Το Κίεβο είναι πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα, εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορα της παράνομα προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου, σύμφωνα με κορυφαίο σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Αντρίι Σίμπιχα, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, αναφέρθηκε, για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες, στο ενδεχόμενο μιας διαφορετικής προσέγγισης από το Κίεβο στο ζήτημα της Κριμαίας.
Μέχρι τώρα, ο Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικός και είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν απελευθερωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου που ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα το 2014.
Η δήλωση του συμβούλου είναι η πρώτη εδώ και καιρό από ουκρανό αξιωματούχο που αναφέρεται στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.
«Εάν επιτύχουμε την επίτευξη των στρατηγικών στόχων μας στο πεδίο της μάχης και όταν θα είμαστε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε [μια] διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Σίμπιχα, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη εαρινή αντεπίθεση του Κιέβου.
Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».
Οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να έδωσαν ελπίδες στους δυτικούς αξιωματούχους που είναι επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Ουκρανίας να διεκδικήσει τη χερσόνησο και που ανησυχούν ότι τυχόν στρατιωτική επίθεση των Ουκρανών στην Κριμαία θα μπορούσε να οδηγήσει τον Πούτιν σε κλιμάκωση του πολέμου του, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, επισήμαναν οι Financial Times.
Ο Σίμπιχα είναι βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του Ζελένσκι και έχει βρεθεί στο πλευρό του σε καίριες στιγμές του πολέμου.
Ο ίδιος είπε ότι ο ουκρανός πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα για την Κριμαία, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας πλησιάζει στην έναρξη της αντεπίθεσής του για την ανάκτηση των κατεχόμενων.
Ο υποναύαρχος Τιμ Γουντς, ο βρετανός ακόλουθος Αμυνας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κριμαία θα χρειαστεί «μια πολιτική λύση» καθώς οι συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις στην χερσόνησο είναι πάρα πολλές.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη στρατιωτική λύση, ως εκ τούτου πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί η Ουκρανία και νομίζω ότι η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για το μέλλον της Κριμαίας, αντί να επιμείνει στην ανάκτησή της στρατιωτικά με κάθε κόστος.
Αλλά προς το παρόν οι μόνες γνωστές επαφές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας είναι για να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή παιδιών που απελάθηκαν βίαια στη Ρωσία.
Η Ουκρανία διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την ανακάλυψη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στη Μπούτσα και το Ιρπίν, ενώ ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων επαρχιών του Ντονμπάς από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο.
Τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας εάν οι ρωσικές δυνάμεις επέστρεφαν στις θέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία προ της περσινής εισβολής και πρότεινε το ζήτημα της Κριμαίας να επιλυθεί αργότερα μέσω της διπλωματίας.
Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Φεβρουάριο του 2014 και προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον επόμενο μήνα έπειτα από ένα ψευτο-δημοψήφισμα που καταδικάστηκε διεθνώς ως παράνομη αρπαγή εδαφών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ξηρά και θάλασσα.
Το Κίεβο ελπίζει επίσης ότι η επερχόμενη αντεπίθεσή του θα προχωρήσει νότια –ενδεχομένως μέσω της επαρχίας Ζαπορίζια– και θα αποκόψει μια χερσαία γέφυρα που επιτρέπει στη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις εισβολής της από την Κριμαία.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα βρίσκονται στο «κατώφλι» της Κριμαίας «σε πέντε με επτά μήνες».
Αλλά ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, σημείωσαν οι FT, φοβούνται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη χερσόνησο, το καθεστώς της οποίας το Κρεμλίνο λέει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.
«Ορισμένοι από αυτούς φοβούνται τόσο πολύ ότι η Ουκρανία θα πλησιάσει τα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας που προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να αναβάλουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Αλιόνα Γκέτμαντσουκ, διευθύντρια στο Κέντρο Νέας Ευρώπης, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Κίεβο.
Πρόσθεσε μάλιστα τι η ανησυχία ήταν τόσο μεγάλη για την κλιμάκωση των μαχών για την Κριμαία που επηρέαζε τις «αποφάσεις ορισμένων συμμάχων σχετικά με το είδος των όπλων που θα προμηθεύσουν την Ουκρανία και με ποια ταχύτητα».
Η ίδια τόνισε ότι η ουκρανική ηγεσία θεωρεί ότι αν πετύχει η αντεπίθεση του στρατού της στην υπόλοιπη χώρα, ο Πούτιν θα είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο.
Ο ουκρανικός λαός, όμως, φαίνεται ότι διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση. Το 87% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση απάντησε ότι δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να παραδίδει κανένα ουκρανικό έδαφος στους Ρώσους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το τέλος του πολέμου.
Το 64% δήλωσε ότι θέλει να πάρουν πίσω την Κριμαία, ακόμα και αυτό σημαίνει «μείωση της στήριξης από τη Δύση και τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολέμου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News