966
O αρχηγός Ρούμπεν Ντίας και άλλοι άσοι της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Community Shield, του πρώτου τίτλου της χρονιάς. Η μοίρα της ομάδας όμως είναι ένα αίνιγμα | REUTERS/Toby Melville

Η Πρέμιερ Λιγκ μπορεί… να μην είναι αυτό που φαίνεται

Sportscaster Sportscaster 16 Αυγούστου 2024, 15:51
O αρχηγός Ρούμπεν Ντίας και άλλοι άσοι της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Community Shield, του πρώτου τίτλου της χρονιάς. Η μοίρα της ομάδας όμως είναι ένα αίνιγμα
|REUTERS/Toby Melville

Η Πρέμιερ Λιγκ μπορεί… να μην είναι αυτό που φαίνεται

Sportscaster Sportscaster 16 Αυγούστου 2024, 15:51

Η Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει, με την πρώτη της αγωνιστική για τη σεζόν 2024-2025 απλωμένη σε ένα τετραήμερο: Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα. Γεμάτη προσδοκίες, ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, και μυστήρια. Νέα πρόσωπα και νέους κανονισμούς. Με ό,τι θα συμβαίνει μέσα στα γήπεδα, να κινδυνεύει να ανατραπεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν έξω από αυτά.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι, ξανά, το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Τόσο σίγουρο, όσο και οι φθινοπωρινές μπόρες στην Αγγλία. Αλλά την ίδια στιγμή είναι και… υποψήφια για υποβιβασμό, εφόσον κριθεί ένοχη για τις σοβαρότερες από τις 115 κατηγορίες παραβίασης των κανόνων οικονομικής διαφάνειας που τη βαρύνουν. Η «δίκη» του πιο επιτυχημένου αγγλικού συλλόγου της τελευταίας δεκαετίας θα αρχίσει -εκτός απροόπτου- μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, και η ετυμηγορία της ανεξάρτητης επιτροπής που θα αποφασίσει για την τύχη της, αναμένεται στις αρχές του 2025. Για παρόμοιες υποθέσεις θα λογοδοτήσουν, η Εβερτον, η Λέστερ και η Τσέλσι (για παρατυπίες την εποχή του Αμπράμοβιτς).

Οι πελάτες της Πρέμιερ Λιγκ, σχολιάζουν οι λονδρέζικοι Times, εφέτος θα πληρώνουν εισιτήριο χωρίς να γνωρίζουν αν αυτό που συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο έχει σημασία. Μια ποινή αφαίρεσης βαθμών ή υποβιβασμού, μπορεί να φέρει «τα πάνω, κάτω». Δυο, τρεις, ή τέσσερις ποινές, ακόμη περισσότερο. Αυτή τη σεζόν, η πρόσληψη ενός φημισμένου δικηγορικού γραφείου μπορεί να αποδειχθεί… η καλύτερη μεταγραφή.

Αν το πρωτάθλημα δεν κριθεί σε κάποια δικαστική αίθουσα αλλά στα γήπεδα, η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα συγκεντρώνει πιθανότητες 82,2% για να κατακτήσει τον πέμπτο της διαδοχικό τίτλο στην αγγλική λίγκα, σύμφωνα με τη γνωστή εταιρεία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων, Opta. Ο Χούλιαν Αλβαρες αποχώρησε (για την Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 95 εκατομμυρίων ευρώ) και, μέχρι στιγμής, έχει αποκτηθεί μόνο ο 20χρονος βραζιλιάνος εξτρέμ, Σαβίνιο, από την ομόσταυλη Τρουά, με 40 εκατ. ευρώ. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρξουν άλλες προσθήκες, μόνο μια ομάδα θεωρείται ικανή να της «αρπάξει» το τρόπαιο: η Αρσεναλ.

Μπορεί η νεανική ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, η οποία την περασμένη σεζόν έχασε τον τίτλο μόλις την τελευταία αγωνιστική, να φανεί αντάξια των «Invincibles» του Αρσέν Βενγκέρ, που είχαν στεφθεί πρωταθλητές πριν από μια εικοσαετία (2004); Πέρυσι έπαιξε καταπληκτική μπάλα, κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ, και καταδίωξε τη Σίτι όπως μόνο η Λίβερπουλ είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η Opta δεν της δίνει πολλές πιθανότητες (12,2%). Ισως, επειδή δεν διαθέτει έναν «γκολτζή» σέντερ-φορ. Η μόνη αξιόλογη προσθήκη της αυτό το καλοκαίρι ήταν ο ιταλός αμυντικός της Μπολόνια, Ρικάρντο Καλαφιόρι.

Ως τρίτο φαβορί θεωρείται η Λίβερπουλ (5,1%), η μόνη ομάδα που κατόρθωσε να διακόψει το σερί τίτλων της Σίτι την τελευταία επταετία. Και εδώ συναντάμε το πρώτο από τα μεγάλα ερωτήματα της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ: μπορεί ο νέος της προπονητής, Αρνε Σλοτ, να «μπει στα παπούτσια» του Γιούργκεν Κλοπ, που λατρεύτηκε σαν θεός στο «Ανφιλντ»; Μέχρι στιγμής, η Λίβερπουλ είναι ο μόνος σύλλογος από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που δεν έχει προσθέσει στο ρόστερ του ούτε έναν παίκτη, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του (FSG) έχουν εισπράξει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ από ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν.

Ο Αρνε Σλοτ δίνει οδηγίες στον Ντιόγκο σε φιλικό προετοιμασίας της Λίβερπουλ (Action Images via Reuters/Jason Cairnduff)

«Εχουμε ήδη πολύ καλή ομάδα και γι’ αυτό είναι δύσκολο να βρούμε παίκτες που θα μας δυναμώσουν πραγματικά», εξήγησε σήμερα (16/8) ο 46χρονος ολλανδός τεχνικός, ο οποίος δεν φαίνεται να προβληματίζεται από το γεγονός ότι η ομάδα του θα αγωνιστεί εφέτος και στο Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από ένα χρόνο απουσίας.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι αποτελούν, ίσως, τα δυο μεγαλύτερα μυστήρια της σεζόν. Παρά τις στοχευμένες μεταγραφές (ντε Λιχτ, Μαζράουϊ, Ζίρκζι, Γιορό), θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δούμε τη Γιουνάιτεντ, που πέρυσι πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν της μετά το 1990, να διεκδικεί τον τίτλο. Ο νέος διοικητικός της ηγέτης, σερ Τζιμ Ράτκλιφ, τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναζήσει ο σύλλογος μεγάλες δόξες. Το ίδιο είπε και ο προπονητής της, Ερικ τεν Χαγκ, για τον οποίο οι «μπουκ» πιστεύουν πως… δεν θα βγάλει τον Οκτώβριο στο Μάντσεστερ.

Στην Τσέλσι επικρατεί το γνωστό χάος της μετά-Αμπράμοβιτς εποχής. Παίκτες φεύγουν, παίκτες έρχονται (το ρόστερ της περιλαμβάνει καμιά σαρανταριά ποδοσφαιριστές), και ο νέος της προπονητής, Εντσο Μαρέσκα, ο οποίος ανέβασε τη Λέστερ στην Α’ Κατηγορία, είναι ο τέταρτος που δοκιμάζει ο Τοντ Μπόελι μέσα σε μια διετία. Περιέργως, το συμβόλαιο που υπέγραψε είναι για πέντε χρόνια. Αλλά αυτό δεν του εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει στο club περισσότερο από τους προκατόχους του (Τούχελ, Πότερ και Ποτσετίνο). Από τον 44χρονο Ιταλό περιμένουν να τους φέρει το τρόπαιο του Κόνφερενς Λιγκ και να τους βγάλει στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.

Η Τότεναμ πραγματοποίησε την πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της (Ντομινίκ Σολάνκε, 65 εκατ. ευρώ), αλλά έχει συνηθίσει μακριά από τα τρόπαια. Η έκτη θέση, που δίνει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα της είναι αρκετή. Για αυτή θα παλέψουν, επίσης, η Νιούκαστλ, που ενισχύθηκε ουσιαστικά, η Αστον Βίλα, που θα αγωνίζεται παράλληλα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως και η Γουέστ Χαμ.

Αυτό το καλοκαίρι οι αγγλικοί σύλλογοι δεν ξόδεψαν «τρελά» ποσά για μεταγραφές, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εχασαν και αρκετούς πρωταγωνιστές, που θα συνεχίσουν στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία. Ούτε σε μεγάλα ονόματα προπονητών επένδυσαν. Εφέτος θα δουλέψουν στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά, ο Σλοτ, ο Μαρέσκα, ο Ράσελ Μάρτιν (Σαουθάμπτον), ο Κίραν ΜακΚένα (Ιπσουϊτς) και ο Φαμπιάν Χιούρτσελερ (Μπράιτον), που είναι μόλις 31 ετών.

Η Ιπσουϊτς επιστρέφει στην Πρέμιερ για πρώτη φορά μετά το 2002, και είναι φαβορί για να υποβιβαστεί. Μαζί με τη Σαουθάμπτον. Μπρέντφορντ, Γουλβς και Μπόρνμουθ, έπονται στη… μαύρη λίστα των «μπουκ».

Στο αγγλικό πρωτάθλημα θα δούμε εφέτος λιγότερες παρεμβάσεις από το VAR -μόνο σε περιπτώσεις που τα λάθη των ρέφερι είναι εξόφθαλμα-, άρα και λιγότερες διακοπές. Στάνταρ χρόνο καθυστέρησης για τους πανηγυρισμούς (30’’ για κάθε γκολ), και λιγότερα πέναλτι για «χέρι».

Στο πρώτο ματς της σεζόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται στο «Ολντ Τράφορντ» τη Φούλαμ (16/8, 22:00).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...