432
Αντικείμενα από τη συλλογή «Σκυθικός Χρυσός» στο θησαυροφυλάκιο του Εθνικού Μουσείου της Ουκρανίας, στο Κίεβο | Vitalii Nosach /Global Images Ukraine/Getty Images

Η Ουκρανία πανηγυρίζει για την επιστροφή αρχαιολογικού θησαυρού

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 17:07
Αντικείμενα από τη συλλογή «Σκυθικός Χρυσός» στο θησαυροφυλάκιο του Εθνικού Μουσείου της Ουκρανίας, στο Κίεβο
|Vitalii Nosach /Global Images Ukraine/Getty Images

Η Ουκρανία πανηγυρίζει για την επιστροφή αρχαιολογικού θησαυρού

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 17:07

Η Ουκρανία χαιρέτισε την επιστροφή των χρυσών σκυθικών θησαυρών από την Κριμαία, ως μια «συμβολική και ιστορική» νίκη επί της Ρωσίας, η οποία διεκδικούσε τα τεχνουργήματα, σε έναν δεκαετή δικαστικό αγώνα για την ιδιοκτησία τους.

Η συλλογή, που περιλαμβάνει ένα σπάνιο χρυσό διακοσμητικό λαιμού και ένα ολόχρυσο κράνος, παρουσιάστηκε στο Κίεβο. Είναι ανάμεσα στα 1.000 αντικείμενα που είχαν δοθεί δανεικά το 2013 από τέσσερα μουσεία της Κριμαίας για μια έκθεση στην Ολλανδία.

Τον επόμενο χρόνο –με τα τεχνουργήματα ακόμη εκτός της χώρας– ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία. Τόσο η Ουκρανία όσο και τα μουσεία στα κατεχόμενα από τη Μόσχα εδάφη ζητούσαν να τους επιστραφούν τα ευρήματα των Σκυθών, σημειώνει ο Guardian.

Αντίγραφο χρυσού σκυθικού θωρακισμού εκτίθεται στο Θησαυροφυλάκιο του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, στο Κίεβο (Dmytro Larin /Global Images Ukraine/Getty Images)

Μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, το ολλανδικό ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο ότι τα αντικείμενα ανήκαν στην Ουκρανία. Το Μουσείο Αλαρντ Πίρσον του Αμστερνταμ τα αφαίρεσε από τον αποθηκευτικό χώρο του και τα έστειλε με φορτηγό στο Κίεβο. Εφθασαν την περασμένη Κυριακή στο μοναστήρι Πετσέρσκ Λάβρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι 565 αντικείμενα έφθασαν με ασφάλεια από το Αμστερνταμ, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων γλυπτών, σκυθικών κοσμημάτων και κιβωτίων από κινεζική λάκα. Προσέθεσε ότι η συλλογή θα παραμείνει στο θησαυροφυλάκιο του μουσείου «μέχρι την απελευθέρωση της Κριμαίας».

Οι Σκύθες ήταν πολεμιστές της στέπας που έζησαν μεταξύ 7ου και 3ου π.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Κατασκεύαζαν περίτεχνα θωρακικά στολίδια και άλλα είδη πολυτελείας. Ο έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος τούς περιέγραψε ως ιππείς και γεωπόνους εγκατεστημένους στην άκρη του ελληνικού κόσμου, στη σημερινή νότια Ουκρανία.

Ενα από τα 565 χρυσά σκυθικά αντικείμενα που επεστράφησαν μετά από μία δεκαετία από το Αμστερνταμ και εκτίθενται στο Κίεβο (Dmytro Larin /Global Images Ukraine/Getty Images)

Το μουσείο Αλαρντ Πίρσον ανακοίνωσε ότι είναι ικανοποιημένο που επιτέλους επικράτησε η «διαύγεια» και τα αντικείμενα επιστράφηκαν στην Ουκρανία, εκεί όπου ανήκουν. «Αυτή ήταν μια ειδική περίπτωση: η πολιτιστική κληρονομιά έπεσε θύμα των γεωπολιτικών εξελίξεων» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής του, Ελς φαν ντερ Πλας.

Την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, λέγοντας ότι τα αντικείμενα «ανήκουν στην Κριμαία και θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί».

Ο κυβερνήτης της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει εγκατασταθεί από τη Μόσχα, δήλωσε στο Telegram ότι τα αντικείμενα θα επιστραφούν εκεί «μέσω της επιτυχίας των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» – της επίσημης ορολογίας που χρησιμοποιεί η Ρωσία όταν αναφέρεται στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...