547
Οι «δρομείς» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη σαν σκιές στο χιόνι που έπεσε στον Διόνυσο... | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η «πιο ζεστή» Αρκτική πάγωσε Ευρώπη και Αμερική;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 07:30
Οι «δρομείς» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη σαν σκιές στο χιόνι που έπεσε στον Διόνυσο...
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η «πιο ζεστή» Αρκτική πάγωσε Ευρώπη και Αμερική;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 07:30

Με τέτοια βαρυχειμωνιά, σχεδόν παντού στο βόρειο ημισφαίριο, πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται κατά πόσον ευσταθούν όσα ακούν περί υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε από ειδικούς επιστήμονες είτε από ακτιβιστές υπέρ του κλίματος. Δεν είναι περίεργη η απορία τους: σου λένε, πώς γίνεται, κύριε, εγώ να παγώνω και εσύ να μου τρως τα αυτιά με την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη.

Ο Guardian μπήκε στον κόπο να λύσει τέτοιου είδους ερωτήματα, που αναγκαστικώς είναι και πολιτικά, υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση της Αρκτικής ενδέχεται να ευθύνεται και για τις χιονοθύελλες στο Τέξας. Και δεν το έκανε μόνος του, βγάζοντας την εκτίμηση αυτή από το στομάχι του, αλλά συμβουλευόμενος το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Ο παλιόκαιρος με τις πολικές θερμοκρασίες που κατέψυξε τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ και σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται τόσο αντιφατικός με τις διακηρύξεις περί κλιματικής αλλαγής που αναφέρονται σε «ψήσιμο» της Γης. Και όμως, οι ειδικοί αποδίδουν την κατάψυξη του Τέξας στη μετανάστευση των ψυχρών αερίων μαζών, από την Αρκτική στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Ομως γιατί ο παγωμένος αέρας του Βόρειου Πόλου μετανάστευσε νοτιότερα; Εξαιτίας της πίεσης που δέχθηκε στην Αρκτική από την αύξηση της θερμοκρασίας εκεί.

Περιγράφοντας τις πρωτοφανείς και συγχρόνως πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι άμαθοι στο κρύο Τεξανοί, ο κλιματολόγος Τζούντα Κόεν τις χαρακτήρισε «ιστορικές» αλλά και πλήρως συμβατές με το μοντέλο του περί θερμής Αρκτικής και ψυχρής Ευρασίας: «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αντίθετο με την κλιματική αλλαγή αλλά μέρος της» δήλωσε και μέσω Twitter.

Από πέρυσι ο Κόεν, όπως και ορισμένοι άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζει ότι το ψύχος σε νότιες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου αποτελεί σύμπτωμα της θέρμανσης που συντελείται στην Αρκτική. Γίνεται με ταχύ ρυθμό και διαταράσσει τα παγιωμένα με την πάροδο του χρόνου κλιματικά συστήματα. Ο κρύος αέρας του Βορείου Πόλου σχηματίζει την πολική δίνη που κυκλοφορεί στη στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή στέλνει σε χαμηλότερα υψόμετρα από αυτήν, και σε όλον τον κόσμο, ισχυρούς ανέμους. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η θέρμανση της Αρκτικής.

Με αυτό το φαινόμενο ηγούνται οι μεγάλες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και οι καταψύξεις σε αμερικανικές Πολιτείες με σχετικά ήπιους χειμώνες. Με τον Κόεν συμφωνεί και η Τζένιφερ Φράνσις του Woodwell Climate Research Center: «Η όλη κατάσταση τον εφετινό χειμώνα είναι συνεπής με τις έρευνες που έχουν συνδέσει ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη» δηλώνει. «Η πολική δίνη μπορεί να επιμηκυνθεί, να λάβει διαφορετικά σχήματα, ακόμη και να διασπαστεί. Εχουμε δει πολύ μεγάλη αναστάτωση εφέτος».

Ωστόσο οι εξηγήσεις αυτές, περί αλληλεπίδρασης της ζέστης στην Αρκτική με τον κρύο καιρό νοτιότερα, δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους κλιματολόγους. Η πολυπλοκότητα του φαινομένου απαιτεί περαιτέρω έρευνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...