H «ειδική σχέση» πάνω απ’ όλους και όλα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ακολουθήσει το προαιώνιο «special relationship» ανάμεσα σε Βρετανία και ΗΠΑ, θέτοντας τέρμα στη χρήση τεχνολογιών της Huawei στα βρετανικά δίκτυα 5G έως το τέλος του έτους, λόγω ανησυχιών για τον τομέα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με το sky.com και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να προβεί σε αυτή την στροφή στην πολιτική του, καθώς όπως εκτιμάται επανεξέτασε τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τεχνολογίας από την κινεζική εταιρεία.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τζόνσον είχε αποφασίσει να δώσει έναν κάποιο ρόλο στη Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία, αψηφώντας τις ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια, που προήλθαν κυρίως από τις ΗΠΑ.
Βάσει της αρχικής απόφασης, οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις (όπως η Huawei) δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον «πυρήνα» και στα βασικά μέρη του δικτύου 5G, ενώ παράλληλα το ανώτατο όριο συμμετοχής στα «μη ευαίσθητα σημεία» τοποθετείται στο 35% ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης.
Παρ’ όλα αυτά η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε τότε μια έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον, η οποία έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να πάρει με το μέρος της και το Λονδίνο.
Η αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού προήλθε από την στιγμή που στις αρχές τις εβδομάδας του παρουσίασαν μια μελέτη, όπου σύμφωνα με αυτή οι αμερικανικές κυρώσεις στην Huawei θα ωθήσουν την κινεζική εταιρεία να χρησιμοποιήσει «αναξιόπιστη τεχνολογία».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει στα χέρια του μία έκθεση του Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, στην οποία τονίζεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν «σοβαρό» αντίκτυπο στην κινεζική εταιρεία, κάτι το οποίο θα την οδηγήσει στη χρήση «μη αξιόπιστης» τεχνολογίας.
Σύμφωνα με ειδικό του τομέα της ασφάλειας που επικοινώνησε το Sky News, η μελέτη που παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον είναι «σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβής».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης επεξεργάζονται πλάνο με ορίζοντα εξαμήνου, για να μην εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός της Huawei στο δίκτυο 5G.
Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ρόλο στις παραπάνω εξελίξεις έπαιξε και η σχεδόν επιτακτική ανάγκη της βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον στην «μετά Brexit» εποχή -ίσως λοιπόν οι ΗΠΑ να χρησιμοποίησαν και αυτό το διαπραγματευτικό «χαρτί» ως όπλο και μοχλό πίεσης.
Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Huawei πως βρίσκεται στην υπηρεσία του Πεκίνου και ασκεί πίεση σε όλο τον κόσμο ώστε η κινεζική εταιρεία να αποκλεισθεί από τα δίκτυα τηλεφωνίας νέας γενιάς.
Προ εβδομάδων, το Πεντάγωνο δημοσίευσε έναν κατάλογο 20 κινεζικών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Huawei και τις οποίες θεωρεί πως συνδέονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Huawei από την πλευρά της ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες ότι διεξάγει κατασκοπεία προς όφελος του Πεκίνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News