Οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν σε 26,4 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, από τα μέσα του Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 15% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για πανωλεθρία. Οι αμερικανοί εργαζόμενοι αποδεκατίστηκαν από την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Ωστόσο, υπάρχει και κάποιο φως στο βάθος. Κρίνεται από ορισμένους αναλυτές ότι οι 4,4 εκατομμύρια αιτήσεις για επίδομα ανεργίας της περασμένης εβδομάδας είναι μεν ένας συγκλονιστικός αριθμός, ωστόσο ενδεικτικός του ότι οι απολύσεις έφθασαν πλέον στο αποκορύφωμά τους. Το φαινόμενο, δηλαδή, αναμένεται να καμφθεί.
Οι οικονομολόγοι πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθυσμός στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει την πιο απότομη επιβράδυνση από την ιστορική Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930. Κατ’ αυτούς, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί 5,9% εφέτος, ως υπολόγισε εξάλλου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Χαρακτηριστικό στοιχείο των καιρών: μέσα σε πέντε εβδομάδες πανδημίας κορονοϊού, η αύξηση της ανεργίας ξεπέρασε τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στη σχεδόν δεκαετή οικονομικής επέκταση η οποία τερματίστηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Σχετική έρευνα του Pew Research Center εκτιμά ότι ένα ποσοστό περί το 43% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει πληγεί από απώλεια θέσης εργασίας ή μείωσης αποδοχών την περίοδο της κρίσης. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μοίρασε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια στην κοινωνία προς ανακούφιση όσων πλήττονται, και μάλιστα 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν ήδη τις επιταγές τους, όπως τουλάχιστον ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο αρκετοί συνάντησαν προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα στις επαφές τους με τη διοίκηση.
Ενα πρόγραμμα ανακούφισης ύψους 349 δισ. δολαρίων, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις, μέρος του πακέτου των 2 τρισ., απορροφήθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.
Το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει επιπλέον 310 δισ. δολάρια αυτήν την εβδομάδα. Το σχετικό πρόγραμμα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια που μάλιστα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν χρειάζεται καν να εξοφληθούν.
Σε πολιτικό επίπεδο και υπό το βάρος του μεγέθους της ανεργίας, ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, παρά τους φόβους ότι υπάρχει έλλειψη σε τεστ κορονοϊού και είναι ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News