καταλονίας, κατά την οποία απευθύνθηκε στο κοινό στα ισπανικά, στα καταλανικά και στα αγγλικά, η πριγκίπισσα είπε: «Μόλις τελείωσα το σχολείο και πρόκειται να ξεκινήσω ένα νέο εκπαιδευτικό στάδιο, με μια περίοδο στρατιωτικής εκπαίδευσης».

«Είμαι χαρούμενη γιατί ξέρω πόσο εκτιμούν οι Ισπανοί τις ένοπλες δυνάμεις μας» συμπλήρωσε. «Είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή μου και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη και αποφασισμένη να συνεχίσω τη μάθηση, δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό μου».

Η Λεονόρ, που κλείνει τα 18 χρόνια της τον προσεχή Οκτώβριο, θα ξεκινήσει την εκπαίδευσή της στη Γενική Στρατιωτική Ακαδημία στη Σαραγόσα, για ένα χρόνο. Θα εισέλθει με τον βαθμό της ανθυπολοχαγού και θα συμμετάσχει σε σπουδές ειδικά προσαρμοσμένες για αυτήν.

Στο δεύτερο έτος της εκπαίδευσής της η πριγκίπισσα θα ενταχθεί στη Ναυτική Ακαδημία του Μαρίν, στην Ποντεβέρδα της Γαλικίας. Θα ξεκινήσει ένα ταξίδι σε όλον τον κόσμο με το εκπαιδευτικό πλοίο «Juan Sebastián Elcano», κάτι που αποτελεί παράδοση για την ισπανική βασιλική οικογένεια. Το τρίτο έτος των στρατιωτικών σπουδών της θα το περάσει στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, στην επαρχία της Μούρθια.

Ωστόσο, η πριγκίπισσα δεν θα λαμβάνει τα 417 ευρώ μηνιαίως που καταβάλλονται συνήθως στους δόκιμους. Το διάταγμα που ανακοινώνει τη στρατιωτική της καριέρα αναφέρει ότι η είσοδος της Πριγκίπισσας Λεονόρ ντε Μπορμπόν (όπως είναι ο επίσημος τίτλος της) στις ακαδημίες «ενισχύει τον ολοένα πιο σημαντικό ρόλο των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας».

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 87% των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων και οι γυναίκες μόλις το 13% – συνολικά 106.204 άνδρες και 15.864 γυναίκες. Επί του παρόντος, οι γυναίκες αποτελούν το 11,5% των ενστόλων του στρατού, το 13,8% του ναυτικού και το 14,2% της αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...