Η Ουκρανία εισβάλλει ξανά στη Ρωσία
Η Ουκρανία εισβάλλει ξανά στη Ρωσία
Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι της δυτικής ρωσικής επαρχίας του Μπέλγκοροντ, έγιναν, με μεγάλη έκπληξη, μάρτυρες ουκρανικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης τα οποία προέλαυναν στην περιοχή τους. Παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η εισβολή αποκρούστηκε, οι δυνάμεις της Ουκρανίας προχωρούν και καταλαμβάνουν σταθερά ρωσικό έδαφος.
Το σχέδιο μάχης έχει κρατηθεί μυστικό και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εισβολή στο Μπέλγκοροντ είναι μια επιδρομή ή μια επιχείρηση διαρκείας, γράφει η Telegraph.
Σκληρές μάχες διεξάγονται στα χωριά Ντεμιντόφκα, Πριλίσιγιε και Ποπόφκα, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Η Ουκρανία έχει επίσης πραγματοποιήσει μια σειρά αεροπορικών επιδρομών ακριβείας, με στόχο θέσεις διοίκησης, γέφυρες, ελικόπτερα και αποθήκες της ρωσικής πλευράς. Υπάρχουν, σημειώνει η Telegraph, διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Ουκρανία μπορεί να ενήργησε επιθετικά, σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με τις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και χρησιμοποιείται τακτικά από τις ρωσικές δυνάμεις ως ορμητήριο για τις επιθέσεις στην Ουκρανία.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την Telegraph, αρκέστηκε να πει ότι ο στρατός του έκανε κάποια «στρατηγικά βήματα» για να αντιμετωπίσει μια πιθανή ρωσική επίθεση από το Σούμι, όπου παρατηρήθηκε συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων.
Είναι, επίσης, σημαντικό ότι το Μπέλγκοροντ βρίσκεται δίπλα στο Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα κρατούν ένα κομμάτι εδάφους, προσπαθώντας να διατηρήσουν στη ζωή το μεγάλο στρατιωτικό στοίχημα του Κιέβου, που ήλπιζε ότι θα κρατούσε στα χέρια του ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το Κουρσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου αιφνιδίασαν τη Ρωσία και κατέλαβαν γρήγορα εκατοντάδες χιλιόμετρα εδάφους, τώρα τα ουκρανικά κέρδη έρχονται πιο αργά.
«Η Ρωσία φαίνεται ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για αυτή την επιχείρηση», είπε στην Telegraph ο Τζον Χάρντι, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Ρωσίας στο Iδρυμα για την Yπεράσπιση των Δημοκρατιών. «Επίσης, αυτή η επιχείρηση είναι σημαντικά μικρότερη σε κλίμακα και στους στόχους της», συμπλήρωσε. Περιέγραψε τον όγκο της ουκρανικής δύναμης ως «μέτριο σε μέγεθος», που πιθανότατα σημαίνει μικρότερο από ένα τάγμα 500 στρατιωτών. Ομως, ενώ το Κρεμλίνο δείχνει να μην λαμβάνει υπ’ όψιν την εξέλιξη, στη Μόσχα υπάρχει ανησυχία.
«Πώς συνέβη αυτό; Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρρευσαν εντελώς και έφυγαν. Υστερα από αυτό, ο εχθρός κατέλαβε την περιοχή», είπε εξοργισμένος ο ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Βλαντίμιρ Ρομάνο, την Κυριακή 24 Μαρτίου, αναφερόμενος στην απώλεια της Ντεμιντόφκα.
Οι αναφορές δείχνουν ότι μερικές από τις καλύτερες μονάδες της Ουκρανίας έχουν αναπτυχθεί στην επιχείρηση καθώς και δεκάδες μαχητικά οχήματα Bradley, που προμήθευσαν στη χώρα οι ΗΠΑ.
Ο Ράιμπαρ, ένας στρατιωτικός μπλόγκερ υπέρ του Κρεμλίνου, είπε ότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν στην Ντεμιντόφκα την Τετάρτη 26 Μαρτίου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αντεπιτίθενται. «Ο εχθρός έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εισέλθει στα οχυρά μας πέρα από τα σύνορα», έγραψε στο Telegram. «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη», συμπλήρωσε, και επικαλέστηκε αναφορές του ρωσικού στρατού ότι η Ουκρανία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα και οχήματα στα σύνορα.
Το Two Majors, ένα άλλο ρωσικό κανάλι στο Telegram, ανέφερε ότι η Ουκρανία αναγκάζει τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής να «απλωθούν», διευρύνοντας τις επιθέσεις πέραν των συνόρων.
«Τα κέρδη ήταν μέχρι στιγμής μέτρια, αλλά η Ουκρανία προχωρά», είπε στην Telegraph ο Χάρντι, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να πούμε εάν η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα σημεία του μετώπου.
«Το γεγονός ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να επιτίθεται ύστερα από εννέα ημέρες υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να προσπαθεί να έχει μια μακροπρόθεσμη παρουσία στην περιοχή, ώστε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη», εξήγησε.
Το Κίεβο ίσως ελπίζει ότι αυτή η εισβολή θα ενισχύσει τη θέση του στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
«Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο», είπε ο Χάρντι, επικαλούμενος τις μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού του Κιέβου και την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. «Αν καθυστερήσουν τα νέα όπλα, η Ουκρανία ίσως υποστεί μεγάλες απώλειες στο Μπέλγκοροντ; Θα αξίζει τον κόπο;», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Η Ουκρανία εισβάλλει ξανά στη Ρωσία
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.