300
O πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Μια διεθνής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη | REUTERS/Kacper Pempel/File Photo/CreativeProtagon

Η Πολωνία συνέλαβε εννέα συνεργάτες των Ρώσων για «κατασκοπεία και δολιοφθορές»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 12:42
O πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Μια διεθνής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη
|REUTERS/Kacper Pempel/File Photo/CreativeProtagon

Η Πολωνία συνέλαβε εννέα συνεργάτες των Ρώσων για «κατασκοπεία και δολιοφθορές»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 12:42

Οι Αρχές στην Πολωνία συνέλαβαν εννέα άτομα που φέρονται να είναι μέλη ρωσικού κατασκοπευτικού κυκλώματος και να σχετίζονται με υποτιθέμενες πράξεις δολιοφθοράς, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ.

«Εχουμε αυτή τη στιγμή εννέα υπόπτους κρατούμενους και κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν εμπλακεί άμεσα με τις ρωσικές (κατασκοπευτικές) υπηρεσίες και έχουν προβεί σε πράξεις δολιοφθοράς στην Πολωνία», είπε, όπως γράφει Guardian, ο Τουσκ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

«Πρόκειται για ουκρανούς, λευκορώσους και πολωνούς πολίτες», συμπλήρωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, υποδηλώνοντας ότι κάποιοι μπορεί να έχουν στρατολογηθεί από εγκληματικούς κύκλους.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», σύμφωνα με τον Τουσκ, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές απόπειρες δολιοφθοράς δεν αφορούν μόνο την Πολωνία, αλλά και τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανώς τη Σουηδία. Μια διεθνής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε ο Τουσκ ήταν η απόπειρα πυρπόλησης ενός εργοστασίου χρωμάτων στο Βρότσλαβ, στη δυτική Πολωνία, καθώς και ενός εμπορικού κέντρου της εταιρείας IΚΕΑ στη Λιθουανία.

Είπε ότι θα ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τουσκ ανακοίνωσε την ενίσχυση των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών, στον απόηχο των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Μόσχας, ανακοινώνοντας ότι η Πολωνία θα εκχωρήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ζλότι (25 εκατ. ευρώ) σε πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Ανέφερε επίσης ότι η Βαρσοβία έχει αποτρέψει πολλές πράξεις δολιοφθοράς, «χάρη στην επαγρύπνηση των υπηρεσιών μας και των συμμάχων μας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βαρσοβία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να προετοιμάσουν μια δολοφονική επίθεση στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ενός λευκορώσου υπόπτου για χρηματοδότηση της επίθεσης που έγινε τον περασμένο Μάρτιο εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ, στενού φίλου του ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Βαρσοβία συνέλαβε επίσης δύο Πολωνούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για εκείνη την επίθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...