385
Συγκομιδή σιταριού στα περίχωρα του Κιέβου το 2020. Τώρα πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί | REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Η Ουκρανία έχει απωλέσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 09:12
Συγκομιδή σιταριού στα περίχωρα του Κιέβου το 2020. Τώρα πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί
|REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Η Ουκρανία έχει απωλέσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 09:12

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο: αυτό γνωστοποίησε μιλώντας, τη Δευτέρα, σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι, περιγράφοντας το πρόβλημα και εκτιμώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο ίδιος βέβαια προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μεν μειωθεί, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως, το πρόβλημα είναι τεράστιο για τις τρίτες χώρες.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον Βισότσκι.

Ο ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι -55 εκατ. στρέμματα το 2021- έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο Βισότσκι.

Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

Χαρακτηριστικά το προβλήματος τα όσα περιέγραψε το Euronews στην ανταπόκρισή του:

Στη Νότια Ουκρανία έχει φτάσει η ώρα της συγκομιδής. Όμως μέχρι στιγμής, οι ιδιοκτήτες των χωραφιών έχουν καταφέρει να μαζέψουν μόνο ρωσικές βόμβες.

Η Ναντία Ιβάνοβα έχει εκάτο στρέμματα με σιτηρά κοντά στο Μικολάιβ. Τον περασμένο Μάρτιο κατά την προέλαση τους, τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μέρος της σοδειάς και τμήμα των εγκαταστάσεων. Πλεόν η Ιβάνοβα νιώθει μόνη και αβοήθητη.

«Πρώτα απ’ όλα είναι αδύνατο να πουλήσεις σιτηρά. Επίσης δεν υπάρχουν χρήματα για να επιδιορθώσουμε την μονάδα επεξεργασίας που έχει υποστεί ζημιά. Όμως και οι εργάτες που συνήθως μας βοηθούν με τις επισκευές δεν μένουν στο Μικολάιβ. Βρισκόμαστε πολύ κόντα στο πεδίο της μάχης, οπότε όλοι φοβούνται και δεν έρχονται» υποστηρίζει η αγρότισσα από την Ουκρανία.

 

Η Νάντια Ιβάνοβα δίνει δουλειά σε 76 άτομα. Πριν τον πόλεμο η παραγωγή μπορούσε να ξεπεράσει τους δώδεκα χιλιάδες τόνους σιτηρών το χρόνο. Στις αποθήκες έχουν απομείνει 2.000 τόνοι από την περσινή σεζόν.

Όμως το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει καταστραφεί, ενώ τα πλοία μπορεί να δεχθούν επίθεση από τους Ρώσους. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...