Η Βόρεια Κορέα είναι το «ζωντανό παράδειγμα» της πιο νορμάλ παραδοξότητας (ή της πιο παράδοξης κανονικότητας – το ίδιο είναι εν προκειμένω), αφού αποδεικνύει ότι η κληρονομιά του «θρόνου» δεν είναι πια προνόμιο μόνο των γαλαζοαίματων γόνων ή των συγγενών των κατά τα λοιπά δημοκρατών πολιτικών, αλλά και κατάκτηση των παρακατιανών, των κομμουνιστών, της εργατιάς. Αν τα πράγματα κοιταχτούν από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία της Πιονγκγιάνγκ, η δυναστεία των επαναστατών καταλύει τις αντιδραστικές δυναστείες της Δύσης και συνιστά βέρα προλεταριακή έφοδο στους ουρανούς.
Αυτό είναι, λοιπόν, το πλαίσιο: ο νυν ηγέτης, ο Κιμ Γιόνγκ-ουν, έλαβε τη σκυτάλη της εξουσίας από τον πατέρα του, τον Κιμ Γιόνγκ-ιλ, «τρώγοντας» στη στροφή τα βραδυκίνητα αδέλφια του. Τον δε πατέρα του τον είχε στέψει ο παππούς του, ο Κιμ Ιλ- σουνγκ. Φυσικά, παλάτια με βρυχωμένους λέοντες, ροπαλοφόρους ηρακλείς, παραμυθένιους μονόκερους, ή, έστω, λύκους, νυφίτσες, κουνάβια και κότες, δεν υπάρχουν στη Βόρεια Κορέα. Το κτίριο του Εργατικού Κόμματος είναι ταπεινό, μάλιστα έτι ταπεινότερο όταν φιλοξενεί το εκλογικό συνέδριο της ηγεσίας. Και το χρυσοκόκκινο έμβλημά του είναι ένα 100% ιδιότροπο σφυροδρέπανο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, αλλά και με υπολογίσιμες τις φήμες που θέλουν άρρωστο τον 39χρονο Κιμ Γιόνγκ-ουν, οι New York Times ασχολήθηκαν με το θέμα της διαδοχής του. Ποιος θα πάρει το «δαχτυλίδι» του; Κατά τη γνώμη τους, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η δεύτερη κόρη του ηγέτη, η Κιμ Τζου-άε, το κορίτσι που όλοι είδαμε να συνοδεύει τον πατέρα του στις πρόσφατες επιθεωρήσεις διηπειρωτικών πυραύλων. Αν πράγματι αναλάβει η μικρή, τότε θα συντελεστεί επανάσταση μέσα στην επανάσταση: θα σπάσουν με πάταγο η ανδροκρατία, η πατριαρχία και εν γένει ο συντηρητισμός του καθεστώτος, ενώ θα δικαιωθούν οι κομμουνιστές γενάρχες που υποστήριξαν ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται μέσα στον σοσιαλισμό (η ισότητα των δύο φύλων είναι βασικό στοιχείο της ταξικής πάλης).
Οι ΝΥΤ ομολόγησαν ότι αφορμή για το ρεπορτάζ τους στάθηκε η απόφαση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αυξανόμενη πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των αμερικανικών αμυντικών δυνατοτήτων». Είχαν προηγηθεί, βέβαια, η εκτόξευση του βορειοκορεατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Hwasong-17» και οι ανακοινώσεις του καθεστώτος ότι «ο Κιμ παρακολούθησε την εκτόξευση με την κόρη του». Οπως πιθανολογούν οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ, η δευτερότοκη Κιμ είναι 9 ή 10 ετών και έχει δύο αδέλφια. Το μεγαλύτερο «πιθανότατα είναι γιος». Οι Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Τζου-άε είναι «η πιο αγαπημένη» του πατρός της, κρίνοντας από τη βόλτα τους στους πυραύλους. «Εστειλε μήνυμα ότι η σχέση των Κιμ με το πυραυλικό πρόγραμμα είναι άρρηκτη».
«Οι φήμες γύρω από τη διαδοχή πύκνωσαν όταν το κορίτσι εμφανίστηκε και πάλι σε φωτογραφία με τον πατέρα του και ομάδα μηχανικών πυραύλων. Ηταν ντυμένη πιο επίσημα, με ένα μακρύ μαύρο παλτό που είχε γούνινο γιακά, πιάνοντας το χέρι του πατέρα της καθώς καθόταν μπροστά από τους μηχανικούς, που ζητωκραύγαζαν. Κορυφαίοι στρατηγοί υποκλίθηκαν μπροστά της». Το νεοϋορκέζικο Μέσο έγραψε ότι «πιθανότατα» οι φωτογραφίες είναι μέρος κάποιου προσεκτικά επεξεργασμένου πρότζεκτ, που έχει σκοπό να δείξει στους Βορειοκορεάτες ότι η μικρή θα διαδεχθεί τον πατέρα της. Γιατί να το αποκαλύψει και γιατί τώρα; «Ο Κιμ ίσως προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη που έκανε ο πατέρας του, θεωρούν ορισμένοι αναλυτές». Μα, και άλλος γρίφος;
Οι ΝΥΤ εξηγήθηκαν: «Ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ έχρισε τον Κιμ κληρονόμο όταν ο γιος του ήταν ακόμη παιδί, αλλά το κράτησε μυστικό έξω από τον στενό του κύκλο. Μόνο αφότου ο πατέρας έπαθε εγκεφαλικό, το 2008, η Βόρεια Κορέα άρχισε να υπαινίσσεται ότι ο νεαρός Κιμ ήταν ο επιλεγμένος διάδοχος. Οι Βορειοκορεάτες δεν τον είχαν δει ποτέ, μέχρι που εμφανίστηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το 2010. Ετσι, χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να εδραιώσει την αδιαμφισβήτητη εξουσία του μέσω μιας σειράς αιματηρών εκκαθαρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του θείου του και της δολοφονίας του ετεροθαλούς αδελφού του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News