Ολοι είναι φίλοι και σύμμαχοί μας, έως ότου τα συμφέροντά μας θίξουν τα δικά τους. Ετσι, σε μια όχι και τόσο απρόσμενη εξέλιξη, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, μια κρίση που προκλήθηκε λόγω των εξαγωγών σιτηρών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε πριν από λίγες μέρες την Πολωνία –μια από τις χώρες που έως τώρα στάθηκαν με σθένος στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στον εισβολέα Βλαντίμιρ Πούτιν– ότι «παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας».
Γιατί «παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας»; Επειδή η Πολωνία απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για να προστατεύσει τους πολωνούς αγρότες.
Η Πολωνία που ήταν μέχρι τώρα ο βασικός προμηθευτής της Ουκρανίας σε εξοπλιστικά συστήματα και πυρομαχικά και επί του εδάφους της βρίσκονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ουκρανοί πρόσφυγες…
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, όμως, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κλιμάκωσε απότομα την «κρίση των σιτηρών», ανακοινώνοντας ότι κόβει εντελώς τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προκειμένου η Πολωνία να «δώσει προτεραιότητα στη δική της άμυνα», όπως ανέφερε και ο βρετανικός Guardian. Ακούγεται τίμιο, για όποιον ξέρει το υπόβαθρο, όμως, είναι σαφές ότι η Πολωνία απλώς αντεπιτίθεται σε μια ήδη πολύ στριμωγμένη Ουκρανία.
«Δεν θα στείλουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία, καθώς η Πολωνία εξοπλίζεται τώρα με πιο σύγχρονα συστήματα», είπε ο Μοραβιέτσκι και τα ωστικά κύματα της ανακοίνωσης έφτασαν μέχρι τη Νέα Υόρκη, εκεί όπου λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε κατηγορήσει -από το βήμα της 78ης Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ- την Πολωνία και άλλες χώρες ότι χρησιμοποιούν το θέμα της εξαγωγής σιτηρών προς όφελος της Ρωσίας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκλείσει τους θαλάσσιους διαδρόμους της Μαύρης Θάλασσας και πλέον η μόνη δίοδος για τα ουκρανικά σιτηρά είναι η Ευρώπη. Τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να περιορίσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, κατόπιν σχετικού αιτήματος των τοπικών αγροτών.
Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να διέρχονται των χωρών αυτών, αλλά όχι να πωλούνται στις τοπικές αγορές. Οι τιμές ανέβηκαν ξανά και την περασμένη Παρασκευή η ΕΕ αποφάσισε να άρει την απαγόρευση. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, όμως, ανακοίνωσαν ότι θα τη διατηρήσουν. Ο Ζελένσκι αποκάλεσε τις συγκεκεριμένες χώρες «υποκριτικές» και καταστροφικές για την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι ενώ προσποιούνται ότι υποστηρίζουν τη χώρα του, στην πραγματικότητα παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας.
Η Πολωνία αντέδρασε αμέσως. Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή και τον προειδοποίησε ότι «ίσως υπάρξουν περεταίρω αντίποινα».
«Προειδοποιώ τις αρχές της Ουκρανίας», είπε ο Μοραβιέτσκι στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat. «Αν συνεχίσουν να κλιμακώνουν την κρίση, θα προσθέσουμε και άλλα προϊόντα τους στον αποκλεισμό. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν το βαθμό στον οποίον έχει αποσταθεροποιηθεί η πολωνική γεωργική βιομηχανία. Προστατεύουμε τους πολωνούς γεωργούς».
Αυτό που μάλλον δεν κατανοούν οι ουκρανικές αρχές είναι ότι οι πολωνοί έχουν εκλογές τον επόμενο μήνα και η λαϊκιστική υπερδεξιά κυβέρνηση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» ποντάρει τρομερά στην υποστήριξη των αγροτών.
«Είμασταν οι πρώτοι που κάναμε πολλά για την Ουκρανία και τώρα απαιτούμε να καταλάβει τα συμφέροντά μας», κατέληξε ο Μοραβιέτσκι. «Σεβόμαστε όλα τους τα προβλήματα, αλλά τα συμφέροντα των αγροτών μας είναι πιο σημαντικά για εμάς».
Το Κίεβο ανταπάντησε καταθέτοντας επίσημα διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μια κίνηση που εξόργισε ακόμη περισότερο τη Βαρσοβία. «Η προσπάθεια να φέρει κάποιος σε δύσκολη θέση την Πολωνία, μέσω διεθνών οργανισμών δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να λύνουμε τις διαφορές μας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News