575
Η Ούρσουλα φεύγει για καλοκαιρινές διακοπές | Shutterstock/Alexandros Michailidis

Η Ούρσουλα πάει διακοπές, πέντε… άτυχοι θα την αναπληρώνουν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 09:01
Η Ούρσουλα φεύγει για καλοκαιρινές διακοπές
|Shutterstock/Alexandros Michailidis

Η Ούρσουλα πάει διακοπές, πέντε… άτυχοι θα την αναπληρώνουν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 09:01

Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες δικαιούνται καλοκαιρινές διακοπές. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει προσωρινά το πόστο τους μέσα στις ζέστες του Αυγούστου. Ειδικά όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πέντε προσωρινοί αντικαταστάτες της προέδρου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον αφόρητο καύσωνα και την τρελή υγρασία των αυγουστιάτικων Βρυξελλών.

Καθώς οι περισσότεροι επίτροποι ετοιμάζουν βαλίτσες για τα αγαπημένα τους καλοκαιρινά καταφύγια, μια χούφτα επιτρόπων έχουν την αμφίβολη τιμή να είναι μέλη του καλοκαιρινού ρόστερ της Κομισιόν, παραμένοντας πίσω ως τα άτομα που έχουν υπηρεσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς, Βιρτζινίγιους Σινκεβίτσιους (Shutterstock/Alexandros Michailidis)

Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εισήγαγε το σύστημα το 2017, για να δείξει ότι η Ε.Ε. δεν κοιμάται ποτέ, και η διάδοχός του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το διατήρησε. Μια σειρά από βάρδιες προγραμματίζεται στην αρχή κάθε πενταετούς θητείας της Κομισιόν και καλύπτει όλες τις περιόδους διακοπών, με κάθε επίτροπο να κρατά το «φρούριο» για έως και 13 ημέρες. Η Φον ντερ Λάιεν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, εξαιρούνται της διαδικασίας.

Η επίσημη περιγραφή της συγκεκριμένης θέσης εργασίας για τους επιτρόπους που βρίσκονται σε υπηρεσία θυμίζει το μοτίβο του «Designated Survivor» – του συστήματος που διασφαλίζει την αποχή ενός μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης από την ετήσια ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο, ώστε η κυβέρνηση να έχει συνέχεια σε περίπτωση πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Η κύπρια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου (Shutterstock/Alexandros Michailidis)

Ο διορισμένος επίτροπος θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση απροσδόκητης κρίσης και θα διατηρήσει τη «συνέχεια των βασικών καθηκόντων της Κομισιόν», λέει στο Politico εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι αυτά περιλαμβάνουν «συντονισμό, διαδικασίες λήψης αποφάσεων και επικοινωνία».

Αλλά στην πράξη, δεν παίρνονται πολλές αποφάσεις στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο. «Θα κάθονται στο Μπερλεμόν και θα παρακολουθούν τη βροχή από τα παράθυρά τους», λέει ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, στον οποίο προσφέρθηκε ανωνυμία για να συζητήσει εσωτερικά θέματα.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιοχάνσεν από τη Σουηδία (Shutterstovk/Alexandros Michailidis)

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιρτζινίγιους Σινκεβίτσιους (ο οποίος στα 32 είναι το νεότερο μέλος της ομάδας της φον ντερ Λάιεν), κρατά τα κλειδιά της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα, μετά τον υπεύθυνο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόβσκι, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τις παραλίες της Κύπρου από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στη συνέχεια, η υπεύθυνη Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιοχάνσεν, αναλαμβάνει τα ηνία από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου, και τέλος, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Νταγί θα ολοκληρώσει το ρόστερ για την εβδομάδα 19-27 Αυγούστου.

Η επίτροπος Ισότητας Ελένα Νταγί (Shutterstock/Alexandros Michailidis)

Οι επίτροποι βασίζονται παράλληλα και σε έναν πυρήνα αξιωματούχων από τις βασικές μονάδες της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της γενικής γραμματείας, της νομικής υπηρεσίας, του τμήματος επικοινωνίας και της υπηρεσίας εκπροσώπων. Ολοι οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν στην πόλη για την επόμενη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των Βρυξελλών να διατηρήσουν την ιερότητα των καλοκαιρινών διακοπών, μερικές φορές ο έξω κόσμος χτυπά την πόρτα τους καλοκαιριάτικα – όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επίτροποι. Ο Βοϊτσιεχόβσκι, η Νταγί και η Γιοχάνσεν ήταν σε υπηρεσία το καλοκαίρι του 2021, όταν η μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία και η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έθεσαν σε κίνηση τις πρωτεύουσες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...