Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφεραν ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, θα βρίσκεται στην Ταϊβάν την Τρίτη 2 Αυγούστου και έχει σκοπό να διανυκτερεύσει εκεί.
Μάλιστα, ένα από τα ντόπια έντυπα, η εφημερίδα Liberty Times, έγραψε ότι η Πελόζι «κατά το πρόγραμμα» θα επισκεφθεί τη Βουλή της Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης προτού αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα για ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι.
Από τις ΗΠΑ θόρυβο σήκωσε και το CNN μεταδίδοντας ότι «η Πελόζι αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία». Το αμερικανικό δίκτυο επικαλέστηκε «υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ταϊβάν» αλλά και «έναν αμερικανό αξιωματούχο».
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα της Πελόζι να πατήσει το πόδι της στην Ταϊβάν. Από πλευράς τους οι Κινέζοι διεμήνυσαν ότι ευελπιστούν να επικρατήσει σωφροσύνη των ΗΠΑ και ότι επιφυλάσσονται αν και εφ’ όσον.
Ο αμερικανός αξιωματούχος τον οποίον επικαλέστηκε το CNN φέρεται να δήλωσε αόριστα, ότι «αξιωματούχοι του Πενταγώνου εργάζονται νυχθημερόν ώστε να παρακολουθούν τυχόν κινεζικές κινήσεις στην περιοχή» ώστε να εξασφαλίσουν ένα σχέδιο ασφαλείας για την Πελόζι.
Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στηρίξει τελικά την Πελόζι αν ταξιδέψει στην Ταϊβάν. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε από τη ρητορική των Κινέζων. Είναι σημαντικό ταξίδι, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υποστηρίξουμε» είπε.
Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει από τα πιο δυσεπίλυτα στον πλανήτη, και ο Τζο Μπάιντεν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ το συζήτησαν εκτενώς στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης.
Από πλευράς τους οι βρετανικοί Financial Times, βασιζόμενοι σε «τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση», έγραψαν ότι η Πελόζι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την Τετάρτη.
Το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην επίσκεψη της Πελόζι, επειδή ιεραρχικώς βρίσκεται τρίτη στη σειρά της αμερικανικής διοίκησης. Αν η επίσκεψή της πραγματοποιηθεί, θα απέχει ελάχιστα από τον χρόνο διεξαγωγής του 20ού Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας στο οποίο ποντάρει τα πάντα ο Σι. Ετσι το ζήτημα είναι μέχρι ποιου σημείου θα αντιδράσουν οι Κινέζοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News