509
| REUTERS/Yves Herman

Η πιο δύσκολη άσκηση για τον Σαρλ Μισέλ: Ταξίδι στο Πεκίνο και συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 13:22

Η πιο δύσκολη άσκηση για τον Σαρλ Μισέλ: Ταξίδι στο Πεκίνο και συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 13:22

Τέσσερις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Κίνα για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ, το ίδιο ταξίδι θα κάνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μεταβεί στο Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου για να έχει συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο.

«Θα συζητήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», διευκρίνισε σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο επικεφαλής του συμβουλίου που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο έντονων συζητήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πώς οι Βρυξέλλες θα τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα και θα βρουν τη δική τους φωνή στο περιθώριο των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση για τον Σαρλ Μισέλ: ο Βέλγος καλείται να κάνει έναν συγκερασμό θέσεων, ξεκινώντας από τη Γερμανία, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, και φθάνοντας μέχρι τη Λιθουανία, η οποία προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, εγκαθιδρύοντας σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

«Στο πλαίσιο ενός τεταμένου γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η επίσκεψη είναι μια πρόσφορη ευκαιρία για την ΕΕ και την Κίνα να κάνουν διάλογο», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 12 Νοεμβρίου στην Πνομ Πενχ, μερικές ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) κατά την οποία ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει το Πεκίνο να πείσει τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία.

«Ενθαρρύνουμε τις κινεζικές αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να πείσουν τη Ρωσία να σεβαστεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας», είχε δηλώσει ο Σαρλ Μισέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτόν τον μήνα, σε ένα περιστατικό που καταδεικνύει τις εντάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, η μετάδοση μιας ομιλίας του Σαρλ Μισέλ, που προβλεπόταν κατά τα εγκαίνια μιας εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη, ματαιώθηκε από τις κινεζικές αρχές που ήθελαν να τη λογοκρίνουν εν μέρει, σύμφωνα με πολλούς ευρωπαίους διπλωμάτες.

Διπλωμάτης είχε διευκρινίσει ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να λογοκρίνουν στην ομιλία όλες τις αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενα θέμα ευαίσθητο στην Κίνα, που θέλει επισήμως να είναι ουδέτερη, όμως παραμένει στρατηγικός σύμμαχος ειδικού βάρους για τη Ρωσία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιδεινωθεί αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις, και από τις δύο πλευρές, στο θέμα των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί την Κίνα «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με τη διατύπωση του υιοθετήθηκε το 2019.

Οι σινο-ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις παραμένουν, βέβαια, ισχυρές, ιδιαίτερα για τη Γερμανία, ο καγκελάριος της οποίας, Ολαφ Σολτς, έγινε, στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρώτος ηγέτης της Ομάδας των Επτά (G7) που μετέβη στο Πεκίνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν σχολίασε άμεσα την ανακοίνωση του ταξιδιού του Σαρλ Μισέλ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Κίνα θα επικοινωνήσει πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...