897
Η Ανα Ομπρεγκόν φωτογραφισμένη με το μωρό. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τον γιο της από καρκίνο | CreativeProtagon/REUTERS/Instagram

Η παρένθετη μητρότητα διχάζει την Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 17:33
Η Ανα Ομπρεγκόν φωτογραφισμένη με το μωρό. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τον γιο της από καρκίνο
|CreativeProtagon/REUTERS/Instagram

Η παρένθετη μητρότητα διχάζει την Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 17:33

Η 68χρονη σταρ της τηλεόρασης Ανα Ομπρεγκόν φωτογραφήθηκε από το περιοδικό ¡Hola! κρατώντας ένα μωρό έξω από νοσοκομείο του Μαϊάμι. Το περιοδικό ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι το κοριτσάκι είχε γεννηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από μια παρένθετη μητέρα. Τρία χρόνια νωρίτερα, η Ομπρεγκόν είχε χάσει τον γιο της και μοναδικό της παιδί, Αλες Λεκούιο, από καρκίνο.

Η Ομπρεγκόν επιβεβαίωσε με τον τρόπο της την είδηση, ανεβάζοντας το εξώφυλλο του περιοδικού στους λογαριασμούς της στα social media. «Ενα φως γεμάτο αγάπη ήρθε στο σκοτάδι μου» έγραψε στη λεζάντα. «Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Είμαι πάλι ζωντανή».

Η περίπτωση της Ομπρεγκόν πηγαίνει πολύ πέρα από το απλό κουτσομπολιό για μια διάσημη γυναίκα. «Η εγκυμοσύνη μέσω παρένθετης μητέρας δεν είναι νόμιμη στην Ισπανία» είπε η υπουργός Ισότητας της χώρας, βουλευτής των Ποδέμος Ιρένε Μοντέρο, σύμφωνα με τον Guardian. «Στη χώρα μας θεωρείται βία κατά των γυναικών». Η ίδια συμπλήρωσε ότι ο θεσμός της παρένθετης μητέρας ενέχει ταξικές διακρίσεις, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες που γίνονται παρένθετες μητέρες συνήθως ζουν σε ακραία φτώχεια ή σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Πολλοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν την ίδια θέση, αντανακλώντας τις προσπάθειες του κυβερνητικού συνασπισμού να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών. «Τα σώματα των γυναικών δεν θα έπρεπε να αγοράζονται, να πωλούνται ή να νοικιάζονται για την ικανοποίηση των αναγκών κανενός» είπε ο υπουργός Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνιος, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο χαρακτήρισε τον θεσμό «ακόμη έναν τρόπο για να εκμεταλλεύεται κανείς τα γυναικεία σώματα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana_Obregon Oficial (@ana_obregon_oficial)

Παρότι ο θεσμός είναι παράνομος στην Ισπανία –όπως και στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία–, οι Ισπανίδες που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας δεν διώκονται.

Την περασμένη δεκαετία, οι γονείς περισσότερων από 2.500 παιδιών που έχουν γεννηθεί από παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό έχουν πάρει από τα δικαστήρια την κηδεμονία των παιδιών αυτών, στη νομική βάση ότι δρουν υπέρ του συμφέροντος του παιδιού.

Στον αντίποδα της στάσης της κυβέρνησης στέκεται η οργάνωση Son Nuestros Hijos (Είναι Τα Παιδιά Μας), η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 700 οικογένειες που έχουν ζητήσει να γίνουν γονείς μέσω παρένθετης μητέρας σε χώρες όπου αυτό επιτρέπεται, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

«Θεωρούν ότι ασκούμε βία πάνω στις γυναίκες, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι» είπε ο Σαντιάγο Γκαρσία, ο οποίος περιμένει το δεύτερο παιδί του μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ. «Η γυναίκα (σ.σ.: η παρένθετη μητέρα) επιλέγει τα πάντα. Εχει απόλυτο έλεγχο και παίρνει η ίδια αποφάσεις για το σώμα της».

Η οργάνωση έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Ισπανία να νομοθετήσει ώστε να επιτραπεί η πρακτική, περιγράφοντάς την ως τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για LGBT άτομα, ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μονογονείς και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ζητήματα γονιμότητας. «Αυτή τη στιγμή, μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης, ο χρόνος αναμονής για υιοθεσία είναι τα 15 χρόνια», τονίζει ο Γκαρσία.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos είπε ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερο ώστε να γίνει νόμιμη η πρακτική της παρένθετης μητρότητας στην Ισπανία. Η εκπρόσωπός του Πατρίσια Γκουάσπ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι το κόμμα ήταν πάντα υπέρ του θεσμού, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν να νομιμοποιηθεί αρχικά η «αλτρουιστική» παρένθετη μητρότητα, δηλαδή χωρίς χρηματική αμοιβή.

Ο θεσμός της παρένθετης μητέρας δεν αποτελεί ζήτημα μόνο στην Ισπανία. Στην Ιταλία, η συντηρητική πλειοψηφία της Βουλής τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της ποινικής δίωξης όσων πηγαίνουν στο εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν παιδί με τέτοιον τρόπο.

Στην Ελλάδα, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται βάσει των άρθρων 1456 και 1458 του Αστικού Κώδικα, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Δια μέσου αυτής μπορούν να γίνουν γονείς, όχι μόνο έγγαμα ζευγάρια, αλλά και σύντροφοι σε ελεύθερη ένωση ή και ένας μόνον άνθρωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...