Το όνομά της είναι γνωστό σε όλη την Γερμανία: Μπεάτε Τσέπε. Είναι το μοναδικό μέλος της γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (Nationalsozialistischer Untergrund – Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο) που έχει επιβιώσει και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για σειρά εγκλημάτων. Η Τσέπε αποφάσισε για πρώτη φορά να μιλήσει για το παρελθόν, δηλώνοντας μάλιστα πως έχει αφήσει πίσω τον παλιό της -ακροδεξιό- εαυτό.
Στα 41 της χρόνια η Γερμανίδα κατηγορείται ότι συμμετείχε στο NSU, μέλη του οποίου δολοφόνησαν 10 ανθρώπους εκ των οποίων οι οκτώ ήταν Τούρκοι, ένας Ελληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης και μία γερμανίδα αστυνομικός. Εκτός από δολοφονίες, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν ληστείες σε τράπεζες αλλά και βομβιστικές επιθέσεις σε γειτονιές μεταναστών. Η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε το 2000 και τερματίστηκε το 2007. Επτά χρόνια μίσους και ρατσιστικών εγκλημάτων. Το 2009 οι δύο φερόμενοι ως δράστες αυτοκτόνησαν σε επιχείρηση σύλληψής τους με την Τσέπε να παραδίδεται στις αστυνομικές αρχές.
Στη δίκη της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, η Τσέπε «έσπασε» για πρώτη φορά τη σιωπή της. «Σήμερα κρίνω τους ανθρώπους όχι βάσει καταγωγής ή πολιτικών απόψεων, αλλά βάσει της συμπεριφοράς τους». Η ίδια υποστήριξε ότι φέρει την ηθική ευθύνη για τις δολοφονίες ενώ αρνήθηκε την συμμετοχή της σε αυτές. Ηταν οι πρώτες δηλώσεις της γυναίκας μέσα στα τρία χρόνια που εξελίσσεται η δίκη.
«Ημουν μία νεαρή κοπέλα στην Ανατολική Γερμανία. Μεγάλωσα στο διάστημα μετά την ένωση της χώρας. Είναι αλήθεια ότι είχα εθνικιστική ιδεολογία» υποστήριξε η ίδια. Οι πρώην γείτονές της έκαναν λόγο για μία «εξωστρεφή νεαρή που ήταν ιδιαίτερα αγαπητή». Ηταν ένα προφίλ που διατηρούσε η Τσάπε για να περνάει απαρατήρητη από τις Αρχές. Αλλωστε η ένταξή της στον χώρο της εξτρεμιστικής Δεξιάς πραγματοποιήθηκε τα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Την εποχή που οι γκρίζοι τοίχοι στις πόλεις της Ανατολικής Γερμανία γέμιζαν με συνθήματα μίσους.
Κανείς δεν είναι σίγουρος αν η Τσέπε πράγματι έχει αφήσει πίσω το παρελθόν της ή αν απλά προσπαθεί «να σώσει το τομάρι της». Στο πρόσωπο της πάντως οι περισσότεροι Γερμανοί βλέπουν ένα «φάντασμα» από τις προηγούμενες ταραγμένες δεκαετίες. Από την εποχή που αν κανείς ρίξει μία ματιά στις δημοσκοπήσεις καταλαβαίνει ότι δεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News