1032
Νυχτερινή άποψη της Βηρυτού, μιας πρωτεύουσας που διασκεδάζει ξέφρενα τα βράδια, ξορκίζοντας τους φόβους της | Getty Images

Η παράνοια του Λιβάνου: Ξέφρενα πάρτι και πυραυλικά μπαράζ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 18:57
Νυχτερινή άποψη της Βηρυτού, μιας πρωτεύουσας που διασκεδάζει ξέφρενα τα βράδια, ξορκίζοντας τους φόβους της
|Getty Images

Η παράνοια του Λιβάνου: Ξέφρενα πάρτι και πυραυλικά μπαράζ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 18:57

Σε ένα ορεινό θέρετρο του Λιβάνου, 75 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με το Ισραήλ, πυροτεχνήματα έσκαγαν πάνω από την πισίνα νυχτερινού κέντρου, την ώρα που οι οι νεαροί πελάτες του χόρευαν υπό τους ήχους μουσικής house, δοκίμαζαν κοκτέιλ σε τραπέζια που είχαν κλείσει για 100 ευρώ το ένα, και κάπνιζαν τα πούρα τους.

Η σφοδρή ανταλλαγή πυρών της περασμένης Κυριακής μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ δεν επηρέασε στο ελάχιστο την εορταστική ατμόσφαιρα του κλαμπ. Η ομάδα των μαχητών εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ και περίπου 100 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δεκάδες θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στον νότιο Λίβανο, αλλά μεγάλο μέρος της χώρας παρέμεινε άθικτο – και η ζωή εκεί κυλάει φαινομενικά χωρίς τον φόβο εξάπλωσης του πολέμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι αψιμαχίες των τελευταίων μηνών με εκατέρωθεν επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπορικές επιδρομές και ρουκέτες έχουν καταστήσεις αβίωτες τις περιοχές του νότιου Λιβάνου στα σύνορα με το Ισραήλ, σπέρνοντας τον θάνατο και την προσφυγιά, αλλά έχουν αφήσει εκτός εμβέλειας τους κατοίκους του Βορρά.

Ο Λίβανος ζει δύο πραγματικότητες. Την ώρα που περιοχές του Νότου βιώνουν τις σκληρότερες μάχες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, με περισσότερους από 500 νεκρούς –κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ–, άλλοι Λιβανέζοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά. Αυτό σημαίνει εκδρομικές αποδράσεις σε παραλίες και ξέφρενα πάρτι, σε έναν παράλληλο κόσμο, στα βουνά.

Οι Λιβανέζοι είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις ακρότητες, ζώντας σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκειακή χώρα γεμάτη εντάσεις και βία τα τελευταία 45 χρόνια. Αλλά η ζωή στον Βορρά διαστρεβλώνει την ακραία εικόνα της Μέσης Ανατολής, που αντιμετωπίζει έναν ακήρυχτο πόλεμο σε πολλά μέτωπα, μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Βηρυτού συνεχίζουν τη ζωή τους, παρότι ανησυχούν καθημερινά για έναν ευρύτερο πόλεμο. Σύμφωνα με την WSJ στον Νότο, όπου η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Λιβανέζοι ζουν ήδη σε καθεστώς πολέμου. Γνωρίζουν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν χωρίσει τη χώρα στα δύο, με τον Νότο να πληρώνει το τίμημα – με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι αψιμαχίες ξεκίνησαν αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την ομηρία εκατοντάδων, οδηγώντας στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ άρχισε να βάλλει κατά του Ισραήλ την επόμενη ημέρα, προκαλώντας έναν διαρκή κύκλο επιδρομών και αντεπιθέσεων, που ερήμωσε τόσο τον νότιο Λίβανο όσο και περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, καθώς περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει εκπονήσει σχέδια για εισβολή στον Λίβανο και θα αναλάβει δράση, εκτός αν βρεθεί διπλωματική λύση. Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις μέχρι να παύσουν οι μάχες στη Γάζα. Αμερικανοί και άραβες διπλωμάτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που θα μπορούσε παράλληλα να αποκλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο Λίβανος είναι εδώ και πολύ καιρό ένα έθνος διχασμένο. Τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων του χωρίζονται σε μια πληθώρα θρησκειών και αιρέσεων που μετατοπίζονται από τη μια βίαιη σύγκρουση και πολιτική κρίση στην επόμενη – οι ρίζες των οποίων ξεκινούν από τον 15χρονο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Εκρηξη ισραηλινού πυραύλου σε θέση που ελέγχει η Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο (Reuters TV)

Για χρόνια η χώρα ελέγχεται από μια αδύναμη υπηρεσιακή κυβέρνηση που αγωνίζεται να παρέχει ακόμη και βασικές υπηρεσίες όπως ηλεκτρική ενέργεια – πόσο μάλλον να ενώσει ή να υπερασπιστεί τον πληθυσμό της. Η Χεζμπολάχ, που ξεκίνησε τη δράση της στη δεκαετία του ’80 ως δύναμη αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή του Λιβάνου, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της χώρας –ξεπερνώντας τον εθνικό στρατό– λόγω της υποστήριξής της από το Ιράν.

Ως νόμιμο κόμμα, είναι επίσης η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες στους ψηφοφόρους της και εκθέτοντας την απουσία της κεντρικής κυβέρνησης. Παράλληλα ελέγχει ζωτικής σημασίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένου σε μεγάλο βαθμό του οικονομικά σημαντικού λιμανιού της Βηρυτού. Ειδικά οι σιίτες μουσουλμάνοι αναφέρουν στην Wall Street Journal ότι το μόνο «κράτος» που μπορεί να τους προστατεύσει είναι αυτό της Χεζμπολάχ.

Σε άλλες περιοχές η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζεται ως μια ιδιωτική πολιτοφυλακή που αποφάσισε να εισέλθει σε έναν πόλεμο τον οποίο ο Λίβανος δεν επιθυμεί. Λιβανέζοι που ανήκουν σε άλλες θρησκείες και ζουν μακριά από την περιοχή ελέγχου της σιιτικής οργάνωσης θεωρούν τον Νότο αυτόνομη χώρα – και δεν θα είχαν πρόβλημα να δεχθούν πιθανή αυτονομία του. Στις βόρειες περιοχές του Λιβάνου οι κάτοικοι καταπολεμούν τα άγχη τους διοργανώνοντας ξέφρενα πάρτι.

Ο τομέας της φιλοξενίας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της λιβανικής οικονομίας, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Η WSJ μας θυμίζει ότι την τελευταία πενταετία η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια λαϊκή εξέγερση, την πανδημία της Covid-19, μια έκρηξη στο λιμάνι που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της οικονομικά ενεργής Βηρυτού και μια τραπεζική κρίση που οδήγησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 98%, αφανίζοντας τις αποταμιεύσεις των κατοίκων της.

Τώρα, υπό τον φόβο μιας εμπόλεμης σύρραξης, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις, οι ξένες πρεσβείες έχουν δώσει οδηγίες στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, και τα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας συνεχίζουν να εργάζονται απτόητοι, βλέποντας ότι οι πιο εύποροι Λιβανέζοι χρειάζονται τη διασκέδαση για να ξεπεράσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες τους.

Ολοι φοβούνται μια επανάληψη του πολέμου του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, που μέσα σε έναν μήνα προκάλεσε πάνω από 1.200 θανάτους Λιβανέζων και 160 Ισραηλινών. Παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στις ειρηνευτικές συνομιλίες και θεωρούν ότι μια πιθανή νέα εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων είναι θέμα χρόνου. Τα γεγονότα, επισημαίνει η Wall Street Journal, δεν διαψεύδουν τις φοβίες τους.

Η βία εισβάλλει σταδιακά στη Βηρυτό. Δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς και έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, καθώς και πολίτες. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χαμηλών πτήσεων σπάνε τακτικά το φράγμα του ήχου πάνω από την πόλη, ταράζοντας τους κατοίκους με τους ηχητικούς εκτοξευτές τους.

Ορισμένοι από τους κατοίκους των βορείων προαστίων της Βηρυτού αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μια διάθεση άρνησης και με ξέφρενα πάρτι. Οι περισσότεροι ζουν καθημερινά με το φάσμα του πολέμου και προσπαθούν να επικεντρωθούν στην καθημερινότητα, απολαμβάνοντας τις στιγμές. Υποσυνείδητα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η ζωή τους τελεί υπό προθεσμία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...