1166
Ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει το χειροκρότημα, ο Μάικ Πενς τον χειροκροτεί άλλωστε όμως η Νάνζι Πελόζι σκίζει την ομιλία του προέδρου | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η Πελόζι έσκισε την ομιλία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 08:01
Ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει το χειροκρότημα, ο Μάικ Πενς τον χειροκροτεί άλλωστε όμως η Νάνζι Πελόζι σκίζει την ομιλία του προέδρου
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η Πελόζι έσκισε την ομιλία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 08:01

Η πολιτική είναι (και) συμβολισμοί. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απολάμβανε τα χειροκροτήματα γερουσιαστών και βουλευτών καθώς είχε μόλις ολοκληρώσει μια ακόμα υπερφίαλη ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης, στην οποία βαυκαλιζόταν για το πού θα οδηγήσει τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, προεξοφλώντας δηλαδή την επανεκλογή του τον προσεχή Νοέμβριο, πίσω του, η Νάνσι Πελόζι, ηγετική μορφή των Δημοκρατικών, έκανε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο: πήρε την ομιλία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και επιδεικτικά την έσκισε.

Ακομψο; Ασφαλώς. Αλλά αυτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο άνθρωπος που πήρε την εξουσία και τη διατήρησε εισάγοντας ένα απίστευτα επιθετικό και τοξικό στιλ πολιτικού λόγου, ίσως μόνο από κάτι τέτοια καταλαβαίνει. Και μάλιστα από μια γυναίκα, ενώ δίπλα της χειροκροτούσε πασίχαρος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ –άλλη περίπτωση αυτός– ο υπερσυντηρητικός Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ μίλησε επί 78 λεπτά στην πανηγυρική ετήσια συνεδρίαση των δύο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι μια ομιλία ενωτική. Επιχείρησε μια φυγή προς τα εμπρός – ακόμη και προς το… Διάστημα – αλλά με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η ομιλία του ρεπουμπλικανού προέδρου εκφωνήθηκε ενώ εκκρεμούσε η απόφαση της Γερουσίας στη δίκη του για κατάχρηση εξουσίας.

Η απαλλαγή του Τραμπ έχει προεξοφληθεί –στη Γερουσία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί και μολονότι από μπροστά τους πέρασαν απτές αποδείξεις για τις παρανομίες του προέδρου και μόνο από κομματικό πατριωτισμό, θα τον αθωώσουν.

Ετσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δίκη του, μίλησε όμως εκτενώς για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του. Αμερικανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει εξάλλου ότι στελέχη του κόμματός του τον είχαν προτρέψει να αποφύγει να θίξει το ζήτημα, την παραμονή της ετυμηγορίας.

Ηταν μια σπάνια και καθόλου ενωτική ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους. Η κίνηση της δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, να σχίσει το αντίτυπο του κειμένου της ομιλίας, δεν ήταν το μόνο περιστατικό εκδήλωσης απέχθειας προς το πρόσωπο του ηγέτη του αμερικανικού έθνους. Νωρίτερα άλλωστε ο Τραμπ δεν της έδωσε το χέρι όταν εκείνη του το έτεινε για μια τυπική χειραψία. Ηταν η πρώτη φορά που συναντιόνταν από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι Δημοκρατικοί αποχώρησαν σύσσωμοι από συνάντηση με τον πρόεδρο, όταν εκείνος την αποκάλεσε «πολιτικό τρίτης κατηγορίας».

Η Πελόζι κουνούσε αποδοκιμαστικά το κεφάλι σε διάφορα σημεία της ομιλίας του Τραμπ, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι επευφημούσαν ζωηρά, ενώ άλλοι Δημοκρατικοί παρέμεναν απαθείς. «Αλλα τέσσερα χρόνια (four more years)», ήταν η μόνιμη επωδός των Ρεπουμπλικανών. Απόντα από την ομιλία ήταν προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ανέφερε ο Guardian, μεταξύ τους η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, σε διαμαρτυρία για την «περιφρόνηση που δείχνεις ο Τραμπ στο Κογκρέσο και το Σύνταγμα».

Οταν ρωτήθηκε γιατί έσκισε την ομιλία του Τραμπ, η Νάνσι Πελόζι ήταν αποστομωτική: «Ηταν το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές». Και όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Βουλής, η ομιλία του Τραμπ «ήταν ένα μανιφέστο με παραποιημένες αλήθειες», το οποίο «καθόλου δεν παρηγόρησε» οικογένειες που αναζητούν καλύτερες επιλογές για την υγεία.

Στα της ομιλίας, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αντίθετα με τους προκατόχους του, αυτός τηρεί τις υποσχέσεις του και πρόβαλε την καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Αρχισε λέγοντας ότι «πριν από μόλις τρία χρόνια, αρχίσαμε τη μεγάλη επιστροφή της Αμερικής», δίνοντας τον τόνο. «Οι εχθροί της Αμερικής το έχουν βάλει στα πόδια», πρόσθεσε. Σε μια έμμεση αναφορά στον Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ είπε ότι «μέσα σε μόλις τρία χρόνια τσακίσαμε την νοοτροπία της παρακμής. Προχωράμε μπροστά με ένα βηματισμό που ήταν αδιανόητος πριν από λίγο καιρό και δεν πηγαίνουμε πίσω».

Σε άλλη μία έμμεση αναφορά, αυτή τη φορά στον Μπέρνι Σάντερς (έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του τον Νοέμβριο), ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι «ποτέ δεν θα αφήσουμε τον σοσιαλισμό να καταστρέψει το αμερικανικό σύστημα υγείας».

Οι ξεχωριστοί προσκεκλημένοι

Ενδιαφέρον είχαν οι καλεσμένοι του προέδρου σε μια ομιλία που είχε και χαρακτηριστικά ενός πολιτικού σόου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην ομιλία ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.

Η ομιλία όμως έγινε αφορμή και για την επανένωση μιας οικογένειας: ο σύζυγος στρατιωτικός που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν εμφανίστηκε στο Κογκρέσο αιφνιδιάζοντας τη σύζυγο και τα μικρά παιδιά του.

Την ομιλία παρακολουθούσαν ακόμη βετεράνοι των πολέμων, όπως και ένας άνδρας ο αδελφός του οποίου σκοτώθηκε από παράνομο μετανάστη.

Επιπλέον ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα βραβεύσει με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση για αμερικανό πολίτη, τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, ακροδεξιό ραδιοφωνικό παραγωγό Ρας Λίμπο, ο οποίος αποκάλυψε προσφάτως ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων.

Για τα κοινωνικά ζητήματα, που πάντα έχουν βαρύνουσα σημασία στην αμερικανική πολιτική σκηνή, πόσο μάλλον προεκλογικά, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να «προστατεύσει» το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, επευφημούμενος από τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς. Προέτρεψε το Κογκρέσο να περάσει νόμο τον οποίο περιορίζονται οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προχωρημένης κύησης.

Μίλησε για τα 7 εκατ. θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τα τρία έτη της θητείας του και τη μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση στους Δημοκρατικούς για την «υπερβολικά χαλαρή» πολιτική τους στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών. Απαίτησε να καταρτιστεί νέα νομοθεσία ώστε να σταματήσει να προσφέρεται υγειονομική φροντίδα στους παράνομους μετανάστες.

Βουλευτές των Δημοκρατικών επέλεξαν για άλλη μια φορά να ντυθούν στα λευκά, τιμώντας τις σουφραζέτες | REUTERS/Joshua Roberts

Για το Ιράν, ο πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου τον Ιανουάριο, μετά την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Επιπλέον, ο Τραμπ τόνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντρίψει την οικονομία του Ιράν και απαίτησε για ακόμη μια φορά από την Τεχεράνη να αλλάξει πολιτική, χωρίς ανοιχτές απειλές – το αντίθετο μάλιστα.

«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να σταματήσει να σκορπάει θάνατο, τρομοκρατία και καταστροφή και να αρχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού του. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν μια πολύ καλή και πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Iσως να είναι πολύ περήφανοι ή πολύ ανόητοι για να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Είμαστε εδώ», είπε.

Επιπλέον διαμήνυσε ότι «θα σπάσει η τυραννία» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε στο ακροατήριό του την παρουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, τον οποίο χειροκρότησαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

Με αυτή την αφορμή, ο Τραμπ πέρασε στην καταδίκη του «σοσιαλισμού» και επαίνεσε τον εαυτό του για τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ που προώθησε η κυβέρνησή του. «Ο σοσιαλισμός καταστρέφει τα έθνη, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η ελευθερία ενώνει τις ψυχές», είπε.

Στάθηκε ακόμη στην ομιλία του στο ότι απαίτησε από τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και ισχυρίστηκε πως σημείωσαν άνοδο 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και στην πραγματικότητα αυτός είναι στόχος του ΝΑΤΟ για το 2024.

Και, πέρα από αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η πρώτη χώρα που θα φθάσει στον πλανήτη Αρη. Προέβλεψε όμως ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τη «μοίρα της στ’ αστέρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...