755
Ο Τομ Ντέιλι (αριστερά) με τον συναθλητή του Μάτι Λι, περιμένουν τη βαθμολογία των κριτών. Τελικά κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις 10 μ. | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η «pride parade» ενός χρυσού Ολυμπιονίκη

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2021, 14:31
Ο Τομ Ντέιλι (αριστερά) με τον συναθλητή του Μάτι Λι, περιμένουν τη βαθμολογία των κριτών. Τελικά κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις 10 μ.
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η «pride parade» ενός χρυσού Ολυμπιονίκη

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2021, 14:31

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αποκάλυπτε τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Το είχε τολμήσει από τα 19 του, το 2013, «ανεβάζοντας» στο YouTube ένα βιντεάκι-εξομολόγηση: «Εχω ερωτική σχέση με άνδρα». Μια τετραετία αργότερα, τον άνδρα αυτόν, που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερός του, τον παντρεύτηκε. Πρόκειται για τον γνωστό αμερικανό σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό, Ντάστιν Λανς Μπλακ, που το 2008 είχε κερδίσει το βραβείο της Ακαδημίας για το αρχικό σενάριο του «Milk»: μιας βιογραφίας του πολιτικού και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, Χάρβεϊ Μιλκ. Το 2018 απέκτησαν κι ένα παιδί, με παρένθετη μητρότητα.

Από τη μέρα που ενηλικιώθηκε ο 27χρονος σήμερα βρετανός κολυμβητής, Τομ Ντέιλι, ποτέ δεν έκρυψε τις σεξουαλικές  προτιμήσεις του. Δεν δίστασε να δημοσιεύσει την αναγγελία του γάμου του στους Times, σε περίοπτη θέση. Είχε αναπτύξει σημαντική δράση υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Παραχωρούσε συνεντεύξεις συχνά, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «queer» (σε ελεύθερη μετάφραση, αυτός που δεν ανήκει στην κατηγορία των ετεροφυλόφιλων, και δεν αποδέχεται τις παραδοσιακές έννοιες των φύλων). Οπως είχε τονίσει στον Guardian, είχε βγει ραντεβού με αρκετά κορίτσια στο παρελθόν (ανάμεσά τους και η σκωτσέζα καταδύτρια, Γκρέις Ριντ, που αγωνίζεται στο Τόκιο), όμως ουδέποτε ένιωσε ερωτευμένος. Ο Μπλακ ήταν η πρώτη σχέση του με άνδρα.

Μόλις στα 13 χρόνια του έγινε ο νεαρότερος πρωταθλητής Ευρώπης στην ιστορία των καταδύσεων. Στα 14 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (στο Πεκίνο) και ήταν το μικρότερο σε ηλικία μέλος της βρετανικής αποστολής. Στα 15 κατέπληξε τον κόσμο του υγρού στίβου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης. Ολοι μιλούσαν για το «παιδί-θαύμα», που θα γινόταν ο νέος Γκρεγκ Λουγκάνις.

Τα επόμενα χρόνια οι επιτυχίες δεν έλειψαν, όμως ο Ντέιλι δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που οι πρώτες εντυπωσιακές εμφανίσεις του είχαν γεννήσει. Μετά το 2013, που προέβη στις αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή, η «γκρίνια» των βρετανικών media για τις επιδόσεις του μετατράπηκε σε ειρωνεία. Του στιλ «ναι, πράγματι ακολουθεί τα βήματα του Λουγκάνις, αλλά… εκτός πισίνας».

Ο «Μικελάντζελο των καταδύσεων» –έτσι αποκαλούσαν τον Λουγκάνις– υπήρξε το γκέι είδωλο των 80s. Από τους πρώτους σούπερ-σταρ των σπορ, που παραδέχτηκαν πως είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά και φορείς του AIDS (με καθυστέρηση μερικών ετών). Σήμερα, στα 61 του πλέον, ζει με τον αγαπημένο του στο Μαλιμπού. Στη μυθική καριέρα του κέρδισε πέντε Ολυμπιακά μετάλλια, και θεωρείται, ακόμη και σήμερα, ο καλύτερος καταδύτης όλων των εποχών. Ενώ ο Ντέιλι, μέχρι χθες, είχε να επιδείξει δύο «χάλκινα» και μια… 18η θέση. Είχε αποφασίσει να τα παρατήσει μετά το Ρίο. Ο σύντροφός του δυσκολεύτηκε πολύ για να τον μεταπείσει.

Είχε κουραστεί να είναι ο πιο αναγνωρίσιμος αθλητής των καταδύσεων παγκοσμίως, αλλά όχι για τις αγωνιστικές επιτυχίες του. Ωσπου χθες (Δευτέρα) έγραψε ιστορία. Μαζί με τον Μάτι Λι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 10 μέτρων, αγώνισμα στο οποίο οι Κινέζοι δεν είχαν χάσει, ποτέ, την πρώτη θέση από το 2004 κι έπειτα. Επιτέλους, έπαψε να είναι το «παιδί – θαύμα» που τόσα χρόνια απογοήτευε τους Βρετανούς. Στην τέταρτη Ολυμπιακή παρουσία του έφτασε στην κορυφή, για την οποία προοριζόταν από έφηβος ακόμη.

Τόμας Ντέιλι και Ματι Λι, στην προσπάθειά τους για το χρυσό (REUTERS/Stefan Wermuth).

Τώρα μπορούσε να κάνει ακόμη μια αποκάλυψη, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχουμε παρακολουθήσει, προσώρας, στο Τόκιο:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος να πω ότι είμαι γκέι και κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου. Οταν ήμουν μικρός πίστευα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα, γιατί είμαι αυτός που είμαι. Το ότι είμαι ένας Ολυμπιονίκης τώρα δείχνει ότι όλοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου, με δακρυσμένα μάτια.

Πιο γενναίος από ποτέ, αυτή τη φορά ο Ντέιλι δεν μίλησε μέσω ενός βίντεο στο YouTube, μιας αγγελίας στους Times, ή μιας συνέντευξης στα «ανοιχτόμυαλα» βρετανικά media, αλλά σε ένα ακροατήριο δημοσιογράφων από την Ιαπωνία, την Κίνα (που πήρε το αργυρό μετάλλιο) και τη Ρωσία (που πήρε το χάλκινο): τρεις χώρες που δεν φημίζονται για την ανεκτικότητά τους στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό τους στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει τη δική του σεξουαλική ταυτότητα.

«Πλέον, είναι πιο εύκολο για τους αθλητές να δηλώσουν τη διαφορετικότητά τους», πρόσθεσε ο Ντέιλι. «Οταν το είχα κάνει εγώ, το 2013, ένιωθα πολύ μόνος». Ισως, να πέφτει έξω σε αυτό. Στο Τόκιο αγωνίζονται, σχεδόν, 12.000 αθλητές. Σύμφωνα με την αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση GLAAD, ανάμεσά τους υπάρχουν, τουλάχιστον, 142 ΛΟΑΤΚΙ. Αλλά μόνο 14 από αυτούς έχουν αποκαλύψει το «μυστικό» τους. Απόδειξη, ότι ο σεξουαλικός ρατσισμός καταδυναστεύει, ακόμη, τον χώρο του πρωταθλητισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...