Είναι υπεύθυνη για την έκθεση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι Βρυξέλλες προκειμένου να προβούν στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία και την διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν.
Η 44χρονη ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι –γιατί περί αυτής ο λόγος- στην εισήγησή της προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη μίλησε για τους περιορισμούς κατά αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η κατάληξη της εισήγησης της Σαρτζεντίνι ήταν πως «η κυβέρνηση Ορμπαν παραβιάζει το Δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κάτι που αποδέχτηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου του αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς.
«Η Σαρτζεντίνι αποτελεί εδώ και χρόνια την Νέμεση του Ορμπαν, μια ευρωβουλευτή που τον κυνηγά ανηλεώς κυρίως για την στάση που κρατάει εδώ και χρόνια σε φλέγοντα ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό», σημειώνει η ιταλική Corriere.
«Η Σαρτζεντίνι έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στο –σφοδρά αντιπολεμικό- Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας της, ενώ πλέον θεωρείται η Σιδηρά Κυρία της Αριστεράς στην Ολλανδία, καθώς μεταξύ πολλών άλλων είναι φανατική υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας», σημειώνεται στο άρθρο.
Η 44χρονη ευρωβουλευτής επισημαίνει διαρκώς ότι προέρχεται από μια οικογένεια με έντονη πολιτική σκέψη και δράση –θυμάται, άλλωστε, τον εαυτό της, μικρό κοριτσάκι την δεκαετία του 1980, να διαδηλώνει με τους γονείς της στους δρόμους του Άμστερνταμ κατά των πυρηνικών.
Το νέο «αστέρι που ανατέλλει στο Στρασβούργο», όπως την χαρακτήρισαν τα ιταλικά ΜΜΕ, τονίζει εξάλλου σε συνέντευξη της στη Repubblica: «πλέον θα κληθώ να παρουσιάσω την έκθεσή μου στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών το συντομότερο δυνατό».
Ενώ τονίζει πως «πρακτικά είναι αδύνατο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κληθεί να ψηφίσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 ήδη από τον Οκτώβριο, διότι πρέπει να διεξαγάγει και τη δική του έρευνα», ταυτόχρονα ευελπιστεί πως «η διαδικασία που θα ξεκινήσει δεν θα είναι τόσο αργή όσο ήταν με την Πολωνία. Θα ήταν καλό σημάδι εκ μέρους της ΕΕ να γίνει σαφές σε όλους πως η συζήτηση για το κράτος Δικαίου και τη δημοκρατία περιλαμβάνει και τους ίδιους τους ηγέτες των κρατών-μελών».
Γνωρίζει, όπως λέει, πως η Βαρσοβία θα θέσει βέτο προκειμένου να σταματήσει τη διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας, «αλλά είναι σημαντικό να δείξουμε στους πολίτες της ΕΕ ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Και στέλνει και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:
«Χαίρομαι που η Ουγγαρία βρίσκεται στην ΕΕ αλλά θέλω η χώρα να επιστρέψει σε μια πραγματική δημοκρατία που σέβεται το κράτος Δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Οι Ούγγροι αξίζουν καλύτερα [από τον Ορμπαν]. Και δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ορμπαν δεν θα αλλάξει τους νόμους της, είναι απαραίτητο να παρέμβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει με νόημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News