314
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη αδύνατον, αλλά τα F-16 είναι στην Ουκρανία, έχουμε πια δυτική Αεροπορία» | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά F-16

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 18:35
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη αδύνατον, αλλά τα F-16 είναι στην Ουκρανία, έχουμε πια δυτική Αεροπορία»
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά F-16

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 18:35

Στο ουκρανικό έδαφος βρίσκονται τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος τα παρέλαβε σε μια ειδική τελετή που έλαβε χώρα σε μυστική τοποθεσία.

Η άφιξη των F-16 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλιά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ που βοήθησαν στην παράδοση των αεροσκαφών μετά από 18 μήνες αναμονής. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε πόσα παρελήφθησαν -στις φωτογραφίες απεικονίζονται τουλάχιστον δύο- αλλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την παραλαβή τουλάχιστον δύο μαχητικών F-16. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ζελένσκι γραψε στα κοινωνικά δίκτυα:

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Έχουμε κάνει πολλά για τη μετάβαση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα νέο πρότυπο αεροπορίας – Δυτική πολεμική αεροπορία. Από την αρχή αυτού του πολέμου, συζητούσαμε με τους εταίρους μας για την ανάγκη να θωρακίσουμε τον ουκρανικό ουρανό από ρωσικούς πυραύλους και αεροσκάφη.

Έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της αεροπορίας, της αεράμυνας και των αμυντικών δυνάμεών μας. Συχνά ακούγαμε τη λέξη «αδύνατο» ως απάντηση, αλλά κάναμε εφικτό αυτό που ήταν φιλοδοξία και αμυντική μας ανάγκη, και τώρα – είναι μια πραγματικότητα στον ουρανό μας. F-16 στην Ουκρανία. Αυτό το διασφαλίσαμε.

Ευχαριστώ την ομάδα μας για αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που πραγματικά βοηθούν με τα F-16 και τις πρώτες χώρες που αποδέχθηκαν το αίτημά μας για αεροσκάφη –Δανία, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, – και όλους τους εταίρους μας, – εκτιμούμε την υποστήριξή σας.

Εύχομαι η Πολεμική μας Αεροπορία και όλοι οι πολεμιστές μας να νιώσουν την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τη μαχητική μας αεροπορία και να φέρουν στην Ουκρανία τα μαχητικά αποτελέσματα που θα φέρουν τη νίκη μας πιο κοντά – τη δίκαιη ειρήνη μας για την Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...