Το απόγευμα της Τρίτης στην ιστορική συνοικία του Πετσέρσκι στο Κίεβο, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητωκραύγασε όταν ένα επιβλητικό μνημείο από χαλκό της σοβιετικής εποχής αποκαθηλώθηκε.
Το μνημείο αποτελούνταν από τα αγάλματα δύο ανδρών εργατών, ύψους πολλών μέτρων, που συμβόλιζαν τη φιλία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οταν μάλιστα κόπηκε –«κατά λάθος»– το κεφάλι του ρώσου εργάτη, το χειροκρότημα ήταν ακόμα πιο έντονο, σημείωσαν οι δημοσιογράφοι της Guardian, που ήταν παρόντες στην αποκαθήλωση.
Η απομάκρυνση του μνημείου, που κοσμούσε το σημείο τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την εισβολή των Ρώσων στην «αδελφή τους χώρα», όπως είχε αποκαλέσει την Ουκρανία ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το καλοκαίρι του 2021.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, απάντησε, την Τρίτη, στο Twitter: «Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας».
Τα αγάλματα που απομακρύνθηκαν είναι μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982.
Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα που θα μείνει άθικτο, είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο, το οποίο θα μετονομαστεί σε «Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού».
Οπως ανέφερε ο Guardian, παρών στην αποκαθήλωση του μνημείου της φιλίας στο Κίεβο, ήταν και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, ο 86χρονος σήμερα Σέρχι Μιροροντόφσκι, ο οποίος με χαρά είδε το δημιούργημά του να καταστρέφεται. «Αυτό είναι το σωστό. Δεν υπάρχει φιλία με τη Ρωσία και δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό, όσο ο Πούτιν και η συμμορία του βρίσκονται σε αυτόν τον κόσμο. Οταν πεθάνουν, ίσως σε 30 χρόνια, κάτι θα αλλάξει.
»Η ύπαρξη αυτού του μνημείου που συμβολίζει τη φιλία με τη Ρωσία είναι αμαρτία. Η απομάκρυνσή του είναι η σωστή απόφαση. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χαλκό με τον οποίο φτιάχθηκε το μνημείο. Μπορούμε να το λιώσουμε και να φτιάξουμε ένα νέο μνημείο αφιερωμένο στην Ουκρανία και την πατρίδα, που θα συμβολίζει την ενότητα των ουκρανικών εδαφών», είπε χαρακτηριστικά.
Yoke-Friendship Gone
The monument to “Peoples’ Friendship” in the capital of Ukraine, nicknamed “The Yoke,” was dismounted. Built in 1982, the statue supposedly symbolized the “reunification” of two nations: Ukraine and russia.
Photo: @vitaliyklitschko #DATTALION pic.twitter.com/bl1fLkawSk— DATTALION (@dattalion) April 27, 2022
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 60 μνημεία, ανάγλυφα και πλακέτες που συνδέονται με τη Σοβιετική Ενωση ή τη Ρωσία επίσης θα απομακρυνθούν, ενώ πολλοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό θα μετονομαστούν. Ανάμεσά τους είναι και αγάλματα και δρόμοι αφιερωμένοι σε θρύλους της ρωσικής λογοτεχνίας: Τολστόι, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
Στο Τερνόπιλ στη δυτική Ουκρανία, άλλαξαν το όνομα ενός δρόμου αφιερωμένου στον Γιούρι Γκαγκάριν και απομάκρυναν ένα μνημείο με σοβιετικό τανκ και αεροσκάφος. Θα αντικαταστασθούν με ένα μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες της Ουκρανίας.
Στο χωριό Φοντάνκα, κοντά στην Οδησσό, μετονόμασαν τον δρόμο που είχε το όνομα του σπουδαίου ρώσου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι σε οδό Μπόρις Τζόνσον.
Ονόματα δρόμων άλλαξε και ο δήμαρχος του Ντνίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ: η οδός Αμπχαζίας έγινε οδός Ιρπίν, ενώ η οδός της 30ής Μεραρχίας του Ιρκούτσκ μετονομάστηκε σε «ουκρανών στρατιωτών».
«Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα. Επιτέλους καταλαβαίνουμε ότι η αποικιακή μας κληρονομιά πρέπει να καταστραφεί», είπε η αντιδήμαρχος του Κιέβου, Αλίνα Μιχαΐλοβα.
Κάποιοι όμως, θεωρούν ότι ονόματα όπως του Τολστόι (σταθμός του Μετρό του Κιέβου που θα αλλάξει όνομα) πρέπει να παραμείνουν. «Ο Τολστόι είναι ένας παγκόσμιος συγγραφέας, δεν είναι ούτε Ρώσος ούτε Ουκρανός», είπε στον Guardian ο Ιχόρ Σερχίιβιτς, κάτοικος της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Υπάρχουν πολλοί ρωσόφωνοι που ζουν στο Κίεβο και κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν την Ουκρανία από αυτούς που ζουν στη δυτική Ουκρανία που βλέπουν τον εαυτό τους ως την ελίτ. Αν ήταν το άγαλμα του Πούτιν, να το καταλάβω, αλλά πρέπει να ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα στους εχθρούς και τους διάσημους λογοτέχνες».
Στο μεταξύ, ενώ οι ουκρανικές αρχές καταστρέφουν ό,τι συνδέει τη χώρα με το σοβιετικό της παρελθόν και τη Ρωσία, από την άλλη οι ρώσοι στρατιώτες κάνουν τη δική τους προπαγάνδα. Στην πόλη Χένιτσεσκ, στην περιοχή της Χερσώνας, πριν δύο εβδομάδες, έβγαλαν από την αποθήκη το άγαλμα του Λένιν και το έστησαν ξανά στην πλατεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News