511
Καρναβαλιστής στην Κολωνία της Γερμανίας στις 8 Φεβρουαρίου, πλήρως ενταγμένος στο πνεύμα της γιορτής | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Η «πονηρή γριά Μπριζίτ Μακρόν» και άλλες ιστορίες γερμανικού καρναβαλιού

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 17:07
Καρναβαλιστής στην Κολωνία της Γερμανίας στις 8 Φεβρουαρίου, πλήρως ενταγμένος στο πνεύμα της γιορτής
|REUTERS/Thilo Schmuelgen

Η «πονηρή γριά Μπριζίτ Μακρόν» και άλλες ιστορίες γερμανικού καρναβαλιού

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 17:07

Το γερμανικό καρναβάλι βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην κορύφωσή του – φέτος η Σαρακοστή των Καθολικών αρχίζει εξάλλου λίγο πιο νωρίς από αυτή των Ορθοδόξων- και όπως κάθε χρόνο τα πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σάτιρα στους δρόμους.

Αλλάζει κάτι φέτος; Ναι, λέει η Deutsche Welle, που εξηγεί ότι φέτος ίσως το αστείο να έχει κάπως παραγίνει στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ.

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας που χωρίζει τον γάλλο πρόεδρο με την κάποτε φιλόλογo και νυν σύζυγό του Μπριζίτ βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της καρναβαλικής κριτικής. Η αφορμή δόθηκε στο σόου σάτιρας, μουσικής και χορού «Fastnacht in Franken» της Βαυαρικής Τηλεόρασης.

Εκεί μέλη της ομάδας κωμικών «Altneihauser Feierwehrkapell’n» από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου την περιέγραψαν με ουκ ολίγες κοσμητικές εκφράσεις, όπως «καλοδουλεμένο έλκηθρο», «η πιο πονηρή γριά» και «καλοσιτεμένη γριά».

Αλλο η κριτική και άλλο το καρναβάλι όπου τα χοντρά αστεία δεν είναι απλά παράδοση αλλά επιβάλλονται από την ίδια τη φύση της γιορτής θα λέγαμε.

Οι εποχές όμως αλλάζουν και πλέον τίθεται το ερώτημα αν είναι υπερβολική αυτού του είδους η κριτική -έστω και με τον μανδύα του καρναβαλιού- σε μια περίοδο που το κίνημα #metoo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης κάθε μορφής ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα ξεπερνά τα όρια.

Πολλοί επικριτές όλης της ιστορίας με τα σχόλια κατά της Μπριζίτ Μακρόν στο γερμανικό κωμικό σόου συμφωνούν ότι υπάρχουν αυτά τα όρια.

Όπως και αν έχει, η επίμαχη εκπομπή έδωσε την αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο. Πολλοί θεατές έγραψαν αρνητικά σχόλια και στην ιστοσελίδα της ομάδα των κωμικών, χαρακτηρίζοντας το χιούμορ τους «πρωτόγονο», «άκρως προσβλητικό» και «ντροπιαστικό». Βέβαια υπήρχαν και κάποια σχόλια που υπεραμύνονταν του πνεύματος του καρναβαλιού, το οποίο για πολλούς δεν οφείλει να τηρεί τους κανόνες πολιτικής ορθότητας.

Σάτιρα, ναι – αλλά με μέτρο;

Από την πλευρά του ο καθηγητής συγκριτικής πολιτισμικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ Γκίντερ Χιρσφέλντερ εκτιμά ότι η σάτιρα του γκρουπ ξεπέρασε τα όρια.

Όπως ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο dpa, «ήταν μεν ένα τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ανόητο όλο αυτό. Ήταν ένα φάουλ». Τα σχόλια για την κυρία Μακρόν αποτελούν «προσβολή και δεν αποτελούν πολιτικό σχόλιο». Στην περίπτωση της Μπριζίτ Μακρόν η σάτιρα αφορούσε την προσωπική της ζωή και την ηλικία της, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.

Το νόημα του καρναβαλιού, εξηγεί ακόμη ο καθηγητής, «έχει να κάνει με την πολιτική κριτική, με την καταγγελία των κακώς κειμένων, αλλά πρέπει εντούτοις να αφορά πολιτικές συμπεριφορές και πράξεις και όχι πρόσωπα και προσωπικές επιλογές». Βέβαια, το ότι κάποιος δεν πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα την Μπριζίτ Μακρόν δεν σημαίνει βέβαια κι ότι δεν πρέπει και να ασκεί κριτική στην πολιτική και τα λάθη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά τους πάντως οι κωμικοί που συμμετείχαν στο επίμαχο σόου, που έχει μάλιστα ιστορία 30 χρόνων, δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Βαυαρικής Τηλεόρασης με υψηλή τηλεθέαση, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν ως καλεσμένοι πολλά μέλη της βαυαρικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Εάν όλοι αυτοί γέλασαν βέβαια με τα επίμαχα σχόλια για την κυρία Μακρόν παραμένει ακόμη ασαφές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...